Skip to content
Politică

Taxa pe stâlp trebuie eliminată, nu diminuată

Pentru introducerea taxei pe stâlp nu a fost realizat niciun studiu de impact. S-a dovedit eroarea lui Ponta-Voinea care a blocat investițiile și care a generat pierderi. Recesiunea tehnică este efectul direct al incompetenței lui Ponta și a taxei pe stâlp. Nici noul nivel al impozitului anunțat de Ponta nu are vreun studiu de impact și nici vreo fundamentare minimă pentru a stabili nivelul just și baza de impozitare.

Din capitolul „doar în România se poate întâmpla așa ceva”. Ponta declară: „Taxa pe construcții speciale vreau s-o reducem de la 1,5% la 1%”. Eu zic NU. Taxa pe stâlp trebuie eliminată complet, nu diminuată. Am depus un proiect de lege în acest sens și cer susținerea Guvernului pentru proiectul de lege înaintat. Impozitul pe construcții speciale nu se regăsește în legislația fiscală a niciunui alt stat membru al UE. Nicio țară europeană nu și-a extins baza de impozitare așa cum a făcut-o România în ultimii ani.

Adevărul e că impozitul pe construcții speciale generează șomaj și inflație: 63 % din întreprinderile mici și mijlocii, respectiv ONG-urile chestionate de CNIPMMR consideră că șomajul va crește, iar 80% se așteaptă la un efect negativ al acestui impozit. Prognozele se adeveresc: Impozitul pe stâlp a contribuit direct la intrarea economiei românești în recesiune. Iată cum:

Impozitul pe stâlp are un impact negativ ridicat asupra întreprinderilor. Impozitul pe construcții speciale îndepărtează investitorii străini, implicit investițiile străine scad. Economia riscă să nu mai beneficieze de investiții de 1,2 miliarde lei, de aproximativ trei ori mai mult decât încasările estimate de Ministerul de Finanțe prin aplicarea taxei pentru construcții speciale.

Companiile din domeniul energiei, extracției de petrol și gaze, mineritului și telecomunicațiilor ajung în pragul falimentului din cauza taxei pe stâlp, având în vedere ponderea ridicată a construcțiilor speciale pe care le dețin. Cazuri concrete: Nuclearelectrica a estimat că impozitul pe construcții speciale datorat în anul 2014 se ridică la 22 milioane euro. Astfel, rezultatul financiar al companiei a fost negativ chiar în perioada în care eforturile societății sunt direcționate către creșterea susținută a indicatorilor financiari, în vederea listării la Bursa de Valori București. Enel estimează că va avea de plătit între 10 și 15 milioane de euro pentru taxa pe construcții speciale, în timp de Hidroelectrica va datora 40 milioane euro.

Agricultura nu scapă nici ea nepăgubită. Taxa pe stâlp mai mult pedepsește, decât răsplătește acest sector, care a contribuit semnificativ la creșterea PIB în anul 2013. Impactul negativ va fi reflectat asupra următoarelor construcții speciale din agricultură: sisteme de irigații, grajduri pentru animale, silozuri, magazii, depozite, pătule pentru păstrat porumbul, gropi din beton pentru păstrat porumbul, drumuri de acces betonate pentru acces la animale, dale din beton pentru acces la pășune.

Impozitul pe construcțiile speciale determină majorări ale tarifelor pentru călătoria cu metroul.Compania Metrorex S.A. a evaluat deja la 50 milioane de lei sumele pe care trebuie să le plătească la bugetul de stat, ca urmare a implementării acestei noi taxe. Astfel, compania Metrorex S.A. a solicitat deja Ministerului Transporturilor aprobarea majorării tarifelor pentru călătoria cu metroul. Se anticipează, astfel, majorări de tarife cu procente care variază între 25 și 33%.

Impozitul pe construcțiile speciale conduce la închiderea activităților economice și la o povară suplimentară asupra bugetului statului. De pildă, România produce țiței folosind multe sonde cu zăcăminte aproape epuizate. Cu impozitul de 1% pe sondă, extragerea de țiței nu va mai fi profitabilă, prin urmare sondele vor fi închise. Potrivit acordului încheiat de România cu Petrom în timpul privatizării, toate cheltuielile cu decontaminarea zonelor este suportată de statul român.

În urma argumentelor prezentate, ACL cere eliminarea completă a taxei pe stâlp și nu doar diminuarea acesteia. Cer susținerea Guvernului pentru proiectul de lege înaintat în acest sens de mine. Guvernul „Taxează tot ce prinde” trebuie oprit. Trebuie creat un mediu de afaceri tentant pentru investitori. Trebuie susținută economia României prin programe de relaxare fiscală și nu prin aplicare de noi taxe și impozite majorate. Două trimestre de recesiune tehnică consecutive sunt argument suficient care să fie suport pentru eliminarea taxei aplicate construcțiilor speciale, dar și pentru celelalte 36 de taxe și impozite noi sau majorate introduse de Guvernul Ponta.

1 comentariu la “Taxa pe stâlp trebuie eliminată, nu diminuată

  1. Mai madam sa nu te mai lauzi ca esti doctor in economie si ca ai facut ASE ca ne faci de ris.Probabil ca ai fost o tocilarita care invata cursurile si lua note reproducind zicerile profesorilor fara sa gindeasca.Economia reala e grea mai tovarasico,ia spune tu in lumea asta se plateste asa zisa taxa pe stilp?Daca da (se plateste),guvernul nu a facut decit sa introduca normalitatea si in economia romaneasca .Nu de la taxa pe stilp scade profitul ci din comoditatea marilor companii si reaua intentie (repatriaza profitul si noi raminem ca prostii.Taxa pe stilp este alaruri de reducerea CAS doua masuri adevarate pe care voi astia din dreapta nu le-ati luat din incompetenta sau lasitate ,v-a fost mai comod sa taiati din salarii decit sa realizati masuri economice care sa aduca beneficii pe termen mediu si lung.Ati furat repede (salarii taiate ,imprumuturi mamut) ptr. ca va grabeati sa va burdusiti buzunarele .Iata ca in doi ani s-a demonstrat ca se poate si fara salarii taiate si fara imprumuturi (ba se si ramburseaza),inflatie mica(minim istoric) ,crestere economica(aia cu recesiunea e in capul tau de bibilica-compara la an ca asa e normal).Mi-ar fi rusine sa fac economie prin prisma interesului de partid in cond. in care ma dau mare doctor in economie.Pina una alta Ponta a redus CAS,el a aprobat neimpozitarea profitului reinvestit,el a facut crestere ,a redus TVA la piine si a returnat mare parte din nedreptatile facute de voi prin diminuarea salariilor ,pensiilor si a ajutoarelor sociale ,a aplicat lg. pensiilor pe care ati aprobat-o dar ati prorogat-o ca erati incompetenti sau prea lacomi sa o si puneti in practica .Ti-as mai spune multe dar nu sint sigur ca intelegi,te las sa inveti ca papagalul cursul predat pina acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *