Skip to content
Politică

Anca Paliu pune la zid PSD-ALDE pe tema finanțelor: Au un comportament de gambler EXCLUSIV

Republica

Ministrul Finanţelor Publice a declarat marţi că întârzierea rectificării bugetare, anunţată de preşedintele Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT, va avea efecte negative asupra asigurării salariilor, a investiţiilor şi compensaţiile asigurate pentru fermierii afectaţi de pesta porcină.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu fostul ministru al Finanțelor, Anca Paliu Dragu, pentru a analiza declarațiile lui Teodorovici și situația actuală în care se află cei de la Ministerul Finanțelor.

Aceasta remarcă despre PSD-ALDE că „nu au bugetat cheltuielile în mod corect”: „Bugetul se construiește pentru un an. La începutul anului, cheltuielile cu pensiile și salariiile sunt foarte clare. Este destul de puțin probabil să nu știi ce cheltuieli salariale vei avea în cursul anului. Faptul că au început cu un buget incomplet este foarte grav. Declarațiile ministrului ne arată că bugetul pe 2018 nu a acoperit toate obligațiile de plată”.

„Declarațiile lui Teodorovici mi se par extrem de grave. Acestea sunt și niște declarații politice ale domnului Teodorovici care fac parte dintr-o luptă, dar mi se pare că ministrul Finanțelor a intrat neinspirat în aceasta pentru că ne arată că nu și-a făcut treaba.  Situația este și ea una extrem de gravă. Nu ar fi trebuit să se ajungă niciodată în stadiul acesta. De ce spun asta? Bugetul se construiește pentru un an. La începutul anului, cheltuielile cu pensiile și salariiile sunt foarte clare. Legea responsabilității fiscale oferă de asemenea un cadru foarte clar în care există niște plafoane pentru aceste cheltuieli. Este destul de puțin probabil să nu știi ce cheltuieli salariale vei avea în cursul anului. Faptul că au început cu un buget incomplet este foarte grav. Declarațiile ministrului ne arată că bugetul pe 2018 nu a acoperit toate obligațiile de plată.

Am văzut în propunerea de rectificare că sunt majorate sumele pentru pensii cu 1,8 miliarde de lei, pentru salarii cu 5 miliarde de lei și pentru contribuția României la UE. Aceste cheltuieli erau foarte clar cunoscute în decembrie 2017. De ce nu au fost corect bugetate? Cred că la asta ar trebui să răspundă atât ministrul Finanțelor cât și Parlamentul care a aprobat proiectul, respectiv legea. 

Nu au bugetat cheltuielile în mod corect. Știi foarte bine ce salarii ai de plătit, la ce număr de persoane, nu este o surpriză și nu ar trebui să necesite o rectificare bugetară ca să suporte cheltuielile ce țin de pensii, salarii și contribuția la UE. Desigur că pot fi cheltuielile flexibile care țin de bunuri și servicii și de investiții, iar aici se poate în execuție să te confrunți cu situații pe care nu aveai cum să le iei în calcul.

Proiectele merg mai încet decât își doresc cei din Guvern. Nevoile sunt mari, dorințele sunt mari, dar în practică capacitatea instituțională este destul de redusă și atunci proiectele stau pe loc. Se mai întâmplă ca un proiect să nu meargă bine și să aibă nevoie de alocări suplimentare de fonduri, dar repect că în acest caz vorbim de altfel de cheltuieli, respectiv de cele de capital și de investiții în general și ar mai fi în aceeași categorie cheltuieli cu bunuri și servicii. Acestea sunt cheltuieli de natură flexibilă. Celelalte cheltuieli, cele cu pensiile și salariile, sunt de natură rigidă și ele sunt cunoscute de la începutul anului și trebuie să fie bugetate în mod complet și corect. Faptul că au fost incomplet bugetate este un semnal foarte prost și un semn prost pentru munca ministrului de Finanțe din păcate. 

În mod concret, la această rectificare vedem un plus de 5 miliarde de lei la salarii. Asta înseamnă undeva, din totalul anvelopei bugetare pentru salarii pentru tot anul că aproximativ 6-7% nu s-a bugetat. Per total, ar fi mai puțin de o lună deci nu ar trebui să fie în septembrie o problemă de plată a salariilor.  

Vă spun situația generală pentru toate instituțiile publice. Este posibil ca în practică la unele să fie situația mai bună, să aibă bani pentru tot anul și pentru altele să fie mai proastă și să nu aibă încă din septembrie. 

Este interzis să începi anul cu cheltuielile neacoperite, subacoperite pentru această categorie de cheltuieli fixe adică pensii și salarii. Și contribuția României la UE a suferit de aceeași problemă pentru că au plecat fără bani la drum și au pus foarte mari presiuni pe ministrul Finanțelor. Au făcut promisiuni foarte mari. Situația arată că există un comportament de gambler și nu de oameni care tratează responsabil problematica finanțelor, a declarat fostul ministru al Finanțelor din Guvernul Cioloș.

Fiindu-i solicitat un bilanț al măsurilor economice al celor de la PSD-ALDE, Anca Paliu a tras semnalul de alarmă asupra lipsei de predictibilitate la care este supus mediul privat, situație care are repercusiuni negative și asupra angajatului nu doar angajatorului invocând în acest sens proiectul mutării contribuțiilor care se află într-o sferă a incertitudinii, cei din privat neștiind exact până la urmă în ce formă ar fi implementat. Mai mult, atrage atenția că imediat după câștigarea alegerilor PSD-ALDE erau disperați după bani.

„Măsurile economice au fost absolut contradictorii cu credințele social-democrate, au fost în contradicție cu contextul economic, au fost atacuri continue la adresa mediului de afaceri. În fiecare zi un om de afaceri se trezește și deschide Monitorul Oficial să citească să vadă ce surprize îi mai aduce ziua de mâine. Mediul privat este foarte sensibil la aceste schimbări legislative. Mediul privat vrea stabilitate. Vrea să știe cât investește și cum investește. România în situația actuală în care bugetul este gol, fiind a doua cea mai săracă țară din punctul de vedere al veniturilor bugetare din UE, singura noastră șansă este să sprijinim mediul privat, ori noi nu îl sprijinim și îi dăm în cap cu modificări continue. S-a început cu impozitul pe gospodărie, discutat și uitat, Split TVA, discutat și uitat sau parțial aplicat, mutarea contribuțiilor legat de care OUG a fost aplicată, dar nu aprobată ca lege în Parlament, iar mediul privat nu știe dacă anul următor sau între timp va fi aprobată ordonanța cum este acum sau vor fi modificări.

Ca atare, mediul de afaceri mediul privat nu a făcut transferul acesta astfel încât angajatul să rămână cu salariul net. S-au făcut niște artificii. S-au dat bonusuri prime pentru a compensa scăderea din urma transferului contribuțiilor, dar nu este o situație normală. Vă dați seama că în momentul în care economia încetinește și ritmul creșterii aproape că s-a înjumătățit, mediul privat va elimina aceste bonusuri, iar angajații din mediul privat vor avea pierderi și mai mari pe net. A mai crescut și inflația. Desigur că ea crește și din cauze obiective una din ele fiind creșterea internațională a petrolului, dar prețul la pompă a crescut pentru că PSD-ALDE au trebuit să reintroducă supraacciza pe care o scoseseră electoral la sfârșitul anului 2015. Pe finalul anului 2016 președintele PSD ne sugera nouă celor din Guvernul tehnocrat ca în ultima ședință de Guvern să dăm o OUG să amânăm aplicarea codului fiscal aprobat tot de ei în 2015. L-au aprobat, au câștigat alegerile și imediat după câștigarea alegerilor președintele PSD cerea Guvernului tehnocrat  să îi mai facă rost de câteva miliarde și să amâne aplicarea Codului Fiscal. Această solicitare arăta de fapt disprețul față de orice om, cetățean, firmă, dar pe de altă parte era ilegal. Nu ai cum să faci această modificare, nu ai cum să modifici printr-o OUG să înfrângi comisia parlamentului. Era neconstituțional deoarece nu se mai încadra în acest principiu de predictibilitate a legii. Era împotriva prevederilor din Codul Fiscal. Solicitarea era foarte bizară, dar într-adevăr arăta nevoia disperată după bani”, a conchis Anca Paliu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *