USR a avut cel mai greu an de la înființarea sa, fiind în cădere liberă după ieșirea de la guvernare din 2021. Partidul nu a reușit să se regăsească în opoziție și a mers din greșeală în greșeală, cu lideri politici lipsiți de viziune și proiecte politice.
Dosare penale
USR este un partid format cu un discurs anti-corupție, însă Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, rămâne o mare vulnerabilitate, după ce în 2022 s-a ales cu două dosare penale. Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat parchetul după ce a constatat un conflict de interese și incompatibilitate în cazul edilului. Primarul Sectorului 1 este acuzat că s-a desemnat pe sine manager într-un proiect cu fonduri europene pentru a beneficia de un folos material de 18.720 de lei.
Totodată, Clotilde Armand a avut probleme cu legea și după ce a apărut îmbrăcată cu uniforma de pompier la un incendiu din București. Poliția Capitalei, într-un răspuns către PS News, a informat că s-a deschis dosar penal pe numele lui Clotilde Armand pentru uzurpare de calități oficiale, faptă sancționată de Codul Penal cu închisoarea.
Parlamentari pierduți
După ce Dacian Cioloș a decis să-și facă un nou partid, USR a pierdut numeroși parlamentari și europarlamentari care au decis să treacă de partea fostului premier. Cioloș și europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituța și Dragoș Tudorache au decis să înființeze noul partid Reper, pentru a concura cu USR. Doar cu această decizie, USR a pierdut 5 europarlamentari câștigați în 2019.
Nu toți membrii PLUS (fostul partid al lui Cioloș și înghițit de USR) au decis să facă pasul alături de Cioloș, printre aceștia fiind Vlad Voiculescu, președintele USR București, și Anca Dragu, senatoare USR în București. Aceștia au decis să rămână cu echipa Barna-Ghinea-Drulă, sperând că au șanse la alegerile electorale din 2024.
În anul 2022, USR a pierdut 12 deputați, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputaților. Nu toți au decis însă să treacă de partea lui Cioloș, cum este cazul lui Tudor Benga, care și-a dat demisia și a rămas fără partid. De asemenea, USR a pierdut și doi senatori: Cosmin Poteraș și Ion Dragoș Popescu care au intrat în Reper.
Nu în ultimul rând, sute de membri USR au decis să plece din partid, iar Cătălin Drulă a continuat să excludă din partid pe oricine nu era de acord cu el. Organizarea internă a partidului nu s-a schimbat absolut deloc, ceea ce l-a determinat pe Cioloș să părăsească partidul când a văzut că nu-și poate impune proiectele într-un Birou Național dominat de echipa Barna-Drulă-Ghinea.
Criza de lideri și campanii de fake news
USR a pierdut fiecare bătălie politică din 2022 și s-a afirmat doar cu campanii de fake news prin care a lansat acuzații false la adresa coaliției de guvernare. USR a încercat cu disperare să relanseze discursul anti-corupție din România chiar în perioada în care țara noastră era evaluată pentru intrarea în Schengen. USR-iștii l-au atacat în repetate rânduri pe Lucian Bode, ministrul de interne, și de fiecare dată s-a dovedit că acuzațiile lor erau false.
Pe plan internațional, USR nu a avut nicio influență și a fost ignorat de toate statele UE. Atunci când Mark Rutte, premierul Olandei, a venit în România și a anunțat că nu intenționează să susțină țara noastră pentru Schengen, USR nu a criticat decizia guvernului de la Haga. Mark Rutte, în 2020, făcea campanie electorală pentru USR.
USR-iștii au pierdut toate dezbaterile politice și au trecut în umbră, fiind un partid evaluat la cel mult 9% în toate sondajele din acest an. Fără lideri, fără viziune politică și mergând din scandal în scandal, USR nu a făcut decât să se izoleze chiar și în opoziție, unde nu poate colabora cu cei de la AUR. USR are un viitor dificil, iar anul 2023 va fi plin de provocări, deoarece riscă să scadă în continuare și să nu mai recupereze dezavantajul. REPER ar putea să crească în intenția de vot și să fure o mare parte din electoratul USR.
În opoziție, AUR se poziționează ca fiind partidul anti-sistem, în timp ce USR a pierdut de mult timp această etichetă cu care s-a afirmat pe scena politică din România. Cătălin Drulă este un președinte de partid care nu reușește nici măcar să-l surclaseze pe George Simion. De asemenea, USR a pierdut inclusiv în mediul online, unde AUR e un partid mult mai activ și cu un electorat mult mai implicat decât au fost vreodată USR-iștii. USR încheie anul 2022 pe locul 4, în privința intenției de vot, după PSD, PNL și AUR.