Skip to content
București Știri locale

ANALIZĂ USR promitea apă caldă în București, dar acum riscă să lase Primăria fără subvenții pentru căldură

Inquam Photos / George Călin

USR le promitea apă caldă cetățenilor din București, în campania electorală din 2020, dar acum nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru toate problemele din oraș și îl lasă pe Nicușor Dan să se descurce singur. În cele 8 luni cât au stat la guvernare, „salvatorii” din USR nu au venit cu nicio soluție pentru a accelera refacerea sistemului centralizat de încălzire din București.

Termoenergetica, compania municipală a Primăriei București și responsabilă pentru distribuția apei calde, are pierderi de 2.000 de tone de apă fierbinte pe oră. Acest lucru face ca cetățenii să nu primească nici apă caldă menajeră și nici căldură în calorifere. Directorul general al companiei a spus că ar avea nevoie de cel puțin 200 de oameni pentru a face reparațiile care sunt necesare, însă USR a rămas indiferent, și primarul Nicușor Dan pare că a înghețat pe timp de iarnă și nu mai e capabil de nimic.

Din cauza legislației din România, Termoenergetica nu poate angaja muncitori. O companie care are pierderi nu poate face angajări. „Salvatorii” din USR nu au propus niciodată o modificare legislativă care să-i permită companiei să-și angajeze cât mai mulți oameni care să rezolve problemele din rețea și să schimbe mai rapid conductele.

În același timp, USR nu a propus niciodată un buget pentru schimbarea rețelei de încălzire din București, ci a visat bani europeni care vin foarte târziu și foarte greu. A stat 8 luni în Guvern și doar a încasat banii statului. Așa cum Nicușor Dan vrea 1 miliard de lei pentru a cumpăra ELCEN, la fel de bine Guvernul putea să investească acești bani în refacerea mult mai rapidă a rețelei de distribuție a căldurii. Cumpărarea unei centrale nu va ajuta cu absolut nimic cetățenii, care în continuare nu vor primi apă caldă, deoarece aceasta se scurge în pământ. Cu cât se scurge mai multă apă în pământ, riscăm să ne trezim cu adevărate gropi în centrul orașului, care pot pune în pericol viața cetățenilor.

Vlad Voiculescu, președintele USR București, este deja în campanie electorală împotriva lui Nicușor Dan. Este arhicunoscută dorința lui Voiculescu de a candida pentru Primăria București. Astfel, a decis să-l atace pe Nicușor Dan, deși uită că tocmai USR a fost la guvernare 8 luni și nu a făcut nimic pentru bucureșteni.

Până în acest moment, bucureștenii nu au subvenție la căldură de la Guvern, iar primăria nu poate suporta aceste cheltuieli. Prima etapă depinde de primărie, pentru că trebuie să decidă cât va fi gigacaloria în oraș, în iarna 2021-2022. Vlad Voiculescu se opune creșterii prețului gigacaloriei, spunând: „În scenariul propus de către domnul primar și respins de USR PLUS, bucureștenii ar plăti 70-80% în plus iar subvenția plătită în plus de municipalitate pentru a acoperi diferența de preț ar fi de 320 milioane lei, pe lângă cei 950 milioane lei cât se plătește în prezent. Pentru multe familii va fi prea mult, iar pentru Primărie este de negândit”.

Dar ceea ce nu știe Vlad Voiculescu e tocmai faptul că prețul gigacaloriei este deja mărit, pentru că ELCEN și-a majorat prețul cu 86,58%. Astfel, ELCEN vindea gigacaloria, către Primăria București, cu 176,55 lei în 2020, iar de la 1 noiembrie 2021 prețul este de 329,41 lei. Majorarea este provocată de prețul tot mai mare la gaze. Motiv pentru care Termoenergetica este nevoită să crească prețul gigacaloriei pe care o distribuie către cetățeni.

Aceste creşteri se datorează unei majorări medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021.De asemenea, prețul certificatelor de CO2 care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% față de prețul luat în calcul la ultima ajustare de bonus și preț al energiei termice ”, explica ANRE, în momentul în care a aprobat această majorare făcută de ELCEN.

Vlad Voiculescu cere sprijinul Guvernului pentru subvenții, dar cetățenii care au centrale pe gaz și trebuie să suporte singuri aceste majorări de preț? USR vrea acum ca Guvernul să ofere Primăriei București peste 1,2 miliarde de lei, pentru că ei nu vor ca cetățenii din București să plătească mai mult. Între timp, cetățenii din alte orașe vor plăti mai mult încălzirea, deoarece Guvernul nu le oferă astfel de subvenții atât de mari. Primăria București vrea acum să crească cu 70% și prețul distribuției, care depinde de Termoenergetica. Chiar și cu această mărire, un bucureștean care locuiește într-un apartament cu două camere ar plăti 560 de lei, în timp ce unul din Oradea va plăti peste 700 de lei. Mare parte din prețul gigacaloriei din București este suportat de Primăria București, cu subvențiile de la Guvern.

Dacă USR și Nicușor Dan nu vor ajunge la o înțelegere în Consiliul General București, atunci Primăria București riscă să rămână fără subvenții sau să le primească foarte târziu. Primăria ar înregistra pierderi uriașe fără această subvenție și fără creșterea prețului gigacaloriei, care chiar dacă ar crește cu 70%, cum vrea Nicușor Dan, ar fi printre cele mai mici din țară.

1 comentariu la “ANALIZĂ USR promitea apă caldă în București, dar acum riscă să lase Primăria fără subvenții pentru căldură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *