Skip to content
Politică

ANALIZĂ USR, cu un picior în groapă. Cioloș nu a salvat partidul, o va face Drulă?

Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș și-a anunțat astăzi ieșirea de la conducerea formațiunii USR. “Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca preşedinte, am decis să-mi depun mandatul de preşedinte al USR. Intenţionez să rămân în continuare în partid şi să susţin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute”, a anunțat Dacian Cioloș. În locul său, conducerea interimară va fi asigurată de Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor.

Cioloș și picajul USR

Din anul 2019, atunci când USR a atins apogeul în ceea ce privește intenția de vot, în alegerile europarlamentare, formațiunea condusă pe rând de Dan Barna și Dacian Cioloș s-a aflat într-un picaj necontrolat. Barna a dat un rateu important la alegerile prezidențiale din 2019, atunci când nu a reușit să treacă nici măcar în turul al doilea, fiind depășit de Viorica Dăncilă. A urmat o perioadă de tensiune în USR, iar Barna a încercat să țină cu dinții de scaunul de președinte al partidului, refuzând să facă un pas în spate, în ciuda criticilor și chiar a demisiilor care începeau să curgă pe bandă rulantă. Alături de el, neclintit a stat Cristian Ghinea, principalul aliat al lui Barna.

Fuziunea cu PLUS-ul lui Dacian Cioloș nu a reușit să încetinească picajul partidului. De la 22,4% cât a obținut la scrutinul europarlament, USR-PLUS ajungea la 15% la alegerile parlamentare din 2020, iar trendul descendent continuă să se manifeste în majoritatea sondajelor de opinie. A urmat o perioadă de frământări în USR-PLUS și o nouă bătălie pentru putere. În ciuda faptului că erau partenerul junior, cei de la PLUS au început o operațiune de acaparare a USR, reușind treptat să spargă nucleu dur al conducerii și chiar să-l debarce pe Barna de la șefia formațiunii.

Inquam Photos / George Călin

La congresul oficial de fuziune, Cioloș avea să câștige președinția USR-PLUS. În acest context, Cioloș profita mai degrabă de un vot anti-Barna. Majoritatea celor din USR care l-au votat acum Cioloș au făcut-o cu gândul la alegerile din 2024. Cu Dan Barna la cârma formațiunii, USR-PLUS se îndreaptă încet dar sigur sub pragul de 10%, pierzând aproape jumătate de electorat față de anul 2019. În plus, o victorie a lui Barna l-ar fi transformat pe acesta din nou în candidat la prezidențialele din 2024, o perspectivă exasperantă pentru o parte din membri USR din primul eșalon. Dar conducerea lui Cioloș a adus prea puține lucruri. USR a decis să iasă de la guvernare în toamna lui 2021, refugiindu-se în opoziție unde însă au fost acaparați de cei de la AUR care propagau un discurs ultra-naționalist și populist. Rezultatul a fost unul previzibil. Partidul și-a continuat picajul. Ultimul sondaj de opinie, publicat de INSCOP Research la sfârșitul lunii ianuarie 2022, arăta că USR era la 12,5%. Așadar, în ciuda ieșirii de la guvernare, partidul continua să piardă electorat. Izolat în opoziție și fără idei privind un mesaj clar, USR riscă să pice în anonimat.

Misiune dificilă pentru Drulă

Dorind probabil să nu își asocieze numele cu dezastrul care paște acum USR, Cioloș a ales să facă un pas în spate și să se retragă din prim-planul formațiunii. În locul său apare Cătălin Drulă care are misiunea dificilă de a redresa formațiunea. În lipsa unor teme puternice și a unei comunicări eficiente, USR are însă șanse slabe să revină în jurul cifrei obținute la alegerile precedente. Despre Cătălin Drulă, PS News scria la sfârșitul lunii ianuarie că a reușit să își înmulțească substanțial averea în cele 8 luni în care a ocupat funcția de ministru al Transporturilor.

Numele lui Drulă a fost vehiculat și în contextul confruntării anterioare dintre Barna și Cioloș pentru conducerea USR. Acum, odată cu retragerea lui Cioloș, vechea gardă a USR ar putea redeclanșa bătălia pentru putere. Din luptele intestine însă USR ar putea ieși chiar mai șifonat. Rămâne de văzut care vor fi consecințele pe termen lung ale pasului în spate făcut acum de Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *