Skip to content
Politică

ANALIZĂ Vot la 16 ani? Ce partid a promovat cel mai mult această idee și ce state UE au adoptat-o până în prezent

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat luni că ar fi un „lucru bun” dacă dreptul de vot ar fi de la 16 ani pentru cetățenii români. Fostul premier readuce în atenția publică un subiect mai vechi de pe scena politică, ce a fost promovat de mai multe partide în ultimul deceniu, dar nimeni nu a avut curajul să și-l asume până la capăt.

Vedem, de exemplu, în UE că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani (…). Din punctul meu de vedere, da. Eu cred că este un lucru bun”, a spus Florin Cîțu, explicând că mai întâi e nevoie de o dezbatere în interiorul PNL. Dreptul de vot la 16 ani poate fi realizat doar prin modificarea Constituției, ceea ce este o misiune dificilă.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis este unul dintre susținătorii unui astfel de proiect, vorbind încă din 2019 despre dreptul de vot la 16 ani: „Vedem, de exemplu, în UE că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani (…). Din punctul meu de vedere, da. Eu cred că este un lucru bun”.

În scurta istorie a democrației românești, UNPR a fost partidul care a promovat cel mai mult ideea de a acorda dreptul de vot pentru tinerii cu vârsta peste 16 ani. Încă din 2011 UNPR vorbea despre un astfel de proiect în România.

Am propus și am susținut în cadrul Biroului Permanent al UNPR reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani pentru că este important ca tinerii acestei țări să aibă un cuvânt de spus in legătură cu deciziile care îi afectează și pe ei”, declarase Ion Toma, fost senator UNPR.

Inclusiv PNL a adoptat această idee și a promovat-o de mai multe ori în ultimul deceniu, dar niciodată nu a reușit să aibă un rezultat concret. Alina Gorghiu a fost unul dintre politicienii PNL care au vorbit cel mai mult despre dreptul la vot la 16 ani, însă totul a rămas doar o idee pe scena politică, care a generat doar câteva discuții.

Cum se votează în alte state UE

Dreptul de vot la 16 ani este dezbătut în mai multe state UE, însă doar două au adoptat o astfel de lege. Austria este primul stat european care în 2007 le-a oferit tinerilor dreptul de vot încă de la 16 ani. Această măsură a fost impusă de un guvern format din coaliția social-democrată și creștin-democrată.

Malta este al doilea stat UE în care se poate vota de la vârsta de 16 ani, legea fiind adoptată în 2018. Parlamentul de pe insulă a decis în unanimitate să voteze aceste proiect de lege, ceea ce arată că exista un consens politic la nivel național între toate partidele politice.

În anul 2016, Grecia și-a modificat legea electorală și le-a permis tinerilor de 17 ani să voteze la alegeri. Pot vota toți tinerii care în anul alegerilor împlinesc vârsta de 17 ani, adică inclusiv cei care înainte de ziua alegerilor au doar 16 ani și câteva luni. Unul dintre susținătorii acestui proiect a fost chiar Alexis Tsipras, fostul premier grec și liderul partidului de stânga Syriza, care a declarat că „votul la 17 ani este o motivație pentru ca tinerii să fie politizați, să facă un pas înainte și să-și ia viața în mâini”.

Din anul 1996, mai multe landuri germane le permit tinerilor cu vârsta de 16 și 17 ani să voteze la alegerile locale. De asemenea, noul guvern german care s-a format în ultimele săptămâni, după ce Angela Merkel s-a retras din politică, are intenția de a introduce votul la 16 ani pentru toate alegerile din Germania și să le ofere adolescenților puterea de a decide viitorul țării. În ultimii ani au existat mai multe tentative în Germania, dar niciuna nu s-a concretizat la nivel național. Rămâne de văzut dacă noua conducere a țării va reuși să introducă votul la 16 ani.

În Scoția și Țara Galilor este permis votul la 16 ani pentru alegerile locale, nu și pentru cele care vizează viitorul Regatului Unit. Tinerii din aceste două state au dreptul să voteze pentru parlamentele locale, dar nu și pentru parlamentul britanic, unde vârsta minimă continuă să fie 18 ani.

Chiar dacă discuția aceasta există în mai multe state UE, marile puteri sunt încă reticente și nu se grăbesc să ia o decizie în acest sens. La nivel internațional, mai sunt și alte state care permit votul adolescenților. În Brazilia, Cuba, Ecuador, Argentina, Nicaragua se votează încă de la 16 ani. Indonezia și Coreea de Nord permit votul de la 17 ani.

1 comentariu la “ANALIZĂ Vot la 16 ani? Ce partid a promovat cel mai mult această idee și ce state UE au adoptat-o până în prezent

  1. @ Păi actualii politicieni vor și ei certificate verzi de „proaspăt fătați” și sunt considerați majori și responsabili, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *