Skip to content
Politică

ANALIZĂ USR și-a pus punct. Încercarea jalnică a partidului de a se reinventa „inspirându-se” din sigla Renew Europe

USR

Uniunea Salvați România s-a rebranduit. Liderii partidului și-au schimbat, miercuri, pozele de pe rețelele sociale cu noua siglă a partidului. Astfel, la un an după ce partidul a renunțat la PLUS din titulatură, USR îl scoate și din siglă. Vechea siglă USR PLUS a fost înlocuită cu un nou logo: „USR.”.

De unde s-au „inspirat” useriștii

Noua siglă a USR seamănă izbitor cu cea a Renew Europe, grupului politic din Parlamentul European din care USR face parte. Sigla celor de la Renew Europe conține la sfârșit un punct, astfel că aceasta a servit cel mai probabil ca sursă de „inspirație” pentru cei de la USR care practic au copiat punctul de la sfârșitul siglei grupului politic european și l-au atașat la propria siglă, schimbându-i doar culoarea. Pentru o organizație politică aflată într-o luptă acerbă cu plagiatele din țară, gestul „împrumutării” punctul din sigla Renew Europe pare a fi mai degrabă o dovadă de ipocrizie.

Totodată, este posibil ca cei de la USR să fi aruncat un ochi și la sigla REPER. Sigla partidului nou înființat de Dacian Cioloș conține un punct discret, chiar în interiorul literei „P”.

Sigla REPER, Sursa – Facebook
Sigla Renew Europe, Sursa – Facebook

O tentativă palidă de rebranduire

Oricare ar fi simbolistica punctului și oricare ar fi sursa de „inspirație”, gestul celor de la USR reprezintă doar o tentativă palidă de rebranduire. De când au părăsit guvernarea, useriștii se zbat în sondajele de opinie în jurul cifrei de 10%. Departe sunt zilele în care USR lua 22 de procente în alegerile europarlamentare din 2019. Decăderea partidului a fost accelerată de scandalurile interne și de certurile de la vârf. După ce au guvernat alături de PNL doar câteva luni de zile, useriștii au trecut și printr-un traumatizant episod – cel al alegerilor interne. Dacian Cioloș a reușit să acapareze partidul de la Dan Barna doar pentru a-l abandona mai apoi alături de alți colegi din vechiul PLUS. Cu alte cuvinte, în mai puțin de un an de zile, USR a ieșit de la guvernare, și-a schimbat conducerea, iar apoi a rămas fără președinte după ce acesta s-a rupt din partid, formându-și propria mișcare politică – REPER.

Aceste episoade au dus, așa cum era de așteptat, la o scădere a încrederii electoratului în partid. Cu Drulă la conducere, USR s-a scufundat și mai mult în sondaje, iar în opoziție a ajuns în umbra partidului iliberal AUR. Acum 3 ani, USR se afla la un vârf istoric, la doar câteva procente în spatele PNL și în luptă umăr la umăr cu PSD. Între timp lucrurile au luat-o la vale pentru useriști. Partidul a ajuns a patra forță politică din țară și nu este clar dacă aceștia își vor menține procentele la alegerile din 2024. Supraviețuirea politică a devenit principalul obiectiv al USR. În acest context nu este de mirare că liderii partidului încearcă să reînsuflețească formațiunea. Rebrandingul reprezintă o strategie de marketing politic prin care liderii USR încearcă să propună electoratului o nouă versiune a partidului. Dar în ciuda acestei tentative, USR rămâne un partid care pierde tot mai mult electorat pe zi ce trece. În final „punctul” din denumirea partidului nu îi va salva pe useriști de la propriile greșeli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *