Skip to content
Iași Social

Anchetă la Spitalul Arcadia după ce o pacientă a murit din cauza unei operații

ReporterIS

Anchetă la Spitalul Arcadia din Iași după ce o pacientă a murit în urma unei intervenții chirurgicale de care nu era nevoie. Este vorba despre Smaranda Patraș-Donose care și-a pierdut viața din cauza peritonitei. Tânăra s-a plâns toată săptămâna că are dureri, dar medicul de la Arcadia a susținut că starea era bună. Eroarea chirugicală a dus la septicemie și hemoragie masivă, informează reporteris.ro

Lipsă de experiență la dr. Chichirău, de la cel mai mare spital privat din Moldova: nu a reparat imediat ceea ce a tăiat, a cusut pacienta și a trimis-o acasă cu infecția în organism. Expertul spune că un chirurg verifică tot timpul întregul traseu, în sens invers, când încheie o operație. Dr. Chichirău nu a avut însă vizibilitate la tot câmpul operator.

Tinerei de 37 de ani, cu doi copii, Smaranda Patraș-Donose i s-a recomandat operația laparoscopică de colecist pentru că ar fi suferit de „pietre la bilă”, cum popular i se spune afecțiunii. Pentru colecistectomia laparoscopică, femeia a încheiat cu Arcadia un contract de prestări servicii medicale în valoare de 5.010 lei. Intervenția a avut loc pe 9 iulie 2018 la Arcadia. Procedura a fost efectuată de medicul Dragoș Chichirău Viforeanu.
Deși se simțea rău, Smaranda a fost externată a doua zi. Cu icter mecanic, semn că se greșise ceva. Pacienta a revenit la Arcadia și a fost internată din nou pe 19 iulie. Anterior, pe 17, încheiase un alt contract cu spitalul privat, de această dată în valoare de 10.650 lei (echivalentul a peste 2.200 de euro). Anastomoză biliodigestivă a fost serviciul medical pe care Arcadia s-a angajat să i-l facă pacientei. Și această a doua operație a avut loc, Smaranda Patraș-Donose fiind externată pe 26 iulie.

A doua zi, pe 27 iulie, tânăra a ajuns în stare gravă la Spitalul „Spiridon”. „Se prezintă în urgență (…) pentru dureri și distensie abdominală, însoțită de greață și vărsături, sindrom peritonitic, stare generală alterată”, a notat medicul Oana Mădălina Bulat de la Sf. Spiridon. Pacienta a fost operată din nou, monitorizată, iar pe 12 august externată. Era mai bine.

Pe 18 august a revenit din nou la Spiridon. Se simțea rău, avea dureri mari. „Se instituie tratament conservator, cu evoluție favorabilă, dispariția durerii, toleranță digestivă prezentă”, așa cum reiese din raportul de la IML.

Însă, pe 20 august seara, când încă era în spital, starea i s-a înrăutățit iarăși. „În jurul orei 18:30 devine instabilă hemodinamic (…). Este transferată în urgență pe terapie intensivă și pe clinica chirurgicală de gardă”, se mai arată în document.

Se instalase deja hemoragia digestivă superioară, medicii au băgat-o în operație. În raport se vorbește despre „sângerări în jet”, doctorii au aproximat că pacienta a pierdut 3.600 ml de sânge. N-a putut fi stabilizată, a continuat „exteriorizarea de sânge pe sonda nazogastrică”. Iar la ora 1:50 din noapte, adică pe 21 august, Smaranda Patraș-Donose a murit. Cuvintele din raport sintetizează sec momentul: „stop cardio-respirator iresuscitabil”.

Ulterior, pe baza tuturor documentelor medicale, specialistul de la IML a notat că moartea a fost cauzată de „insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă coagulării intravasculare diseminate, complicată cu peritonita acută secundară unei necroze intestinale și hemoragie digestivă superioară”.

Soțul văduv cere adevărul
În urma ei, au rămas sfâșiați de durere cei doi părinți, Valeria și Constantin Donose, bibliotecari pensionari din Huși. Dar și soțul Smarandei, Dragoș, care lucrează în Irlanda. Și-a luat cu el și cei doi copii rămași orfani de mamă, un băiat de 11 ani și-o fetiță de 7 ani. Din Irlanda, prin intermediul avocaților, Dragoș Patraș-Donose luptă de la distanță pentru a afla adevărul la întrebarea: de ce s-a prăpădit Smaranda?

Familia și avocații cer anchetatorilor să scuture praful de pe dosarul morții Smarandei Patraș-Donose. Și să lucreze pentru aflarea adevărului.

Pasul 1: au solicitat efectuarea unei expertize tehnice de specialitate pentru a lămuri pe deplin circumstanțele în care a survenit moartea femeii de 37 de ani. „În timpul colecistectomiei laparoscopice s-a produs o leziune accidentală a căii biliare principale”, e fraza cheie din raportul de necropsie în jurul căreia se va dezvolta tot acest dosar.

Acum, e rândul procurorilor să mute.  

Lezarea căii biliare principale

După ce a lecturat cele 13 pagini ale raportului medico-legal de necropsie, avocatul familiei a formulat, punctual, mai multe observații și solicitări către Parchetul de pe lângă Judecătorie.

În primul rând, s-a axat pe punctul 5 din expertiza realizată de Institutul de Medicină Legală (IML) Iași. „Acesta atestă că decesul s-a produs ca urmare a unei leziuni accidentale a căii biliare principale”, a precizat avocatul.

Drept urmare, reprezentantul familiei Patraș-Donose a redactat prima sa solicitare: „Apreciem că se impune efectuarea unei expertize tehnice de specialitate, menită să lămurească persoana sau persoanele care se fac vinovate de producerea leziunii cauzatoare de deces și implicit impune organelor de cercetarea penală extinderea urmăririi penale cu privire la prima echipă operatorie care a intervenit asupra pacientei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *