Andrei Belousov, un economist fără formare militară, practicant în tinereţe de karate, în locul lui Şoigu la apărare

Sursă foto: X

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis în weekend din funcţie pe Serghei Şoigu şi l-a înlocuit la conducerea Ministerului rus al Apărării cu Andrei Belousov, după peste doi ani de război în Ucraina, în plină ofensivă rusă în Harkov.

Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, un economist, este absolvent al Universităţii de Stat din Moscova, în 1961, potrivit Reuters.

Se cunosc puţine lucruri despre viaţa sa privată.

Site-ul rus de investigaţii RBC scrie că Andrei Belousov a practicat două arte marţiale în tinereţe, şi anume karate şi sambo – un amestec de judo, box şi lupte, înfiinţat în URSS în anii ’30.

UN OBIŞNUIT AL POLITICII RUSE

Andrei Belousov, care nu are niciun fel de formare militară, nu este un necunoscut în politica rusă.

El a deţinut timp de 20 de ani diverse funcţii, în principal în domeniul economic.

În 2000 şi-a început cariera politică, numit consilier neparmanent al premierului rus.

El devine în 2006 adjunctul ministrului Economiei.

În perioada 2008-2012 a fost directorul Departamentului de Economie şi Finanţe al Guvernului, condus atunci de Vladimir Putin

În 2012 preia conducerea Ministerului Dezvoltării Economice o perioadă scurtă, după care devine consilier prezidenţial al lui Vladimir Putin în perioada 2013-2020.

El îl înlocuieşte temporar pe premierul Mihail Mişustin în 2020, după acesta s-a îmbolnăvit de covid-19, un semn al încrederii care-i este acordată.

În Războiul din Ucraina, Andrei Belousov a jucat un rol important în supervizarea dronelor ruse, potrivit Reuters.

UN APROPIAT AL LUI PUTIN

În privinţa legăturii cu Vladimir Putin, el este considerat un apropiat al liderului de la Kremlin, însă nu se cunoaşte gradul de influenţă pe care-l are.

RBC scria în 2017 că noul ministru al Apărării se afla printre oficialii ruşi de rang înalt care l-au convins pe locatarul Kremlinului de importanţa învestirii în economia digitală şi în blockchain.

El împărtăşeşte viziunea lui Vladimir Putin privind necesitatea unui stat şi unei identităţi ruseşti puternice.

”Ceea ce trebuie absiolut să aibă o ţară este posesia propriei sale semnificaţii. Cine suntem, de unde venim, încotro ne îndreptăm? N-avem de ales decât ca ţara noastră să dobândească sau să reproducă această identitate”, declara RBC, în 2023, Andrei Balousov.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: