Skip to content
Republica Moldova

ANALIZĂ Va fi 2022 anul stabilității în R. Moldova? Principalele provocări

Inquam Photos / Octav Ganea

Anul 2022 ar putea aduce multe lucruri benefice pentru locuitorii R. Moldova. Totul va depinde însă de evenimentele din imediata vecinătate a țării, acolo unde Rusia și Ucraina  s-ar putea angaja într-un conflict sângeros care va avea ecouri în toată regiunea.

2022 anul stabilității în R. Moldova?

În cazul în care lucrurile rămân neschimbate la granița dintre Rusia și Ucraina, R. Moldova ar putea traversa o perioadă de stabilitate internă în acest an. În Parlamentul de la Chișinău continuă să existe o majoritate liberală pro-europeană a celor de la PAS. Nu vom avea vreun scrutin major, prin urmare totul va depinde de continuarea reformelor începute de Maia Sandu & Co. Bilanțul Maiei Sandu este până acum unul pozitiv. În plus, sondajele de opinie arată că moldovenii continuă să aibă încredere în leadershipul acesteia. O mulțime de promisiuni electorale au fost respectate (majorarea pensiilor de pildă). Cu toate acestea, mai rămân destule reforme de implementat, iar cu o majoritate parlamentară solidă lucrurile ar trebui să se miște într-o direcție pozitivă și în 2022. Totodată, Maia Sandu a mai promis restabilirea relațiilor R. Moldova cu statele vecine – România și Ucraina – dar și cu Uniunea Europeană și SUA, cu toții parteneri strategici ai Chișinăului. Anterior, relațiile fuseseră deteriorate de către binomul Igor Dodon – Vlad Plahotniuc, în principal din cauza intereselor rusești și a corupției. Maia Sandu a reușit foarte rapid îndeplinirea acestei promisiuni, după efectuare de vizite imediate după preluarea mandatului la Kiev, București și Bruxelles.

La fel de important va fi și capacitatea Chișinăului de atrage cât mai multe fonduri europene. Banii europeni pot fi folosiți în procesul de modernizare a țării. Lupta anti-corupție rămâne și ea pe lista priorităților conducerii R. Moldova. În acest sens, Maia Sandu a dat semnalul încă din 2021, odată cu decizia de suspendare a actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo și declanșarea unei proceduri de evaluare a activității acestuia. Maia Sadu a declanșat și ample proceduri pentru a curăța sistemul de magistrați corupți. Problema aprovizionării cu gaze rămâne și ea una presantă. Până acum, guvernul de la Chișinău s-a descurcat bine, amortizând efectele scumpirii gazelor, printr-o alocare de circa 80 milioane de euro pentru compensații la facturile de gaz. Am putea vedea și în 2022 astfel de scheme de ajutor pentru cetățenii R. Moldova.

Toate acestea vor depinde însă de dinamica relațiilor ruso-ucrainene. Un război deschis la granița R. Moldova și un colaps al Sudului Ucrainei ar genera unde seismice care vor avea un impact și la Chișinău. Întărirea poziției Rusiei în această parte a Europei se va traduce printr-un export de influență în statele vecine. Prin urmare, partida rusă de la Chișinău ar putea primi întăriri într-un astfel de scenariu, iar influența acestora se va amplifica. În parlament, pro-rușii nu mai au majoritate, iar influența acestora va rămâne una redusă. Dar aceștia ar putea declanșa proteste anti-guvernamentale, apelând astfel la arme extra-parlamentare pentru a destabiliza guvernarea. Pentru Vladimir Putin, orientarea pro-occidentală a R. Moldova reprezintă o problemă, iar un război deschis cu Ucraina ar putea reprezenta o șansă pentru Rusia să-și reafirme influența în R. Moldova.

În concluzie, viitorul R. Moldova în 2022 va fi influențat într-o bună măsură de dinamica relațiilor ruso-ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *