Anchetă a Pentagonului în cazul controversatei spitalizări a şefului său

Sursa foto: Facebook

Departamentul american al Apărării va lansa o anchetă independentă privind cele două spitalizări nedezvăluite timp de mai multe zile ale şefului Pentagonului, Lloyd Austin, care suferă de cancer de prostată, potrivit unei note interne făcute publice joi, relatează AFP.

„Scopul acestei analize este de a examina rolurile, procesele, procedurile, responsabilităţile şi acţiunile legate de spitalizările secretarului apărării din decembrie 2023 şi ianuarie 2024”, se arată în document.

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de prostată la începutul lunii decembrie. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale în 22 decembrie, s-a întors acasă a doua zi şi a fost apoi spitalizat din nou de la 1 ianuarie din cauza unor complicaţii, inclusiv greaţă şi dureri puternice.

Casa Albă nu a fost informată de spitalizarea sa decât joia trecută. Congresul a aflat de situaţie vineri, iar preşedintele Joe Biden a fost informat de diagnostic abia săptămâna aceasta.

Situaţia a stârnit un val de proteste şi s-au înmulţit apelurile pentru demiterea sau demisia lui Lloyd Austin, care devine un ghimpe în coasta şefului statului în plin an electoral.

Ancheta Pentagonului, care va fi condusă de un inspector general independent, trebuie, de asemenea, să evalueze dacă procedurile actuale din cadrul Departamentului Apărării sunt „suficiente pentru a asigura notificări adecvate şi în timp util şi un transfer eficient de autoritate în caz de boală sau indisponibilitate a înalţilor funcţionari”, potrivit raportului.

Controversa intervine într-un moment în care prima putere militară a lumii este implicată în mai multe conflicte majore, de la Ucraina la Orientul Mijlociu.

Susţinând Kievul împotriva Rusiei, Israelul împotriva Hamasului palestinian, Washingtonul, ale cărui forţe sunt în mod regulat ţinta unor atacuri în Irak şi Siria, îşi mobilizează partenerii internaţionali împotriva rebelilor houthi din Yemen, care ameninţă navigaţia în Marea Roşie.

Casa Albă a recunoscut că aceste spitalizări ţinute secret nu au fost situaţia „ideală”. În timp ce preşedintele şi-a menţinut „încrederea” în secretarul său al apărării, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Casa Albă a ordonat, totodată, o revizuire a regulilor aplicabile în caz de incapacitate a înalţilor funcţionari.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL