Skip to content
Sănătate

Andrei Baciu: Certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat

Inquam Photos / Octav Ganea

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va deveni operațional în România de la 1 iulie, a anunțat, joi, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. Oficialul guvernamental a precizat că de la începutul lunii iulie va exista un site de pe care românii vor putea descărca acest certificat.

Secretarul de stat Andrei Baciu, noi precizări despre certificatul digital al UE privind COVID-19

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a explicat Andrei Baciu, potrivit Agerpres.

Parlamentul European a aprobat definitiv, miercuri, certificatul digital al UE privind COVID-19, un document menit să faciliteze călătoriile între state membre ale Uniunii Europene și să contribuie la renunțarea treptată și coordonată a restricțiilor.

Certificatul va atesta dacă posesorul său a fost vaccinat anti-COVID-19, a trecut prin boală sau are un rezultate negativ la testul pentru infectarea cu coronavirus. Documentul va fi emis gratuit de autoritățile din fiecare țară membră UE și va fi disponibil în format digital sau pe hârtie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *