Skip to content
Economie Politică

ANCOM i-a arătat ministrului de Finanțe că încalcă legislatia UE, dar Teodorovici ignoră avertismentul. Despre ce este vorba

epochtimes-romania.com

Arbitrul telecom (ANCOM), condus de Sorin Grindeanu, a avertizat în data de 20 decembrie Ministerul de Finanțe că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE.

În ciuda observațiilor ANCOM, care a propus ca acest tarif ”să se determine anual, fără a depăși 3%”, în Ordonanța de Urgență privind ”taxa pe lăcomie”, publicată în 29 decembrie în Monitorul Oficial, Guvernul a păstrat acest tarif fix la 3%, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poștale și de curierat, sector în care statul, prin Poșta Română, este cel mai mare jucător din piață, anunță Hotnews.ro.

Tariful de monitorizare este o taxă pe care, până acum, toți furnizorii de comunicații electronice și de servicii poștale erau obligați să o plătească exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale arbitrului telecom (ANCOM).

Acest tarif stabilit în lege la maxim 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplica numai dacă ANCOM nu-și acoperea cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent și are acum în conturi peste 1 miliard de lei.

Proiectul Ordonanței de Urgență 114/2018, lansat în consultare publică în seara zilei de 18 decembrie, de ministrul Teodorovici, preciza ca această taxă să fie în cuantum de 3%.

Tariful de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează. Cum anul trecut cifra de afaceri a pieței de comunicații electronice și servicii poștale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro, o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, bani pe care firmele de telefonie, internet, TV și servicii poștale ar trebui să-i plătească anual autorității.

În ciuda observațiilor transmise de ANCOM, care avertiza ca o astfel de măsură ”constituie o încălcare a art. 12 alin. (1) din Directiva UE privind autorizarea furnizorilor de comunicații”, Guvernul a păstrat acest tarif în cuantum fix, dar a exceptat de la plata acestuia serviciile poștale și de curierat, sector în care statul, prin Poșta Română, este cel mai mare jucător din piață.

Principalul câștigător al acestei excepții este Poșta Română, cel mai mare operator de servicii poștale din țară, la care statul este acționar majoritar cu 75%. Anul trecut, statul a virat 153 milioane de lei în conturile Poștei Române, primul pas al capitalizării prin care datoriile către Fisc ale companiei vor fi șterse. Fondul Proprietatea, care deține 25% din capitalul Poștei Române, nu a fost de acord cu majorarea de capital și a contestat-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *