Skip to content
Politică

Andreea Crețulescu dă verdictul: ce șanse are moțiunea de cenzură

Facebook

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL, USR și PMP va fi depusă vineri. În condițiile în care opoziția are nevoie de 233 de voturi pentru ca moțiunea să treacă, calculele nu ies, fiind nevoie de o soluție salvatoare din partea celor care, teoretic, susțin guvernul: UDMR, minorități, ALDE sau PSD.

În acest context, redacția Psnews a luat legătura cu analistul politic Andreea Crețulescu pentru o estimare a șanselor moțiunii de cenzură.

Concret, analistul a făcut o analiză pe două paliere: matematic, respectiv politic. În mod evident, cele două paliere se află în interacțiune și unul dintre ele îl atrage pe celălalt. Astfel, în ceea ce privește palierul cel mai vizibil în momentul de față, cel matematic, Andreea Crețulescu consideră că șansele sunt foarte mici, „aproape de zero.”

Din punctul meu de vedere matematic are șanse aproape de zero, pentru că matematic, în momentul de față, doar PSD plus ALDE, Senat și Camera Deputaților înseamnă 11 parlamentari în plus. Dar să nu uităm că minoritățile naționale și vedem și UDMR ce negociază în ce privește diverse chestiuni pentru comunitate cum ar fi prin acest amendament depus la legea pensiilor.

Mai mult, nici palierul politic nu aduce mai multe șanse din perspectiva jurnalistei, cu toate migrările de la PSD, pentru că, de fapt, cei din opoziție sau care ar putea constitui opoziția se află sub semnul „experimentului” eșuat al guvernării Cioloș. Datorită acestei decredibilizări a acțiunii opoziției de atunci, mai ales că avem și un termen scurt pâna la alegeri, miza moțiunii scade.

Acestea fiind spuse, Andreea Crețulescu și-a exprimat convingerea că acțiunea opoziției se vrea în primul rând un „semnal de forță, ”o răsturnare a guvernului nefiind dorită „în mod real.”

Nici politic din punctul meu de vedere nu are nicio șansă chiar dacă vom mai asista și la alte migrări dinspre PSD către alte partide care fac acum opoziție. De ce, pentru că opoziția a înțeles și a învățat din exemplul guvernării Cioloș depusă cu un an înainte de alegerile parlamentare. În felul acesta practic s-a decredibilizat, a fost unul dintre motivele de decredibilizare pentru cei ce voiau să răstoarne puterea sau majoritatea anterioară. Asta a însemnat un minus de procente pentru cei care erau percepuți în preajma acestei guvernări, mă refer la mai multe partide. Deci cu siguranță au învățat de la acel experiment și știu că pentru o miză de un an și jumătate de guvernare în mod real nu-și doresc răsturnarea guvernului, ci doar cel mult ca un semnal de forță.

Jurnalista Andreea Crețulescu concluzionează că ținând cont și de miză, respectiv guvernarea de un an care se află în joc, și de declarațiile oficiale, cel mai probabil opoziția nu-și va asuma singură guvernarea, ci în cadrul unei „majorități în jurul PSD.”

Să presupunem că prin absurd acest guvern ar cădea ca un semnal de forță din partea opoziției. Aceasta din urmă, din punctul meu de vedere, și ascultând până și declarațiile oficiale, va veni cu o propunere tot de formare a unei majorități în jurul PSD, adică să propună PSD-ului să facă această majoritate și nu-și vor asuma guvernarea pentru un an, un an și jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *