Andrei Caramitru: „Cum poate USR să ajungă la guvernare și să IMPUNĂ chestii, cât timp nu sunt votați de oameni”

Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Andrei Caramitru scrie pe pagina sa de Facebook despre problema democrației în epoca extremismului. Acesta se întreabă „cum poate USR să ajungă la guvernare și să IMPUNĂ chestii, cât timp nu sunt votați de oameni”.

„Democrația în epoca extremismului

Problema democrației în așa situații e următoarea : polarizare maximă și imposibil de ajuns la un consens pe ceva. Asta duce la declin și catastrofă în final. O vedem deja peste tot:
– în SUA : la republicani există o aripa extremistă; la democrați la fel. Lumea fiind isterizată – centriștii din cele două partide nu sunt lăsați de extremisti să se înțeleagă. Și în fiecare partid – extremiștii refuză orice compromis. Deci totul e blocat
– în Germania : au o coaliție între 3 partide. Care însă nu se pot înțelege (sunt diferențe uriașe între verzi și partidul pro business). Deci totul e blocat
– în Franța : nu se poate face nici o majoritate în parlament deci guvernul funcționează pe baza de OUG-uri, atât. Lumea e în stradă, scandal tot timpul
– în Olanda – nici măcar nu au guvern, nu se pot înțelege.
La noi – riscul ăsta clar există. În următorii ani – se vor putea face următoarele combinații pentru guvern: PSD-PNL sau psd-aur sau aur-PNL. PNL și usr nu vor avea suficiente voturi să facă guvern, asta e clar.
Asadar – sistemul a decis brutal dar corect sa închidă complet jocul prin comasări și cvasi-fuziune PSD-PNL. E – din păcate – singura soluție imperfectă pentru a menține stabilitate aici și o direcție cât de cât pro vest (și a securiza aripa pro-vestică din PSD).
Aur și usr sunt foarte supărați, evident. Întrebarea pentru usr e următoarea. Cum cred ei ca pot ieși din opoziție? Ca în sondaje au intre 12 și 18%. Chiar dacă ar face alianță cu PNL (care e la 15-20%) – tot ar fi foarte departe de orice majoritate. Și oricum se urăsc maxim între ei – deci ce stabilitate ne pot oferi și ce reforme? Cum ?
Deci – asta e situația.

(Știu ca o să îmi iau mult hate. Dar să îmi explice și mie logic ce alte opțiuni sunt și cum usr poate ajunge la guvernare și să IMPUNĂ chestii în țara asta – cât timp pur și simplu nu sunt votați de oameni ????. Daca sunt buni – să câștige peste 50% ca Maia Sandu sau Zelensky – care e problema. Dar nu sunt buni, aici e buba. Mare Ghinion.)”, a scris Andrei Caramitru.

Autor

  • Ada Zamfir

    Redactor, Jurnalistă cu experienţă de peste 20 de ani în presă. După studii în comunicare în Turcia, a debutat în 2011 în presa autohtonă. A activat la agenţiile de presă Mediafax şi News.ro.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: