Skip to content
Video

Anchetă la Transgaz. Chirițoiu: Asta suspectăm noi! EXCLUSIV

HotNews.ro

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a participat miercuri la interviurile video PSnews.ro. În acest context, unul dintre subiectele abordate a fost cel al suspectării unor fapte de concurență neloială în ceea ce privește licitațiile Transgaz.

Subiectul a fost abordat în condițiile în care, de curând, Consiliul Concurenței a amendat mai multe companii de furnizare a energiei electrice , în urma înțelegerilor pe care acestea le-au făcut. Efectele acestor înțelegeri s-au văzut în facturile consumatorilor finali, cei care plăteau facturi mai mari pentru energia electrică.

CITIȚI ȘI CONSILIUL CONCURENȚEI A DAT AMENZI DE MILIOANE ÎNTR-UN CAZ DE LICITAȚII TRUCATE. NICI ELECTRICA N-A SCĂPAT.

Astfel, Chirițoiu a menționat că în cazul Transgaz ar fi vorba despre fapte similare cu cele constatate în privința înțelegerilor companiilor de electricitate. Mai precis, unii furnizori ai Transgaz s-ar fi înțeles între ei în loc să concureze unul cu celălalt.

„Nu am depistat încă, pentru că nu este finalizată investigația, însă în câteva luni ne așteptăm să fie gata. E ceva similar cu ceea ce vorbeam despre controalele electrice. Furnizori ai Transgazului, în loc să concureze onest unul cu altul, să încerce să dea un preț cât mai bun, se înțelegeau între ei, asta suspectăm noi, să fie clar, căci încă nu e dovedit. Sunt indicii furnizate de parchet. Parchetul investighează cazul de corupție la Transgaz, sunt deja trimiși în judecată câțiva angajați. De ce? Pentru că ei se înțelegeau cu furnizorii Transgaz la licitații. În felul acesta, nu era o licitație corectă, nu se băteau companiile între ele, ci erau aranjate”, a spus Chirițoiu.

Având în vedere că investigația Consiliului Concurenței privind Transgaz nu este finalizată, președintele Consiliului Concurenței susține că dacă neregulile semnalate de Parchet vor fi confirmate, instituția va stabili care este impactul asupra tarifului de transport în cazul Transgaz și va aplica amenzi operatorilor respectivi.

„Asta a constatat Parchetul pe partea lui, care a trimis în judecată respectivii angajați, dacă vom constata și noi același lucru, atunci vom aplica amenzi acestor operatori și în subsidiar, o să vedem care e impactul asupra tarifului de distribuție, de transport în cazul Transgaz„, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Șeful Consiliului Concurenței susține că demersul în acest caz va fi finalizat anul acesta, pentru moment instituția fiind concentrată pe identificarea faptelor pentru a putea fi stabilit prejudiciul.

„Investigația se va încheia anul acesta. Noi suntem concentrați pe fapte, abia la sfârșit ne uităm la impact. Indiicle sunt date de Parchet, de DIICOT. La calculul impactului prejudiciului ne uităm la final. Întâi vrem să vedem dacă avem dovezi că oamenii aceia s-au înțeles. Întâi constatăm asta, apoi vedem calcului prejudiciului”, a mai spus Chirițoiu.

Întrebat despre impactul legislației Uniunii Europene privind activitatea Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a afirmat că aceasta este esențială, pentru că este stabilită aceeași lege a concurenței în toate statele membre UE. Singurele diferențe menționate de către șeful Consiliului Concurenței țin de aspecte procedurale.

„Este esențială. În esență, avem toți în Uniunea Europeană aceeași lege a concurenței, diferă numai aspecte procedurale. Variază de la o țară la alta. Dar ce n-ai voie să faci și cuantumul maxim al amenzii, astea sunt toate stabilite la nivel european”, a menționat Bogdan Chirițoiu.

Mai mult decât atât, șeful instituției ce reglementează concurența susține că atunci când amploarea cazurilor pe care le investighează Consiliul au impact și la nivel european, Comisia Europeană trebuie să valideze aceste cazuri.

Când amploarea cazului acoperă toată țara sau acoperă o parte importantă a României, astfel încât putem spune că are și un impact european, atunci trebuie să vadă și Comisia Europeană cazul respectiv. Deci sunt cumva sunt împărțite atribuțiile între statele membre și Comisia Europeană. Toți avem aceeași lege, aceeași logică, sancționăm aceleași fapte și colaborăm unii cu alții. Și la concentrările economice, până le aprobă Comisia Europeană, acelea sunt mai mari, Sidex-ul nostru de exemplu e prin acum într-o decizie de concentrare economică dată de Comisia Europeană”, a subliniat șeful Consiliului Concurenței.

De asemenea, există și o colaborare strânsă între statele membre privind concurența. Chirițoiu susține că de multe ori, unele companii care activează pe piața autohtonă au sediile în alte state. În aceste cazuri, statele respective sunt cele care pot investiga respectivele sedii, datele obținute fiind apoi transmise României.  Colaborarea dintre state în acest domeniu este considerată de către șeful instituției de reglementare a concurenței ca fiind vitală.

„Avem nevoie uneori de colaborarea cu alte state membre. Anul trecut, pentru prima dată, a trebuit să îi rugăm pe britanici să se ducă să strângă date de la o companie cu sediul la Londra. Și folosim în investigația noastră elementele pe care britanicii le-au preluat pentru noi. Noi nu putem să facem inspecții pe teritoriul unui alt stat membru. Noi i-am rugat pe ei să se ducă la respectiva companie să ia date să ni le dea nouă. Acum suntem în discuții iarăși cu câteva state membre, pentru a pregăti iarăși inspecții la sediile companiilor din România pe care le au în străinătate. E vital să lucrăm unii cu alții”, a încheiat Chirițoiu.

Puteți urmări secvența de la minutul 18:20 până la final:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *