Andrei Caramitru, economist, vorbește, luni, în emisiunea Puterea Știrilor despre clasa politică actuală: e dezamăgitoare sau în schimbare, pe drumul cel bun?
R: Mi-am propus ca în discuția de astăzi să atingem teme precum administrație, și să vorbim și despre evoluțiile de pe scena politică. Știu că dumneavoastră le urmăriți și le comentați zilnic. Nu vă scapă nimic, să zic așa. Întâi de toate, am o curiozitate: de ce v-ați întors în România? De ce te-ai întoarce după 14 ani după ce ți-ai făcut un rost în Elveția?
Andrei Caramitru: A fost o situație, vă spun sincer, de context. Nu a fost nici din patriotism personal sau altceva. Vă spun foarte sincer. Lucram într-o firmă importantă în Elveția la acel moment, tocmai fusesem promovat și ei voiau să deschidă un birou important în România. Nu aveau suficienți români, nu aveau seniori și atunci au venit la mine, să mă mut și să conduc o firmă în România. Am gândit-o mult pe asta. Nu eram atât de convins, nu știam cum se vor întâmpla lucrurile, dar era un context
pozitiv atunci – 2006, fix înainte de intrarea noastră în UE, era perioada de boom, fix înainte de intrarea în criză. Se spera și credea că România va merge mai bine economic.
Caramitru spune că sunt multe oportunități. „România a progresat totuși, cu toate belelele existente”.
Acesta recunoaște, totodată, că are și griji în ceea ce privește modul în care vor evolua lucrurile în țară.
R: Clasa politică vă dezamăgește?
Andrei Caramitru: „Foarte mult. A fost o deteriorare a clasei politice masivă în ultimii 8-9 ani. Dacă ne uităm în urmă, când situația României era mult mai grea, era greu economic, nu era mare lucru privatizat, firmele de stat erau găuri negre, se fura în neștire, aveam Caritas, mineri… Am trecut prin multe nenorociri.
Dacă ne uităm la FSN, PSD, și pe partea cealaltă, opoziția, aveau totuși, foarte mulți oameni de calitate, oameni citiți, înțelegeau lucruri, puteai sta de vorbă cu ei, atrăgeau oameni deștepti pe lângă ei. Dar în ultima vreme e o mare deteriorare a clasei politice, de la nivel de președinte, miniștri, secretari de stat, primari. Calitatea lor a scăzut foarte mult în timp ce România a progresat. Aici este dezastrul. Avem mult mai mulți oameni pregătiți să facă lucruri ca acum 15 ani, pentru că mulți au trăit în străinătate, au lucrat în firme private, au văzut și alte lucruri. Avem o societate care evoluează în bine, de fapt, dar clasa politică se deteriorează ca și calitate umană, aș spune eu. Nu e posibil să punem șefi de instituții importante sau spitale, să punem sculeri matrițeri, sau primari care nu știu să vorbească. E un nonsens”.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News