Skip to content
Politică

ANALIZĂ Victoria lui Florin Cîțu le dă aripi social-democraților. Planul PSD pentru declanșarea alegerilor anticipate

Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu și-a adjudecat în week-end victoria în fața contracandidatului său pentru șefia PNL, Ludovic Orban. Astfel că PNL trece în acest moment printr-o predare de ștachetă. Pentru aripa pro-Cîțu din PNL vestea victoriei a produs o explozie de bucurie. Totuși, nu doar liberalii s-au bucurat.

Planul PSD

Pentru social-democrați victoria lui Florin Cîțu în alegerile din PNL reprezintă un semnal bun. O victorie a lui Orban ar fi putut produce căderea guvernului și renegocierea unei noi coaliții guvernamentale. Cu Florin Cîțu în funcția de președinte al PNL, liderii PSD știu că nu există acum nici o voce din tabăra liberală care să îi conteste funcția de premier acestuia. Dar victoria lui Cîțu poate conduce la scenariul alegerilor anticipate, atât de dorit de social-democrați.

Constituția României precizează modalitatea prin care se poate ajunge în situația alegerilor anticipate. Potrivit Articolului 89 din Constituție, președintele “poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură”.

În istoria recentă, alegerile anticipate au reprezentat un obiectiv greu de atins. Totuși, astăzi ne aflăm într-un context special, iar mai multe evenimente se pot suprapune astfel încât să se ajungă la alegeri anticipate. Iată cum. Primul pas ar fi ca guvernul să cadă. Lucrul acesta se poate realiza prin moțiune de cenzură sau prin demisia premierului. Demisia premierului după victoria acestuia în alegerile interne este însă scoasă din calcul. Așadar rămâne calea moțiunii de cenzură despre care liderul PSD, Marcel Ciolacu a vorbit în mod deschis zilele acestea: „Exista doar două variante! În ambele, Guvernul Cîțu pleacă!!!  1. Prima, dacă CCR decide că procedura privind moțiunea depusă de Alianța USR-AUR este constituțională, PSD va vota această moțiune în plen.  2. A doua, dacă CCR decide că procedura privind moțiunea depusă de Alianța USR-AUR este neconstituțională, PSD va iniția imediat propria moțiune de cenzură.  Superman va decola de la Palatul Victoria!!!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

După căderea guvernului, va trebui desemnată o nouă propunere de premier în jurul căruia să se formeze un nou guvern. Propunerea va trebui supusă votului din Parlament. După victoria lui Cîțu din alegerile interne e greu de crezut că liberalii și președintele ar propune alt nume pentru formarea guvernului în afară de acela a lui Florin Cîțu. Asta pentru că dacă ajungem din nou în situația în care președintele partidului nu este și premier lucrurile ar putea degenera și s-ar putea strânge un nou pol de putere. O propunere din partea USR-PLUS ar fi exclusă pentru președinte la fel ca și o propunere din partea PSD. Un guvern minoritar PNL nu va fi susținut de către PSD, de vreme ce social-democrații înțeleg miza jocului și, pe baza sondajelor de opinie, știu că pot obține mult mai multe dacă forțează declanșarea anticipatelor, refuzând să voteze două propuneri consecutive de premier.

Așadar, planul PSD este acela de a forța declanșarea anticipatelor. Social-democrații stau foarte bine în toate sondajele de opinie și în cazul alegerilor ar avea șansa intrării la guvernare. Rămâne de văzut care vor fi următori pași ai liderilor PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *