Skip to content
Sănătate

Andrei Baciu: Virusul SARS-CoV-2 nu o să dispară pur și simplu nici peste ani de zile. Acum suntem sigur în buza unei noi creșteri a numărului de cazuri peste tot la nivel global

Inquam Photos / Octav Ganea

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit despre evoluția pandemiei de COVID-19, miercuri, pe B1 TV și a declarat că „acum suntem sigur în buza unei noi creșteri a numărului de cazuri peste tot în Europa și peste tot la nivel global”.

„Acum trebuie să plecăm de la perspectiva generală cu care privim lucrurile, pentru că, fix cum spuneți dumneavoastră, mai vine un val, uite, iar cresc cazurile ș.a.md., și lucrul acesta sigur că este o constatare nefericită, nu e o veste bună niciodată, însă dacă ținem minte un singur lucru și un singur fapt pe care nu avem cum să îl influențăm, faptul că acest virus va fi cu noi o perioadă lungă de acum de timp, nu va dispărea pur și simplu așa nici acum, nici peste luni de zile, nici peste ani de zile. Virusul o să fie cu noi”, a afirmat oficialul.

El a enumerat și câteva dintre motivele trendului de creștere.

„Acum suntem sigur în buza unei noi creșteri a numărului de cazuri peste tot în Europa și peste tot la nivel global. Întrebare simplă – de ce se întâmplă chestia aceasta? Răspunsul logic și obiectiv este pentru că oamenii se întâlnesc cu oameni, oameni care de obicei nu se întâlnesc, sigur că vine după o perioadă în care călătorim cu avionul, mergem în aeroport, mergem cu mijloace de transport în comun. Dacă mergem în vacanță într-un loc turistic – păi evident acele destinații turistice toată lumea merge acolo”, a adăugat Andrei Baciu.

Întrebat despre așa-numita variantă Centaurus a virusului SARS-CoV-2, el a explicat: „Este o variantă subtulpinii Omicron, care a fost descoperită pentru prima dată acum câteva luni de zile și nu este nimic altceva decât o altă subvariantă Omicron. Vom mai auzi și de alte variante, nu este cu siguranță, din nefericire, ultima, ideea este ce facem cu acest fapt”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *