Skip to content
Politică

ANALIZĂ Viitorul politic al lui Nicușor Dan rămâne incert. Ce s-ar întâmpla dacă PNL i-ar retrage sprijinul politic

INQUAM Photos Octav Ganea

Viitorul lui Nicușor Dan este incert după ce PNL și-a făcut publice nemulțumirile cu privire la activitatea primarului. Cei din PNL ar fi deranjați de faptul că Nicușor Dan acordă atenție „formațiunii politice desprinse din PNL”, fiind vorba de Forța Dreptei, partidul înființat de Ludovic Orban. Ciprian Ciucu, președintele PNL Sector 6, a precizat că PNL București îl va susține momentan pe Nicușor Dan, dar nu a exclus complet posibilitatea de a renunța la colaborarea cu edilul capitalei.

„Evident, mi-ar fi plăcut foarte mult ca dl. Primar General să cultive mai atent relația cu PNL București și mai puțin cu acea mică formațiune politică desprinsă din PNL. (…) Până una-alta, NOI, PNL București, suntem cei care-i votăm proiectele. Din partea mea, a avut mereu toată deschiderea și sprijinul (…) Cât despre retragerea sprijinului politic, dacă vom lua o asemenea decizie, o veți auzi de la mine, direct, clar, argumentat”, a declarat astăzi Ciprian Ciucu pe rețelele de socializare.

Ciprian Ciucu vorbește și despre cazul în care PNL ar putea renunța la Nicușor Dan, precizând că va continua alianța cu USR din Consiliul General.

În 2020, PNL nu a avut un candidat la Primăria București și l-a susținut pe Nicușor Dan, într-o alianță locală cu USRPLUS. PNL, al doilea partid din România, nu-și permite să meargă din nou fără candidat la cea mai importantă primărie din țară. Ciprian Ciucu ar putea fi chiar candidatul potrivit pentru PNL în București, dacă un alt lider al liberalilor nu-și va asuma candidatura.

Ciprian Ciucu ar putea beneficia și de sprijinul USR în 2024, deoarece alianța dintre liberali și USR-iști funcționează foarte bine în Sectorul 6. Primarul Ciucu are doi viceprimari din USR. Din aceste ecuații politice lipsește complet Nicușor Dan. Partide precum PNL și USR nu au nevoie de Nicușor Dan pentru alegerile din 2024, deoarece ar putea forma o altă alianță locală și au suficienți candidați în interiorul partidelor.

Remus Ștefureac: „Există un sentiment de nemulțumire în București”

Analistul politic Remus Ștefureac a precizat, pentru PS News, că va fi foarte dificil pentru Nicușor Dan în cazul în care PNL îi va retrage sprijinul, atât în Consiliul General, cât și la următoarele alegeri locale.

Facebook/Remus Ștefureac

„În general, există un sentiment de nemulțumire la nivelul Bucureștiului, asta în mod cert, față de activitatea administrației locale. E foarte dificil în București să câștigi alegeri fără un sprijin politic consistent. Din acest punct de vedere, o retragere a sprijinului politic (n.r. a PNL) și perspectiva ca nici USR să nu-l susțină pe Nicușor Dan, evident că îi creează o dificultate în perspectiva următoarelor alegeri.

Poate pe bucureșteni îi interesează mai mult și modul în care va funcționa administrația locală în cazul în care s-ar retrage sprijinul, cu un primar care nu are sprijinul Consiliului General. Bucureștiul a mai trecut prin situații de genul acesta și nu au fost tocmai fericite. Prin urmare, într-un asemenea context, dificultățile până la alegeri ar fi multiple.

Are pârghii executive și nu poate fi chiar un primar-spectator, însă îi va fi foarte dificil să implementeze multe dintre proiectele pe care și le propune. În lipsa sprijinului Consiliului General, acestea nu pot fi puse întotdeauna în practică. Nu poți să implementezi proiecte mari, care să aducă schimbări atât de necesare în București, fără o majoritate în Consiliu”, a declarat Remus Ștefureac într-un interviu pentru PS News.

Nicușor Dan, criticat de PNL și USR

Nicușor Dan și-a trădat toți partenerii politici după ce a ajuns primar și s-a comportat ca un edil atotputernic, sfidând Consiliul General și partidele ce l-au ajutat în campania electorală. Ciprian Ciucu a vorbit de mai multe ori despre problemele cu Nicușor Dan. În 2021, tot Ciucu îi reproșa primarului general că vorbea prea mult cu oamenii lui Ludovic Orban: „Dacă va continua să vorbească doar cu oamenii lui Ludovic Orban crezând că vorbește cu PNL, se înșală (…) Nu e normal să aflăm de o rectificare cu o zi sau două înainte. Nu e normală politica faptului împlinit (…) Sprijinul pentru Nicușor Dan este real, dar acesta va rămâne doar atâta timp cât este pe bază de reciprocitate, însă acest lucru nu se întâmplă”.

Liderul PNL București i-a transmis mai multe avertismente primarului general, iar comportamentul Primăriei București nu s-a schimbat între timp. Nicușor Dan continuă să fie apropiat de formațiunea politică a lui Ludovic Orban, iar acest lucru îi deranjează foarte mult pe liberali. Dacă Ciprian Ciucu îi reproșează același lucru și în 2022, putem deduce că edilul general nu și-a schimbat comportamentul față de PNL și această situație riscă să trezească multe frustrări.

Liberalii vor dori să se distanțeze de Nicușor Dan pentru că primarului îi lipsesc rezultatele. În cazul în care Ciprian Ciucu va decide să-i retragă sprijinul PNL București, atunci Nicușor Dan va deveni un primar-spectator deoarece nu va mai avea majoritate în Consiliul General. Toate proiectele depind de votul din Consiliu.

Sursa foto: Facebook/ Ciprian Ciucu

Nicușor Dan nu poate spera foarte mult nici la susținerea USR, deoarece Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, l-a criticat de mai multe ori, precizând că nu-i răspunde la telefoane sau solicitări. „E valabil în tot orașul pentru că PMB nu emite avizele necesare acestor lucrări. Am obosit să tot ascund sub preş problema reală. Am trimis către PMB 1328 cereri de aviz de defrişare şi/sau toaletare şi nu am primit decât punctual pentru câteva cazuri”, spunea Mihaiu în urmă cu câteva zile, pe rețelele de socializare.

Inclusiv Cătălin Drulă, președintele USR, s-a arătat nemulțumit de activitatea primarului capitalei: „”Suntem la doi ani de mandat, ne-am dori ca lucrurile să se mişte mult mai bine în Bucureşti. Încă mai avem nişte rezerve de răbdare dar trebuie să evaluăm foarte serios dacă este performanţa la care ne-am aşteptat”.

49% dintre bucureșteni nu-l mai vor primar

Nicușor Dan riscă să devină un politician fără niciun viitor politic. USR va miza totul pe Vlad Voiculescu, președintele USR București. În 2020, Dan a câștigat alegerile locale cu un mic avantaj. Chiar dacă ar candida cu susținerea PNL-USR, tot nu e sigur de victorie, deoarece mulți cetățeni și-au pierdut încrederea în el.

49% dintre bucureșteni consideră că Nicușor Dan nu ar mai trebui să candideze în 2024, arată un sondaj Avangarde la comanda Digi24. De asemenea, Gabriela Firea ar fi favorită la alegerile locale pentru Primăria București, cu un rezultat între 28 și 30%, iar cel mai puternic adversar ar putea fi chiar Ciprian Ciucu, cu șanse între 18 și 24%.

Ținând cont că Nicușor Dan este un politician încăpățânat, nu este exclus să candideze independent în 2024, dacă va mai găsi o echipă care să-i pregătească viitoarea campaniei electorală. Sondajul Avangarde îi dă șanse între 16 și 19% la alegerile locale, mult prea puțin pentru a câștiga un nou mandat, însă suficient pentru a împiedica PNL și USR să câștige Primăria București. O candidatură independentă a lui Nicușor Dan va ajuta doar candidatul PSD.

„Cred că avem cu toții o responsabilitate. În sensul că bucureștenii ne-au dat un mandat de dreapta împotriva PSD-ului. Eu cred că avem cu toții responsabilitatea să nu aducem PSD-ul la putere în București peste doi ani”, a spus chiar Nicușor Dan în urmă cu câteva zile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *