Skip to content
Politică

ANALIZĂ USR și privatizarea companiilor de stat. Cum reușesc investitorii străini să acapareze industria națională

Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este deținută de Ministerul Energiei, cu 80%, și Fondul Proprietatea, cu 20%. În 2022, compania va trebui să listeze la Bursa de Valori București 15% din acțiunile sale, care vor fi din pachetul Fondului Proprietatea. Potrivit unei legi adoptate în 2020, statul român nu-și poate vinde acțiunile pe care le are la companiile de stat, însă interdicția este valabilă doar 2 ani.

Pachetul de 15% pe care îl va scoate Fondul Proprietatea pe bursă este estimat la 1,2 miliarde de euro, iar statul român nu va câștiga nimic din această afacere, deoarece banii vor ajunge în conturile acționarilor Fondului. În urma acestei listări, Hidroelectrica ar putea ajunge controlată de investitori străini.

Hidroelectrica furnizează circa 30% din producția națională de energie electrică, iar în primele 9 luni din 2021 avea un profit net estimat la 2,6 miliarde de lei, după ce în 2017 ieșea din insolvență. Criza facturilor ajută compania să-și crească cifra de afaceri cu 70%, fiind azi evaluată la 43 de miliarde de lei. Hidroelectrica este o companie esențială pentru securitatea energetică a României și în loc ca statul român să cumpere acei 15%, pentru a obține un profit tot mai mare sau pentru a scădea prețul energiei, preferă să-l lase pe bursă și să ajungă pe mâna unor investitori străini.

Interdicția de a vinde acțiunile statului este valabilă doar 2 ani, prin legea 173/2020, iar în 2022 ar trebui să expire. Ceea ce îi poate permite statului român să fie el cel care să listeze cei 15% din pachetul de 80% pe care îl deține la Hidroelectrica. Povestea listării Hidroelectrica este departe de final, iar România are termen până în iunie 2023, potrivit PNRR-ului. USR a negociat acest termen cu Comisia Europeană știind foarte bine când expiră interdicția privind vânzarea acțiunilor statului.

USR și valul de privatizări

Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, este cel care a negociat cu Comisia Europeană reformele pe care ar trebui să le facă țara noastră pentru a primi finanțarea din PNRR. Acesta a negociat o serie de privatizări în România, în domenii esențiale precum energia și transporturilor.

La finalul PNRR ar trebui să avem, pe lângă Hidroelectrica, alte trei companii de stat listate la bursă din zona de transporturi şi energie (…) Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa.”Cristian Ghinea.

Listarea la bursă a unor companii esențiale pentru securitatea și interesele României poate afecta întreaga economie. Hidroelectrica este controlată și de Fondul Proprietatea încă din 2010, dar compania nu a beneficia de mari investiții și în 2012 a intrat în insolvență. Atât de mult a ajutat-o Fondul Proprietatea încât compania s-a zbătut 5 ani în insolvență, fiind salvată după ce Guvernul a pompat tot mai mulți bani în această companie. Nu este o garanție că vânzarea de acțiuni către mediul privat aduce o mare schimbare.

Chiar dacă Hidroelectrica era în insolvență, compania înregistra profit, însă acesta nu ajungea în investiții. Atât guvernul român, cât și Fondul Proprietatea au tras aproape tot profitul din Hidroelectrica. Doar în anul 2018, guvernul român a obținut 1,13 miliarde de lei, iar Fondul Proprietatea a obținut 226 de milioane de lei. Aceste sume reprezentau 90% din profitul total obținut de companie în anul 2017. În 2020, guvernul român a încasat 1 miliard de lei din dividendele Hidroelectrica, iar Fondul Proprietatea a primit 256 de milioane de lei. Prin urmare, Hidroelectrica este o afacere profitabilă oricând, iar cine va controla acțiunile va reuși să-și recupereze rapid investiția.

Intenția USR-iștilor a fost aceea de a privatiza anumite companii care sunt profitabile și care pot aduce mari câștiguri pentru investitori. Salrom, compania națională a sării, este o altă companie scoasă la privatizare de USR. Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei, anunța în 2021 că Salrom va fi listată la bursă în următoarea perioadă. Fondul Proprietatea deține deja 49% din Salrom, o companie care reușește să înregistreze profituri consistente. În 2019, înainte de pandemie, avea venituri operaționale de 469 de milioane de lei și un profit net de 77 de milioane de lei. În timpul pandemiei și-a redus profitul, dar poate reveni în următorii ani dacă va exploata grafitul. Chiar Claudiu Năsui anunța că Salrom poate fi o companie esențială pentru industria României, dacă va exploata grafitul folosit pentru producția de baterii pentru mașinile electrice. Deși ar fi fost de preferat ca statul român să devină un actor important în producția de baterii, USR a decis că România trebuie să renunțe la acest avantaj.

Procedurile de listare vor dura cel puțin un an. Iar la final vom avea o companie modernă care își va putea finanța ușor investițiile”Claudiu Năsui.

Listarea la bursă a fost mereu prima etapă pentru privatizarea unor companii profitabile, așa cum e cazul Petrom. Deși România are numeroase resurse de petrol și gaze, statul român a ajuns minoritar în compania OMV Petrom. În 2001, Petrom a fost listată la bursă, iar OMV, companie din Austria, a cumpărat 51,01% din acțiunile Petrom, în anul 2004. În prezent, statul român mai deține doar 20,63% din această companie. OMV a plătit 1,5 miliarde de euro, în 2004, iar an de an această companie înregistrează profituri de sute de milioane de euro. În 2020 a avut un profit net de 1,29 de miliarde de lei, în 2019 a înregistrat un profit net de 3,63 de miliarde de lei. Din toată această afacere, OMV a fost marele câștigător, nu statul român.

Sunt multe alte exemple care ne arată că listarea la bursă nu a fost un câștig pentru statul român și riscăm, în 2022, să repetăm aceleași greșeli cu companii care sunt deja profitabile. USR spune mereu că aceste listări la bursă vor aduce bani pentru investiții, dar în realitate companii precum Hidroelectrica și Salrom înregistrează an de an un profit, care ar putea fi oferit pentru investiții. De ce acest profit nu este oferit pentru investiții, rămâne un mister, dar nici statul român, nici Fondul Proprietatea nu se arată interesate să facă asta. După 1989, România a privatizat multe companii de stat, care ulterior s-au dovedit foarte profitabile pentru investitorii străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *