ANALIZĂ USR, irelevant în cursa pentru Cotroceni. Cum a prăbușit Drulă partidul

catalin drula
Sursa foto: Catalin Drula

INSCOP Research a publicat ultimul sondaj care măsoară intenția de vot a electoratului la alegerile prezidențiale din 2024. Clasamentul arată că USR a devenit un partid irelevant în cursa pentru prezidențiale.

Cum a ajuns USR de la 15% la 4%

După ce în majoritatea sondajelor de opinie, cu excepția sondajelor de casă ale USR, partidul condus de Cătălin Drulă & Co. a ajuns la 11 – 12%, de la 15% cât obținuse la precedentele alegeri parlamentare, a venit vremea ca și liderii partidului să resimtă pe propria piele efectele lipsei de viziune de la vârful USR. Datele sondajului INSCOP arată că Drulă devine tot mai slab de la o lună la alta. Dacă în septembrie 2023, sondajele îl plasau pe Drulă la 5,6% în intenția de vot a electoratului, în noiembrie acesta pierduse deja peste un procent, ajungând la 4,2%, la coada clasamentului alături de Dacian Cioloș și de Kelemen Hunor.

În ultimii 4 ani de zile USR s-a aflat în declin din toate punctele de vedere. Intrarea la guvernare alături de PNL în 2020 s-a dovedit a fi un eșec de proporții. Lipsa consensului și certurile permanente au dus în final la ruperea coaliției, dar lucrurile nu s-au oprit aici. Intrat în opoziție USRPLUS a trecut printr-un episod de sciziune pe fondul certurilor interne. În căutare de vinovați și țapi ispășitori, useriștii și pluseriștii lui Cioloș s-au întors unii împotriva celorlalți. Cioloș avea să devină liderul alianței, dar la scurt timp se va transforma în distrugătorul alianței. Ruperea USR de PLUS, devenită ulterior REPER, avea să genereze o nouă spirală de complicații interne pentru USR, iar venirea lui Cătălin Drulă și a aripii Barna la conducerea USR nu avea să pună capăt disensiunilor.

USR continua să piardă teren în sondaje, dar asta nu îi împiedica pe liderii partidului să se felicite între ei pentru așa-zisele rezultate bune. În opoziție USR avea să fie devansat de AUR, partidul de extremă dreapta devenind mult mai vocal și vizibil. Sub conducerea lui Cătălin Drulă, un lider aproape invizibil, USR s-a scufundat și mai mult. Deși liderii partidului continuă să se mintă cu sondaje de casă, făcute la comandă, adevărul este că la alegerile prezidențiale din 2024 USR are șanse mari să se facă de râs.

În 2019, cu Dan Barna USR obținea 15%. Încă de atunci, USR visa la Cotroceni, dar eliminarea lui Barna în primul tur al alegerilor din 2019 a reprezentat un duș rece pentru partid. Cu toate acestea, USR se clasa pe locul al treilea. În 2024 are șanse mult mai mici să evite o umilință mult mai mare. Discursul liderilor USR nu mai este credibil, iar baza partidului se subțiază de la o zi la alta în cifrele sondajelor de opinie. La cum arată lucrurile în prezent, dacă USR va merge cu președintele de partid, respectiv Cătălin Drulă, atunci acesta are șanse să obțină un scor de sub 5%, intrând în categoria marilor pierzători. Cu un astfel de scor, USR ar deveni un partid irelevant în marea confruntare electorală din 2024.

Pentru a evita o astfel de umilință USR ar trebui să evite nominalizarea lui Cătălin Drulă la alegerile prezidențiale din 2024.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: