Skip to content
Politică

ANALIZĂ USR revine la tema anti-corupție. De ce acest tip de discurs le va crea probleme lui Cioloș & Co

Inquam Photos / Alex Nicodim

Reveniți oficial în Opoziție, după o perioadă de nici un an de zile la guvernare într-o alianță incomodă cu PNL și UDMR, liderii USR și-au reluat discursul dinaintea alegerilor parlamentare din 2020. În linii mari, Dacian Cioloș & Co au revenit la mesianismul anticorupție și la retorica apocaliptică pe care o abandonaseră în scurtul interludiu de câteva luni cât s-au aflat la guvernare.

USR reia discursul anticorupție

Intrarea în Opoziție a celor de la USR a însemnat pentru început revenirea la discursul anticorupție care i-a consacrat. “USR a intrat acum 11 luni la guvernare în coaliție cu PNL sperând că ceea ce liderii peneliști au spus oamenilor în ultimele campanii electorale sunt și lucrurile în care ei cred. Din păcate, ne-am înșelat. Multe dintre acțiunile acestor lideri ne-au arătat că aproape tot ce conta erau accesul la resurse și puterea de dragul perpetuării unui stil de administrație clientelar și desprins de la nevoile reale ale oamenilor. USR s-a opus în toată această perioadă, în Guvern și în Parlament, la cultivarea vechilor metehne ale politicii românești: păstrarea privilegiilor, piedicile puse modernizării, banii distribuiți fără criterii din pixul unui singur om…”, scria Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook în urmă cu câteva zile.

Retorica liderilor USR este evidentă. Problema principală însă pentru Dacian Cioloș & Co e că această retorică nu mai are efectul din trecut. Lucrul acesta se datorează în bună măsură duplicității celor de la USR. Intrarea la guvernare alături de PNL a compromis un astfel de discurs, care acum nu mai are aceeași credibilitate. Câtă vreme s-au aflat la guvernare alături de liberali, cei de la USR au pus deoparte astfel de declarații, alegând calea unui compromis. Astfel, USR și Dacian Cioloș nu pot practica un astfel de discurs anti-corupție fără să fie incluși și ei în aceeași oală. Să nu uităm că USR a deținut un minister cheie în contextul luptei anti-corupție – Ministerul Justiției. Lipsa reformelor în cazul Justiției este și o consecință a ineficienței de care a dat dovadă Stelian Ion, în timpul în care a ocupat fotoliul de ministru al Justiției. Prin urmare USR riscă să își taie și creanga de sub picioare în procesul “incriminării” foștilor parteneri de guvernare.

Dilema USR

Problema majoră a celor de la USR e că nu au prea multe alternative la îndemână. Discursul anti-corupție– “fără penali în funcții publice” – a reprezentat laitmotivul formațiunii lui Cioloș și Barna. În calitate de formațiune politică creată mai degrabă ca urmare a presiunii opoziției extra parlamentare, USR și-a construit discursul în jurul acestor teme. Renunțarea la aceste teme pentru o „politică normală” ar însemna în practică renunțarea la o parte din identitatea USR. Alegerea nu este una ușoară. Totuși, cei de la USR ar trebui să țină cont de două probleme. Una a fost deja expusă – timpul petrecut la guvernare alături de PNL a compromis parțial acest tip de discurs. Pe de altă parte, în Opoziție se află o altă formațiune anti-sistem – AUR. Discursul celor de la AUR va fi după toate probabilitățile, unul extrem de acid la adresa guvernării PNL – PSD – UDMR. AUR are avantajul distinct de a nu fi trecut pe la guvernare. În plus, radicalismul liderilor AUR este greu de egalat. Prin urmare, USR riscă să fie umbrit în opoziție de către AUR. Dacă ambele partide se vor concentra pe tema anti-corupției, pur și simplu USR nu poate concura cu cei de la AUR. Toate acestea demonstrează că USR trebuie să își schimbe discursul și să se concentreze pe alte teme dacă dorește să își recapete cel puțin o parte din credibilitate înaintea anului electoral 2024.

 

1 comentariu la “ANALIZĂ USR revine la tema anti-corupție. De ce acest tip de discurs le va crea probleme lui Cioloș & Co

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *