Skip to content
Politică

ANALIZĂ USRPLUS iese învins din războiul cu Florin Cîțu. De ce nu este exclus să se întoarcă la guvernare cu același premier

Inquam Photos/Raul Stef

USRPLUS a pornit un război cu Florin Cîțu, după ce premierul a decis să-l demită pe ministrul Stelian Ion. USRPLUS și-a retras toți miniștrii de la guvernare și a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de Florin Cîțu. Pentru a le răspunde useriștilor, premierul a decis să demită toți secretarii și subsecretarii de stat instalați de USRPLUS în Guvern, dar și oamenii pe care îi aveau în diferite instituții ale statului.

Florin Cîțu nu poate accepta nicio condiție impusă de USRPLUS deoarece urmează Congresul PNL și trebuie să fie dur în relația cu useriștii. Rămâne de văzut dacă după congres se va schimba atitudinea premierului. Exista posibilitatea ca toată această atitudine să fie un joc de imagine, prin care Florin Cîțu vrea să câștige încrederea liberalilor.

În tabăra USRPLUS lucrurile încep să fie incerte, după numeroase declarații de război. Cei doi lideri ai partidului au declarat în repetate rânduri că nu vor vota niciun guvern condus de Florin Cîțu. „Florin Cîţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea”, a spus Dan Barna după ce premierul l-a demis pe Stelian Ion.

Moțiunea de cenzură depusă de USRPLUS, și semnată de AUR, nu a avut nicio putere în Parlament. Moțiunea nu poate fi votată pentru că nimeni nu respectă procedura parlamentară. Florin Cîțu rămâne la putere și dă afară toți oamenii trimiși de USRPLUS în instituțiile statului. Dan Barna și Dacian Cioloș vor trebui să dea explicații în partid.

Dacian Cioloș a arătat că nu mai e atât de supărat, precizând că USRPLUS este pregătit pentru noi negocieri. „Eu personal susțin ideea de a încerca totuși menținerea la guvernare. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii am înțeles că există deschidere să continuăm discuțiile”, a precizat liderul USRPLUS într-un interviu la o televiziune. Această declarație îl poate ajuta pe Cioloș să îi atragă de partea sa pe cei care vor ca partidul să revină la guvernare. În această perioadă, USRPLUS își votează noua conducere, iar declarația lui Cioloș nu este deloc întâmplătoare.

Cioloș a evitat să spună ce se va întâmpla dacă Florin Cîțu va câștiga alegerile din PNL și va fi propunerea partidului pentru conducerea Guvernului. Chiar dacă au anunțat că nu mai vor să lucreze cu Cîțu, după Congresul PNL s-ar putea ca USRPLUS să nu aibă altă soluție decât să accepte colaborarea cu actualul premier. Retragerea de la guvernare a fost doar un joc de șantaj și imagine. Probabil useriștii și-au spus că e doar pe termen scurt și se vor întoarce în Guvern după schimbarea lui Cîțu. Premierul le-a dat afară toți oamenii din instituțiile statului și acest lucru a trezit numeroase nemulțumiri în partid. Fostul prefect al județului Suceava, Iulian Cimpoeșu, a declarat că nu i se pare corectă decizia premierului de a demite prefecții USRPLUS, deoarece „noi, pe plan local, nu am colaborat cu AUR”. Useriștii din teritoriu au considerat că scandalul din guvern nu va avea consecințe asupra lor. Sau probabil liderii USRPLUS le-au transmis acest lucru oamenilor din teritoriu.

USRPLUS arată ca un partid învins care a fost deconectat de la banii statului. Are soluția de a rămâne în opoziție alături de AUR sau să revină la guvernare și să accepte condițiile lui Cîțu. Oamenii din USRPLUS nu mai arată că ar fi dispuși să mai stea trei ani în opoziție, fără să primească funcții sau contracte cu statul. USRPLUS ar putea pierde mai mulți membri, dar și sponsorizări importante, din partea unor companii care așteptau să-i vadă la guvernare.

Partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș începe să fie presat de timp și de membrii din teritoriu. USRPLUS ar putea profita de numeroasele cazuri de Covid19 din România și să forțeze întoarcerea la guvernare, chiar și cu Florin Cîțu premier. USRPLUS s-ar putea folosi de această situație, spunând că o face pentru interesul României, pentru a nu lăsa țara cu guvern interimar în această perioadă. Însă totul după Congresul PNL și USRPLUS, când situația din interiorul partidelor va fi mult mai clară și vom ști care sunt intențiile reale ale politicienilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *