Skip to content
Republica Moldova

ANALIZĂ Va fugi Igor Dodon de justiția din R. Moldova? Lista marilor oligarhi moldoveni fugari

Igor Dodon retinut Inquam Photos / Inquam Photos

Zilele acestea, procurorii anticorupţie din R. Moldova au anunțat că fostul preşedinte al R. Moldova, Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiind descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire. Dodon şi apropiaţii săi ar fi beneficiat de vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie.

Oligarhii moldoveni, fugiți din calea justiției

Interesant de observat va fi dacă fostul fostul președinte Igor Dodon nu va încerca cumva să fugă din țară, în cazul în care va fi găsit vinovat. Astfel, acesta ar putea întregi o listă lungă de oameni cu conexiuni la cel mai înalt nivel al politicii de la Chișinău care au fost anchetați de justiție și care au ales calea exilului, fugind de brațul justiției.

Ilan Șor

Oligarhul Ilan Șor este unul dintre cei mai influenți politicieni din R. Moldova, deși e fugit din țară de aproape trei ani. El controlează Partidul Șor și era un aliat de bază al lui Igor Dodon. Ceea ce ce l-a adus pe Ilan Șor în atenția opiniei publice a fost „furtul miliadului” de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Schema s-a desfășurat cu girul transpartinic al clasei politice de la Chișinău și sub nasul autorităților compenențe în prevenirea infracțiunilor economice, dar și a Băncii Naționale a Moldovei. Pe 21 unie 2017, Șor era condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță, dar decizia nu îl plasa pe acesta din măcar în arest la domiciliu. Acesta avea să părăsească țara și odată plecat, el nu avea să se mai întoarcă.

tv8.md

Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc este celălalt oligarh moldovean implicat în „furtul miliadului” de dolari. Tot el e cel care a condus R. Moldova de facto între 2016 și 2019. Procurorii îl acuză pe Vladimir Plahotniuc că, în perioada 24 noiembrie 2014 – 29 iulie 2015, ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de artizanul „furtului miliardului”, Ilan Șor, nu mai puțin de 21.000.000 de dolari.

twitter

 

Banii au fost obţinuți fraudulos, drept credite, de la fosta Bancă de Economii din Moldova. Procurorii susţin că din aceşti bani Plahotniuc şi-ar fi achiziționat un avion privat pe care l-ar fi folosit „în interese personale și în interesele organizației sale criminale”, după care l-a vândut. Inițial, Plahotniuc a locuit în SUA, acolo unde a încercat să obțină o viză de investitor, dar cererea sa a fost respinsă, iar 14 ianuarie 2020, Departamentul de Stat al SUA l-a declarat persoană indeziderabilă și a fost nevoit să plece din această țară. Ulterior, justiția din R. Moldova bănuia că s-ar ascunde în Turcia. Procuratura Generală a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către Statele Unite, Turcia, Cipru şi Arabia Saudită, dar fără succes.

Constantin Botnari

Constantin Botnari este mâna dreaptă a lui Vlad Plahotniuc și, deloc întâmplător, un alt fugar din R. Moldova. În mod oficial, Procuratura de la Chișinău îl invinuiește pe Botnari de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigarea la falsificarea actelor publice, fapte comise de acesta în 2019. La fel ca ceilalți oligarhi fugari, Constantin Botnari nu a stat pe gânduri prea mult și a decis să părăsească teritoriul R. Moldova.

stiri.md

Gheorghe Cavcaliuc

Gheorghe Cavcaliuc este fostul şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie din R. Moldova și fost lider al partidului PACE. În vara anului trecut, Cavcaliuc a fost anunţat în căutare în dosarul „Verde de briliant”, după ce acesta nu s-a prezentat în faţa procurorilor pentru a-i fi înaintată învinuirea.  El este acuzat de ”huliganism comis de două sau mai multe persoane” şi ”chemarea la săvârşirea actelor de violenţă împotriva persoanelor” şi, împreună cu ceilalţi patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în faţa legii. Acţiunile aveau loc  în contextul investigaţiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulţi membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreşedintele raionului Sângerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite. Anul trecut, Cavcaliuc a fugit în Marea Britanie, refugiindu-se la Londra.

adevarul.ro

Așadar, dacă va fi găsit vinovat, nu este deloc exclus ca Igor Dodon să caute și el calea exilului. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, politologul Radu Carp a spus că banii găsiți în locuința fostului președinte al R. Moldova urmau a fi utilizați în cadrul PSRM: “Probele sunt indubitale. Este evident că banii urmau a fi utilizați în cadrul PSRM. Nu este prima oară când acest partid primește finanțări ilegale. Este momentul ca PSRM sa fie scos in afara legii. În paralel, Parlamentul de la Chișinău avansează în direcția ridicării imunității lui Ilan Shor și Marina Tauber.  Partidul Shor ar trebui să urmeze același traseu ca și partenerii de la PSRM: scoaterea în afara legii.  Cele două partide ar cumula, dacă s-ar organiza alegeri acum, peste 31%, în timp ce PAS ar obține în jur de 24%. Cu alte cuvinte, exista o majoritate politică bazată pe respingerea luptei anti-corupție. Acesta este riscul la care se expune Republica Moldova dacă nu va scoate în afara legii partidele care îi amenință în mod grav stabilitatea, integritatea si chiar existența statală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *