Skip to content
Politică

ANALIZĂ USR, între lupte interne și comunicare defectuoasă. Cum a ajuns Cătălin Drulă unul dintre cei mai slabi lideri din istoria partidului

Inquam Photos / Octav Ganea

A trecut o lună de zile de la victoria lui Cătălin Drulă în alegerile interne din USR, iar șefia acestuia nu a adus liniștea mult dorită de unii useriști. Dimpotrivă, partidul continuă să fie măcinat de lupte intestine  și pare incapabil să facă o opoziție eficientă.

Luptele interne continuă în USR

Plecarea lui Dacian Cioloș de la șefia partidului și migrația unor vechi parlamentari PLUS spre noul partid înființat de acesta, REPER, a generat o degringoladă în tabăra useristă. Cu toate acestea, plecarea lui Cioloș a reprezentat și un moment oportun pentru vechea gardă din USR, marginalizată și strânsă în jurul lui Cătălin Drulă, de a prelua din nou frâiele puterii. Indiferenți față de scăderea abruptă din sondajele de opinie, useriștii au declanșat o bătălie generală pentru putere cu membri PLUS, coagulați în jurul lui Cătălin Teniţă și a echipei „Curaj pentru România”.

În final, victoria categorică a lui Cătălin Drulă în alegerile din USR (71,3%) ar fi trebuit să pună capăt oricăror dispute serioase în partid. Dar lucrurile nu au stat deloc așa. Tensiunile au rămas la cote ridicate și ocazional refulează, ajungând în presă. Recentul scandal în care sunt implicați președintele USR Vrancea, Liviu Mălureanu, și deputatul USR, Andrei Lupu, reprezintă doar unul dintre aceste episoade. În mod normal, o victorie atât de categorică ar fi trebuit să-i cimenteze poziția lui Drulă în vârful partidului și să pună capăt contestațiilor interne. Mai mult decât atât, ținând cont de situația politică complicată în care se află USR, cotat în majoritatea sondajelor de opinie sub AUR și sub pragul de 10 procente, ar fi trebuit să ducă la un efect de raliere în jurul liderului. Disputele ar fi trebuit să înceteze sau să se diminueze substanțial, fiind înlocuite de obiectivul comun de a stopa alunecarea partidului spre zona de irelevanță. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat însă, iar Cătălin Drulă reprezintă unul dintre motive.

Cătălin Drulă și slaba comunicare

Actualul lider al USR pare a fi unul dintre cei mai slabi comunicatori din scurta istorie a acestui partid. Deși a câștigat șefia USR de mai bine de o lună și cu toate că useriștii au pretenția că sunt principalul partid de opoziție, aparițiile publice ale lui Cătălin Drulă sunt rare și apatice. Acesta nu reușește să își impună clar propria viziune în interiorul partidului, drept dovadă scandalurile interne care macină partidul, dar nici nu reușește să coaguleze USR, cu atât mai puțin toată opoziția parlamentară, astfel încât să facă o opoziție eficientă actualei puteri.

În schimb, Drulă se limitează la o serie de postări pe pagina sa de Facebook cu privire la subiectele politice momentului. Opoziția pe Facebook nu ține locul însă opoziției parlamentare. Invizibil chiar și pentru electoratul USR, Cătălin Drulă pare a fi de departe cel mai slab lider al USR. La o lună de la preluarea puterii în interiorul partidului, Drulă continuă să aibă mari dificultăți în a scoate partidul de pe traiectoria descendentă pe care se află. În aceste condiții, USR pare a fi condamnat să meargă spre irelevanță, iar triplele alegeri din 2024 se vor transforma într-un adevărat test de supraviețuire pentru partidul condus de Drulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *