ANALIZĂ USR nu poate ieși cu fața curată din ancheta DNA. Costuri electorale la europarlamentare

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei. Prejudiciul este de 1 miliard de euro. În comunicatul DNA nu este precizat niciun nume, însă surse judiciare spun că este vorba despre Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Oana Mihăilă și Vlad Voiculescu. Sunt acuzații de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Consecințe electorale

Anunțul DNA riscă să arunce în aer lista de candidați USR la alegerile europarlamentare. După scandalul generat de Elena Lasconi, care a fost practic eliminată din capul listei de candidați pentru Parlamentul European, acum un alt nume se află în pericol – Vlad Voiculescu. Fostul ministru al Sănătății se află în primii trei candidați USR la alegerile europarlamentare, doar că un scandal de corupție riscă să dinamiteze candidatura acestuia. Practic, USR are în acest moment doar două variante: fie continuă să-i susțină candidatura lui Voiculescu pentru Parlamentul European, fie îl retrage și pe acesta de pe listă.

Ambele variante includ costuri politice mari pentru USR. Dacă partidul decide să-l susțină în continuare pe Voiculescu, atunci USR riscă să fie văzut drept partidul care propune un potențial „penal” pentru Bruxelles. Pentru un partid care milita pentru eliminarea penalilor din funcții publice, această mutare le poate afecta serios imaginea și credibilitatea. În plus, USR ar trebui să cheltuiască resurse mari pentru îmbunătățirea imaginii – consultanți de relații publice, campanii de comunicare pentru a explica poziția partidului, și alte eforturi de redresare a reputației. Deja există semne că acest proces de redresare a imaginii este în plină desfășurare. Activul de partid al USR s-a activat deja, în frunte cu Cristian Ghinea care condamnă DNA pentru această investigație și invocă un soi de vânătoare de vrăjitoare.

Pe de altă parte, există costuri politice și dacă USR îl retrage pe Voiculescu de pe listă. În mintea electoratului se nasc automat întrebări precum: de ce USR promovează astfel de oameni în fruntea partidului? Câți alți useriști ar putea fi în situația lui Voiculescu? Este USR un partid corupt care se ascunde în spatele unei retorici anti-corupție? etc. Retragerea lui Voiculescu de pe lista de la europarlamentare ar putea fi împachetată astfel încât să reducă din costurile politice, dar ar afecta cu siguranță imaginea partidului. Mai mult, chiar dacă Voiculescu va ieși nevinovat din această afacere, în final va conta mai mult imaginea cu care electoratul rămâne în minte. Pentru un partid aflat în declin în toate sondajele de opinie, față de situația din urmă cu trei ani de zile, un scandal de corupție care să implice un oficial de la vârful partidului riscă să se transforme într-o adevărată bombă cu ceas.

După acest nou scandal USR se află într-o postură complicată. Partidul lui Drulă este forțat să acționeze rapid: fie se delimitează de Voiculescu, fie sare în apărarea lui. Aparent, activul de partid se mișcă în direcția ultimei opțiuni, făcând scut în jurul fostului ministru al Sănătății. Ambele variante implică costuri politice și USR ar putea resimți din plin aceste costuri la alegerile din 2024.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: