Skip to content
Politică

Anchetă Digi24. Unul din cei mai importanți miniștri ai Guvernului Ponta primește bani din afaceri presupus ilegale

" "

Jurnaliștii de la Digi24 au demarat o anchetă cu privire la afacerile de familie a unuia dintre cei mai importanți miniștri ai cabinetului Victor Ponta, din care reiese că demnitarul primește bani, sub formă de chirie, din partea unei firme care nu ar avea autorizație să funcționeze.

Este vorba de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, cel care câştigă 5.000 de euro lunar dintr-o afacere cu probleme și anume primeşte chirie de la restaurantul mamei lui, care nu are autorizaţie de funcţionare. Poliţia Locală a reclamat problemele la Fisc, iar acum părţile se judecă.

" "
" "

Citește și: Controversele din declarația de avere a lui Eugen Teodorovici. Ce pare să ”colecționeze” noul ministru al Finanțelor

Potrivit digi24.ro, firma care îi plăteşte ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici o chirie de 5.000 de euro pe lună pentru vila din centrul Bucureştiului nu ar fi avut niciodată autorizaţie de funcţionare, ceea ce înseamnă că restaurantul respectiv funcţionează ilegal.

Citește și: Cifrele suspecte din ograda lui Eugen Teodorovici

Redăm integral ancheta celor de la digi24.ro.:

”Ministrul de Finanţe câştigă 5.000 de euro lunar dintr-o afacere cu probleme. Primeşte chirie de la restaurantul mamei lui, care nu are autorizaţie de funcţionare. Poliţia Locală a reclamat problemele la Fisc, iar acum părţile se judecă.

Poliţia Locală a Sectorului 1 a acuzat firma controlată de mama ministrului de venituri ilicite şi a cerut Administraţiei Financiare să confişte banii încasaţi ilegal şi să-i verse la bugetul statului. Mai întâi, a amendat firma cu 400 de lei si i-a suspendat activitatea până la obţinerea autorizaţiei. O lună mai târziu, adică pe 5 mai 2014, poliţia sesiza ANAF. O demonstrează un document intrat în posesia Digi24.

Informare Poliţia Locală Sector 1 către AFP Sector 1: „Vă rugăm să constataţi veniturile realizate ilicit în perioada dintre data suspendării activităţii comerciale şi momentul constatării contravenţiei, ultima sancţionată, pentru punerea în aplicare a prevederilor legale privind confiscarea sumelor care se fac venit la bugetul statului”.

Două luni mai târziu, adică în iulie 2014, poliţia constata că firma funcţionează în continuare. Tot fără autorizaţie de la Primărie şi cu activitatea suspendată.

Înregistrare cu camera ascunsă:

Reporter – Din punctul de vedere al ANAF, cum se caracterizează aceste fapte?

Director AFP Sector 1 – Cred că astea sunt fapte de competenţa Antifraudei, din punctul meu de vedere.

Reporter – Care e în subordinea ANAF.

Director AFP Sector 1 – Nu e în subord… E în subordinea ANAF-ului, dar eu sunt administraţia fiscală.

Reporter – Aţi sesizat Antifrauda?

Director AFP Sector 1 – Dar nu ştiu despre ce este vorba.

Discuție reporter – George Măgureanu, profesor de drept fiscal:

Reporter – Dacă această unitate a încasat venituri în perioada suspendării activităţii, aceste venituri care sunt considerate ilicite sunt evaziune fiscală sau unde ar putea fi încadrate?

George Măgureanu – (…) La evaziune fiscală, pentru că mă îndoiesc că au fost fiscalizate câtă vreme activitatea era suspendată.

Anul trecut, firma mamei lui Eugen Teodorovici a contestat la judecătorie raportul ANAF şi a câştigat în primă instanţă.

Judecătorul a constatat prescrisă executarea silită a Fiscului. Acum, ANAF a făcut apel la Tribunalul Bucureşti.

Nici în momentul de faţă restaurantul doamnei Teodorovici nu are autorizaţia de funcţionare, dar îşi continuă activitatea.

„Deci, n-au autorizaţie. Bine, mersi frumos. Există cerere de autorizaţie, dar nu au obţinut-o pentru că nu au acordul vecinilor”, spune un reprezentant al Primăriei Sectorului 1.

ANAF este în subordinea ministrului Finanţelor Publice. Pe 3 martie 2015, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti a depus apel împotriva firmei. Aceasta a fost înfiinţată în noiembrie 2013, de către mama ministrului Eugen Teodorovici, Iulia. Ea deţine 55% din acţiuni. Restul de 45% sunt ale Elenei Angela Ilie. Firma administrează restaurantul care funcţionează în vila ministrului Finanţelor. Pentru acest lucru, doamna Teodorovici îi plătește fiului său o chirie de 5.000 de euro pe lună. Până în acest moment, mama ministrului de Finanțe nu a putut fi contactată pentru a-și spune punctul de vedere.

Aceasta este, potrivit declarației de avere, principala sursă de venit a ministrului de Finanțe. El mai are încă trei case, toate cumpărate prin împrumuturi. Totalul datoriilor lui Eugen Teodorovici depășește 800.000 de euro.”, dezvăluie cei de la digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *