ANALIZĂ Va rezista coaliția testului alegerilor prezidențiale? Trei scenarii

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Anul 2024 se anunță a fi unul de foc pentru actuala coaliție PSD – PNL. Deja tensiunile sunt la cote ridicate, mărul discordiei fiind reprezentat de măsurile fiscale cerute de PSD, dar care nu par a fi agreate de liberali. Dar marele test va fi reprezentat de alegerile prezidențiale. Istoria nu este de partea actualei puteri. Nici o coaliție majoră compusă din partide rivale nu a rezistat testului alegerilor prezidențiale. USL-ul lui Crin Antonescu și Victor Ponta s-a destrămat chiar în preajma prezidențialelor din 2014. Totuși, există și speranțe. Ținând cont de felul în care arată ultimele sondaje nu pare deloc greu de imaginat o continuare a actualei coaliții, mai ales că niciun partid nu pare dornic să formeze o alianță cu populiștii de la AUR. În acest context, există trei scenarii pe care le putem imagina pentru anul 2024.

Scenariul 1: PNL și PSD propun un candidat comun

Primul scenariu este cel al continuității actualei coaliții. În acest caz, PSD și PNL se vor orienta către un candidat comun la alegerile prezidențiale, iar în acest caz le vor câștiga detașat. Marea necunoscută în acest caz este legată de numele potențialului candidat comun. Este greu de crezut că liberalii ar putea susține un candidat provenit din rândurile social democraților, cum este la fel de greu de imaginat ca social democrații să sprijine un candidat liberal. Așadar, în mod crucial, acest candidat ar trebui să nu vină nici din PNL, nici din PSD. Având această aură de neutralitate politică, acest candidat s-ar putea bucura de sprijinul liberalilor și social democraților.

Rețeta a mai fost testată în câteva rânduri, dar în alegerile locale. De pildă în 2020, la alegerile locale din București, PNL și USR s-au decis să-l sprijine pe Nicușor Dan, văzut inițial ca un candidat independent. Cu sprijinul celor două partide, Dan a reușit să se impună în alegeri în fața Gabrielei Firea. Același lucru l-am putea vedea și la prezidențialele din 2024 și, ținând cont de scorul cumulat al celor două partide, am putea vedea chiar o victorie din turul 1 al alegerilor.

Scenariul 2: PNL și PSD merg pe un pact de „neagresiune”

Al doilea scenariu vizează tot o continuare a coaliției PSD – PNL, dar de data aceasta nu cu un candidat comun, ci cu un pact de „neagresiune”. Acest scenariu ar fi ceva mai dificil de pus în practică, ținând cont de miza importantă a prezidențialelor. În acest caz, partidele vor merge fiecare cu propriul candidat în alegeri, dar se vor feri de atacuri directe. Cei doi candidați și-ar putea canaliza energiile către proiectele pe care le propun, precum și către candidații opoziției, în special AUR.

Ținând cont de lipsa unui front comun, șansele sunt să vedem un tur al doilea al alegerilor prezidențiale, fie între candidatul social democrat și cel liberal, fie între candidatul AUR și cel social democrat sau liberal. În primul caz, acest pact de „neagresiune” ar fi mai dificil de menținut, dar în al doilea, am putea vedea un sprijin pentru candidatul social democrat din partea liberalilor, sau invers, din partea social democraților pentru cel liberal, în turul al doilea.

Scenariul 3: PNL și PSD rup coaliția

Al treilea scenariu pentru alegerile prezidențiale din 2024 implică ruperea coaliției. În acest caz, neînțelegerile devin prea mari, iar PNL și PSD aleg să intre în luptă cu propriul candidat, fără a menține un pact de „neagresiune”. Istoria se repetă exact ca în alegerile din 2014. Din nou, ținând cont de fragmetarea scenei politice, șansele sunt să vedem un tur al doilea al alegerilor. Câștigătorul va fi ceva mai greu de prezis, ținând cont de faptul că va fi incert dacă liberalii sau social democrații vor susține candidatul de la partidul rival într-un potențial tur 2.

Totuși, ținând cont de configurarea scenei politice pe baza intenției de vot a electoratului, PSD și PNL ar putea fi „condamnate” să guverneze în continuare împreună, ținând cont că niciun partid nu are capacitatea de a forma un guvern monocolor, iar o alianță cu AUR pare puțin probabilă. În lipsa unei modificări majore în intenția de vot a electoratului, șansele sunt să asistăm la unul dintre aceste scenarii în 2024.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: