Skip to content
Societate

ANCOM a decis: Poșta Română va încasa 6,28 milioane lei drept compensare pentru serviciul din 2018

Inquam Photos / Octav Ganea

Poşta Română va primi 6,28 milioane lei drept compensare pentru costul net al serviciului universal poştal din anul 2018, a decis Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Mecanismul de compensare a costului net va fi stabilit prin hotărâre de Guvern, existând două posibilităţi de finanţare: din fonduri de la bugetul de stat, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat, sau prin partajarea costului net între furnizorii de servicii poştale şi/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat.

„În cadrul şedinţei Consiliului Consultativ desfăşurată astăzi online, ANCOM a adoptat decizia de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2018 de către CNPR cu suma de 6.285.244 lei.

Conform analizei realizate de autoritate, furnizarea acestor servicii de către CNPR a reprezentat o sarcină injustă în 2018, fiind îndeplinite, cumulativ, cele două condiţii stabilite în legislaţie”, a informat ANCOM.

Costul net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal reprezintă diferenţa dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea fără a avea obligaţiile de serviciu universal.

Conform legislaţiei în vigoare, costul net constituie o sarcină injustă pentru furnizorul de serviciu universal atunci când sunt îndeplinite în mod cumulativ două condiţii: nivelul rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor legale se află sub valoarea costului mediu ponderat al capitalului stabilit de ANCOM, iar valoarea costului net stabilit de autoritate depăşeşte pragul de materialitate de 3% din valoarea veniturilor înregistrate de furnizorul desemnat de serviciu universal din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Autoritatea a analizat îndeplinirea acestor două criterii pentru a evalua caracterul de sarcină injustă a costului net înregistrat de CNPR din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2018.

ANCOM a analizat în detaliu datele şi ipotezele utilizate de CNPR în procesul de întocmire a cererii de cost net, metodologia şi calculul efectiv al costului net, precum şi informaţiile suplimentare puse la dispoziţie de CNPR, iar acolo unde a fost necesar au fost efectuate ajustări asupra datelor şi calculului efectiv al valorii costului net.

Astfel, obligaţiile rezultate din calitatea de furnizor de serviciu universal au constituit o sarcină injustă pentru CNPR în anul 2018, valoarea costului net înregistrat de CNPR în anul 2018, inclusiv beneficiile intangibile, fiind de 16.278.484 lei. Suma maximă ce poate fi compensată este de 6.285.244 lei, reprezentând valoarea costului net ce ar putea fi compensat până la atingerea nivelului rezonabil al rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal”, precizează ANCOM.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a unor servicii poştale (serviciile incluse în sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *