ANALIZĂ Va putea Trump să capitalizeze electoral de pe urma tentativei de asasinat? Ce ne spune istoria SUA

Donald Trump
Sursa foto: facebook

Fostul preşedinte american Donald Trump, rănit la ureche, a scăpat sâmbătă de o tentativă de asasinat în timpul unui miting dintr-o campanie electorală care a fost dată peste cap de acest atac

Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a fost evacuat, cu faţa însângerată, după atacul armat de la Butler, în Pennsylvania (nord-est). Înainte ca agenţii de securitate să-l ducă într-o impozantă maşină neagră, el a ridicat pumnul în direcţia mulţimii, în semn de sfidare. Atacatorul şi un trecător au fost ucişi, iar alţi doi spectatori au fost grav răniţi.

În istoria Statelor Unite, președinții în funcție sau foști președinți au fost adesea ținta unor tentative de asasinat, incidente ce au pus la încercare nu doar securitatea națională, ci și capacitatea liderilor de a rămâne demni în fața pericolului. De-a lungul timpului, aceste încercări nu doar că au amenințat viețile președinților, dar au și influențat percepția publicului și, uneori, chiar rezultatele electorale.

Tentative de asasinare în istoria SUA

Prima tentativă de asasinat asupra unui președinte în exercițiu. Richard Lawrence a încercat să-l împuște pe Jackson, dar ambele pistoale ale acestuia au eșuat să se declanșeze. Câțiva ani mai târziu, în 1865, Abraham Lincoln a fost asasinat de John Wilkes Booth la Teatrul Ford din Washington, D.C. James A. Garfield a fost împușcat de Charles J. Guiteau în gara din Washington, D.C. și a murit câteva luni mai târziu din cauza rănilor.

Fostul președinte al SUA, William McKinley a fost împușcat de anarhistul Leon Czolgosz și a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu, chiar în timpul mandatului. Fostul președinte Roosevelt a fost împușcat în 1912 de John Flammang Schrank în timpul unei campanii electorale. Glonțul nu l-a ucis și Roosevelt a continuat să țină un discurs cu glonțul în piept. Giuseppe Zangara a încercat să-l împuște pe Franklin Roosevelt la Miami, Florida, în 1933, dar a ratat. În schimb, primarul din Chicago, Anton Cermak, a fost rănit mortal. Tentativă de asasinare a președintelui Harry Truman de către Oscar Collazo și Griselio Torresola, membri ai Mișcării Naționale pentru Independența Puerto Rico, a avut loc la Blair House, reședința temporară a președintelui. Truman a supraviețuit tentativei.

Unul dintre cele mai cunoscute asasinate din istoria SUA a fost cel al președintelui John F. Kennedy. În 1963 Kennedy a fost asasinat de Lee Harvey Oswald în Dallas, Texas. Câțiva ani mai târziu, Samuel Byck a încercat să deturneze un avion cu scopul de a se prăbuși cu el în Casa Albă pentru a-l ucide pe președintele Richard Nixon. Planul său a eșuat. Au existat două tentative de asasinare a lui Gerald Ford în 1975. Prima a fost realizată de Lynette „Squeaky” Fromme, o membră a familiei Manson, iar a doua de Sara Jane Moore. Ambele încercări au eșuat. Reagan a fost împușcat în 1981 de John Hinckley Jr. în Washington, D.C. Reagan a supraviețuit atentatului. Cea mai recentă tentativă de asasinat l-a vizat pe fostul președinte George H.W. Bush. Tentativa a avut loc în timpul unei vizite în Kuweit și se crede că a fost orchestrată de serviciile secrete irakiene, dar a fost dejucată.

Impactul asupra opiniei publice

Unele tentative eșuate de asasinare au avut un impact semnificativ asupra opiniei publice americane și chiar au generat beneficii celor implicați în ele. Două cazuri atrag atenția cel mai mult. În timpul campaniei electorale din 1912, fostul președinte Theodore Roosevelt a fost împușcat de John Flammang Schrank. Cu toate că era rănit, Roosevelt a continuat să țină un discurs de 90 de minute, spunând: „Este nevoie de mai mult decât un glonț pentru a ucide un elan”. Această demonstrație de curaj și determinare a crescut simpatia și respectul publicului pentru Roosevelt. Cu toate acestea, Roosevelt nu a câștigat alegerile în cele din urmă, în ciuda faptului că pe moment a capitalizat electoral.

Al doilea caz îl vizează pe Ronald Reagan. După tentativa de asasinare din 1981 de către John Hinckley Jr., popularitatea președintelui Ronald Reagan a crescut semnificativ. Publicul a fost impresionat de curajul și umorul lui Reagan în fața pericolului, inclusiv de comentariul său către soția sa, Nancy, în spital: „Draga, am uitat să mă feresc.” Recuperarea rapidă și atitudinea sa pozitivă au consolidat sprijinul public și politic pentru Reagan. Acesta a câștigat două mandate, însă nu este clar cât de mult a contat tentativa de asasinare în victoria sa, ținând cont că aceasta s-a produs la începutul primului mandat.

Așadar, ce ne spun aceste cazuri despre tentativa de asasinare a fostului președinte Trump. În primul rând, pe termen scurt, ne putem aștepta la o inflamare a opiniei publice americane. În toate cazurile anterioare s-a putut observa un impact semnificativ asupra publicului american. Supraviețuirea în cazul unei astfel de tentative îți poate crește popularitatea pe termen scurt. În al doilea rând, în ciuda acestui fapt, supraviețuirea unei tentative de asasinat nu îți garantează victoria în alegeri, așa cum am văzut în cazul lui Theodore Roosevelt. Totuși, ținând cont de faptul că alegerile prezidențiale americane sunt doar la câteva luni distanță, Trump ar putea beneficia de pe urma simpatiei opiniei publice americane și ar putea într-adevăr să capitalizeze electoral în alegerile din noiembrie.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: