Skip to content
Politică

ANALIZĂ USR, progresist doar pe hârtie. Cum ignoră în mod sistematic partidul promovarea femeilor în politica mare

Inquam Photos / Octav Ganea

USR pozează în mod regulat într-unul dintre cele mai progresiste partide din țară, încercând să facă notă discordantă cu partide precum PNL sau PSD. La nivel european, USR este afiliat la Renew Europe, succesorul ALDE, un grup pro-european și liberal. Cu toate acestea însă, în multe ocazii, USR pare a fi progresist doar din vorbe. Atunci când vine vorba despre promovarea femeilor în prim-planul politicii, USR demonstrează că progresismul nu prea își are locul în partid.

A două rundă de alegeri interne fără nici o femeie

Zilele acestea, USR se pregătește de o nouă rundă de alegeri interne. Opt candidați (Cătălin Drulă, Allen Coliban, Cătălin Teniță, Mihai Polițeanu, Octavian Berceanu, Miroslav Tașcu-Stavre, George Ungureanu și Alexandru Kiss) și-au anunțat intenția de a prelua șefia partidului. În mod curios, nu vorbim despre nici măcar o singură femeie. Desigur, problema nu ține de faptul că în partid nu ar exista femei, ci de faptul că USR nu a găsit de cuviință să promoveze femeile. Dacă USR ar fi fost un partid cu adevărat progresist ar fi adoptat de pildă politica cotelor de gen în alegerile interne, încurajând femeile din partid să se implice în lupta pentru șefia formațiunii.

Nu este pentru prima dată când USR nu are nici un candidat femeie pentru alegeri importante. La precedentele alegeri interne, soldate cu victoria lui Dacian Cioloș, USR a avut trei candidați, din nou, toți bărbați: Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău. Astfel, putem spune că în total am avut în ultima perioadă 11 candidați care s-au luptat pentru șefia USR, toți fiind bărbați.

Promovarea femeilor în politică: cazul USR

Peste tot în Europa, partidele liberal-progresiste încearcă să promoveze cât mai mult femeile în politică, adoptând inclusiv o politică a cotelor de gen. În felul acesta, ele vor să spargă taboo-ul și să anuleze pecepția greșită potrivit căreia politica este strict o afacere pentru bărbați. Dacă ne uităm însă la performanțele USR, acesta pare a ignora complet problema reprezentării femeilor.

După alegerile parlamentare din 2020, USR a venit la guvernare alături de PNL, într-un guvern condus de Florin Cîțu. Cu toate acestea, USR nu s-a gândit să promoveze nici măcar o femeie pentru un portofoliu ministerial. Toți miniștri propuși de USR, au fost bărbați. La Transporturi, USR l-a trimis pe Cătălin Drulă, actualul președinte interimar al USR. La Justiție, USR a mers pe mâna lui Stelian Ion, probabil ca un premiu de consolare pentru pierderea alegerilor locale de la Constanța, acolo unde Ion urmărea fotoliul de edil. Pentru portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene, USR a mers cu Cristian Ghinea, mâna dreaptă a lui Dan Barna. La Ministerul Economiei, USR l-a trimis pe Claudiu Năsui, iar la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, din nou nici o surpriză, USR mergând pe mâna lui Ciprian Teleman. Singura excepție notabilă a fost la Ministerul Sănătății. Inițial, USR a mers cu Vlad Voiculescu. După remanierea acestuia de către premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, USR a decis să promoveze în sfârșit o femeie – Ioana Mihăilă, care la bază era chiar medic. Ar merita menționat și faptul că la alegerile prezidențiale din 2019, USR a mers tot pe mâna unui bărbat, Dan Barna, cel care nu a reușit să treacă nici măcar în turul doi, fiind devansat în mod ironic chiar de către o femeie – Viorica Dăncilă.

Lucrul acesta demonstrează că USR nu duce lipsă de femei pregătite, ci doar de o strategie de promovare a lor în politica mare. Până când USR nu va începe să promoveze mai serios femeile, acest partid va rămâne unul progresist doar pe hârtie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *