Skip to content
Politică

Anca Jurma (DNA): Nu avem voie să slăbim eforturile în lupta împotriva corupţiei şi fraudei

Gandul.info

Procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, a declarat joi că nu trebuie slăbite eforturile în lupta împotriva corupţiei şi fraudei dacă dorim o societate prosperă şi democratică.

Nu avem voie să slăbim eforturile în lupta împotriva corupţiei şi fraudei, dacă dorim să avem o societate prosperă şi democratică atât la nivel naţional, cât şi la nivel european. Sunt aproape 20 de ani de când la nivelul Uniunii gravitează ideea creării unui drept penal european, în vederea unei protecţii mai eficiente şi unitare a intereselor financiare ale UE şi ca un mijloc concret de punere în aplicare a acestui drept penal european în statele membre„, a spus Jurma, la Conferinţa europeană Impactul Regulamentului UE privind instituirea Parchetului European, citată de Agerpres.

Ea a menţionat că fraudarea bugetelor publice, fie că este vorba de fonduri naţionale sau de fonduri europene, reprezintă o formă de corupţie cu mai mulți participanți, având efecte asupra funcționării în bune condiții a instituțiilor statului.

Folosirea de mijloace frauduloase pentru obţinerea de fonduri publice, deturnarea de fonduri publice în scopuri individuale, achiziţii publice cu încălcarea legii în beneficiul unor interese private, fraudă fiscală la scară mare şi multe alte forme de fraudă împotriva bugetelor publice au ca efect final împiedicarea dezvoltării comunităţii, scăderea calităţii vieţii şi accesul la produse de proastă calitate. În multe situaţii, aceste fraude se comit cu participarea sau prin coruperea unor funcţionari publici sau demnitari ai statului„, a spus Jurma.

Conform acesteia, în ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 1.048 de persoane pentru comiterea unei infracţiuni privind fondurile europene. Cum aceste fraude au ramnificații în afara granițelor României,  procurorii DNA colaborează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și alte organisme europene, a precizat Jurma.

Prejudiciile constatate în cauzele care au fost trimise în judecată în aceşti 5 au fost de aproximativ 120 de milioane de euro în dauna bugetelor UE sau a bugetului naţional (…). Infracţiunile privind fraudele europene au adesea elemente transnaţionale, astfel încât procurorii DNA desfăşoară activităţi de cooperare judiciară internaţională pentru strângerea de probe. (…) Avem dosare în care colaborăm atât cu OLAF, cât şi cu colegi din alte state membre„, a declarat Jurma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *