Skip to content
Politică

Anca Paliu Dragu face bilanțul guvernării PSD-ALDE: Răul vine pentru români din economia dictată din pix! EXCLUSIV

Guvernul a anunțat că renunță la una din măsurile pe care voia să le pună în aplicare. Concret, salariul minim de 2350 de lei pentru persoanele cu peste 15 ani vechime în piața muncii nu va mai fi implementat.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu fostul ministru al Finanțelor, Anca Paliu Dragu. Astfel, întrebat ce denotă eliminarea acestei măsuri, expertul în finanțe a subliniat că dacă ar fi fost pusă în aplicare ar fi afectat persoanele de peste 35 de ani pentru că angajatorii nu s-ar mai fi orientat către acestea deoarece s-ar fi reprientat către cei tineri.

„Au reconsiderat și eliminat această măsură pentru că ea ar fi afectat exact pe salariații mai în vârstă care au fi fost excluși în acest fel de pe piața muncii. Salariul minim trebuie să se acorde pentru muncă necalificată. Aceasta este logica salariului minim pe economie. Nu este normal să vezi asistente medicale în mediul privat plătite pe salariul minim sau orice muncă calificată.

Să considerăm o firmă care lucrează corect. Dacă are nevoie de un angajat pentru o muncă necalificată și plătește salariul minim, atunci dacă avea de ales între un angajat de 30 de ani și unul de 40, automat cel mai în vârstă ar fi fost mai scump prin această măsură în care salariul minim se diferenția prin vârstă. Atunci, un potențial salariat de 40 de ani era scos de pe piața muncii în favoarea celui mai tânăr. Așadar, era o distorsiune în defavoarea salariaților de peste 35 de ani”, a precizat fostul ministru.

Totodată, chestionată la ce să ne așteptăm în 2019, Anca Paliu Dragu a făcut o trecere în revistă a greșelilor pe care PSD le-a făcut la guvernare de 2 ani, iar astfel scenariul pentru anul viitor nu este unul optimist. Mai mult, fostul ministru al Finanțelor a evidențiat că răul vine pentru români din economia din pix a celor de la guvernare, dar mulți români nu conștientizează.

„Vedem că România nu a respectat regulile de guvernanță economică în ultimii 2 ani. De aceea România este în această procedură de deviație de la obiectivele fiscal-bugetare pe termen mediu. Am văzut angajamentul luat de ministrul Finanțelor luat în fața UE că vor îngheța salariile și numărul de posturi și numărul de angajați în sectorul public pentru 2019. Punga va fi mult mai strânsă pe scurt pentru că în acești 2 ani au aruncat cu bani în stânga și în dreapta, au luat banii de la companii și acestea nu au mai putut investi prea mult. Vedem o scădere a investițiilor și la privat și în sectorul public. Investițiile străine directe nu stau prea bine.

Toate aceste elemente care ar fi trebuit să facă economia românească mai puternică și să genereze salarii mai mari și bunăstare. Bunăstarea aceasta decisă prin pix de un ministru ține foarte puțin timp. Ea se transformă în inflație, în deprecierea monedei. Oamenii sunt bucuroși o perioadă scurtă de timp apoi încep să fie foarte nefericiți, dar nu înțeleg de unde le vine răul. Răul le vine din această economie dictată din pix. Să vă întreb de ce nu putem da din pix o OUG prin care să stabilim creșterea economică la 10%?! Oamenii confundă legile economice cu legile pe care le pot emite autoritățile.

Cât despre salariul minim este mic în România. Într-adevăr ne-am dori să vedem aceste salarii la un nivel mai mare, la unul apropiat de țările din Europa Centrală apoi de țările vestice, dar în primul rând trebuie să vedem că guvernele sunt responsabile pentru creșterea firească a acestor salarii. Și ce trebuie să facă guvernele? Trebuie să sprijine în mod real mediul privat, atât pe angajat, cât și pe angajatori. Acest lucru vine prin școală, educație. Așa se ajunge la salarii mai mari. Cum vă spuneam despre salariul din pix, de ce mâine nu aprobă Guvernul un salariu minim de 4000 de lei pe lună?! De ce mâine pensiile nu devin 15000 de lei începând cu vârsta de 45 de ani?! Duc puțin la extrem exemplul, dar în momentul în care vrei să faci economie din pix asta nu merge și te duce într-un zid. Salariul minim de asemenea este rezultatul discuțiilor clare între patronate și sindicate. Rolul Guvernului ar trebui să fie unul de moderator al acestor discuții. Guvernul ar trebui să vină acolo și să spună „ok. Ce aveți voi nevoie pentru a crește salariile? Cum vedeți voi faptul că își permite firma niște salarii mai mari?”. Așadar, Guvernul trebuie să aibă rolul de moderator, iar mediul privat și sindicatele în mod onest trebuie să caute soluții. Ne aflăm în situația bizară că angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă, iar angajații de salarii că sunt foarte mici. Este o inconsistență în aceste declarații.

Ce pot face angajații să convingă angajatorii să plătească salarii mai mari? Ei, aici trebuie să intervină rolul Guvernului și să le propună formule prin care angajații să fie mai bine pregătiți, iar firmele să investească mai mult”, a conchis Anca Paliu Dragu în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *