Skip to content
Politică

ANALIZĂ Vechea gardă revine la butoane în USR. Ce urmează după victoria lui Cătălin Drulă

Catalin Drula Inquam Photos / Ilona Andrei

Duminică, USR și-a încheiat alegerile interne, iar Cătălin Drulă a devenit președintele formațiuni, abandonând în felul acesta poziția de președinte interimar în favoarea unei funcții întregi. După cum era de așteptat, confruntarea finală s-a dat între Cătălin Drulă și Cătălin Teniță, fost membru PLUS și reprezentant al aripii reformatoare din USR – ”Curaj pentru România”.

Vechea gardă revine la butoane

Victoria lui Cătălin Drulă marchează o reacaparare a USR-ului de către vechea gardă, compusă acum în special din tripleta Drulă – Barna – Ghinea. Din multe puncte de vedere, victoria lui Drulă nu reprezintă o surpriză și ar putea fi sinonimă cu o întoarcere a USR-ul la momentul anterior fuziunii cu PLUS. Practic din momentul în care Dacian Cioloș a devenit președinte al USRPLUS în congresul care a dus la înfrângerea usturătoare a lui Barna, vechea gardă din USR a avut un singur obiectiv real – reacapararea puterii în interiorul partidului. Membri vechi gărzi interpretau victoria lui Cioloș drept o adevărată lovitură de palat, o mișcare prin care peștele mai mic (PLUS), înghițea peștele mai mare (USR).

Oportunitatea revenirii la butoane s-a ivit în momentul plecării lui Dacian Cioloș din USR. Mai mult, spre norocul vechii gărzi, Cioloș nu a plecat singur, luându-și cu el mai mulți apropiați din PLUS. Drulă a devenit interimar, făcând un pas spre preluarea puterii din nou de vechea gardă. Fragilizată de plecarea lui Cioloș, aripa reformatoare a mizat pe Cătălin Teniță, dar acesta a fost în final zdrobit de votul pro-Drulă (71%). Mișcarea pendulului înapoi spre vechea gardă din USR este acum completă, dar victoria lui Drulă nu va calma, cel puțin momentan, spiritele în USR.

Ce urmează acum?

„De astăzi suntem toți USR. Nu mai avem timp de vedetisme și politică imatură”, a spus Drulă, în prima declarație după anunțarea rezultatului votului intern. Mesajul se dorea a fi unul de reconciliere cu aripa reformatoare , însă șansele sunt ca apele să devină tot mai agitate în perioada următoare în USR. Resemnați și dându-și seama că influența lor în partid a dispărut după victoria categorică a lui Drulă, membri aripii reformatoare ar putea alege calea plecării din USR către partidul lui Cioloș. La rândul său, Dacian Cioloș ar putea încerca să atragă tot mai mulți membri USR nemulțumiți de conducerea actuală, definitivând ceea ce este în realitate divorțul USR de PLUS.

Plecările din USR vor afecta partidul în sondaje. USR se află deja într-un punct critic, fiind creditat în majoritatea sondajelor de opinie la 9%. În mod curios, Cătălin Drulă a ales să ironizeze AUR, despre care spune că „este în continuă scădere” și că „românii îşi pun speranţa în USR”. Dar în acest context, vechiul electorat al USR se va divizia și el între REPER-ul lui Cioloș și USR-ul lui Drulă, lucru care va duce în final la un rezultat mai slab la viitoarele alegeri, față de alegerile precedente.

Un ultim lucru care ar merita menționat ține de viitorul prezidențiabil al USR. După victoria de duminică, șansele sunt ca numele acestuia să fie „Cătălin Drulă”. Dar cu USR-ul în continuare divizat și cu un electorat dezamăgit, Cătălin Drulă are șanse mici să prindă un eventual tur 2 al prezidențialelor. USR pare astfel condamnat să repete experiența din 2019, când Barna a fost surclasat de Viorica Dăncilă.

În concluzie, victoria lui Drulă nu a limpezit apele în USR, partidul rămânând în continuare, cel puțin parțial, în derivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *