Andrei Caramitru face radiografia Capitalei: „Nicușor Dan e un personaj extremist și populist!”

Andrei Caramitru

Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, economistul și analistul politic Andrei Caramitru a făcut o radiografie tranșantă a mandatului lui Nicușor Dan la conducerea Primăriei Capitalei. Caramitru susține că l-a votat pe Nicușor Dan la alegerile locale din 2020, însă deși existau multe speranțe după administrația Firea, „Bucureștiul arată acum cel mai rău posibil”.

Bucureștiul are un buget total, cu toate sectoarele, cât orașul Milano, 4 miliarde de euro, amintește economistul, însă cu toate acestea „centrul arată groaznic, e deja prăbușit complet”.

„Este populism ce face Nicușor Dan”

„Nicușor Dan este un personaj extremist, de fapt. Aici e problema mea. Ce înseamnă extremismul? Înseamnă când ai niște idei fixe, care de fapt nu reprezintă interesele tuturor în comunitatea pe care o gestionezi și ești capabil să faci orice împotriva oricui, chit că distrugi, nu mai contează, doar ca să-ți duci obsesia ta. Și extremismul lui vine din ideea asta de a bloca orice dezvoltare. Oricine face ceva în oraș, orice business trebuie blocat. Este populism ce face Nicușor Dan. E populism simplu care funcționează așa: identifici inamicul, spui cine e inamicul – mafia imobiliară – termen care a fost inventat de Vadim Tudor. Nu spune nimeni că sunt sfinți, și mulți sunt corupți, dar el i-a identificat pe toți, inclusiv grupuri cotate la bursă, multinaționale care investesc. Deci oricine, nu contează, chiar dacă ți-ai luat un teren și vrei să-ți faci o casă a ta și tu ești rechin imobiliar.

Nu contează, în viziunea lui Nicușor Dan toți sunt corupți. Deci a identificat asta – inamicul cu care se luptă și susține spațiile verzi. Corect, dacă face cineva ceva într-un parc, trebuie blocat. Dacă, însă, vrei să construiești ceva la marginea orașului sau ai cumpărat o ruină a unei hale industriale, că avem nu știu câte în oraș, vrei să păstrezi o hală industrială în ruină? Sau vrei să faci acolo niște case pentru oameni, o școală, ceva?”, a declarat Andrei Caramitru, la Puterea Știrilor.

„Centrul arată groaznic, adică e deja prăbușit complet”

„Bucureștiul arată acum cel mai rău posibil. El a venit pe un plan. De exemplu, eu l-am votat pe Nicușor pentru că eu stau în centru și am stat în centru de când m-am născut. Bunicii mei stăteau în București. Adică cunosc orașul, că e al meu. Centrul arată groaznic, adică e deja prăbușit complet. N-a făcut nimeni nimic nici înaintea lui. Dar dacă tu ai venit pe ideea de protejăm patrimoniul, facem ceva, facem curat, copiază măcar identic ce au făcut ceilalți primari din alte orașe – Oradea, Craiova, Brașov, Cluj.

Sunt niște regulamente extrem de clare, care rezolvă anumite teme. De nu te costă nimic. Faci un regulament și ajuți unde-i de ajutat, pedepsești unde-i de pedepsit. Cineva lasă o clădire în ruină trebuie să plătească mai mult sau s-o vândă. Deci există mecanismele toate, legile există. Te obligă legile să faci asta. Nu e că e facultativ. Există soluții în toate orașele. De ce arată așa de bine Oradea? De ce arată așa de bine Brașovul? De ce arată așa de bine Sibiul? De ce a început să arate bine Craiova? Totul pe legile din România. Bucureștiul are un buget total, cu toate sectoarele, cât Milano, 4 miliarde de euro avem. Ori dacă te uiți la așa ceva și spui avem buget mai mare decât Budapesta, cât Milano și orașul arată cumplit, undeva e o problemă. Deci tu dacă ești primar și nu ești prost, că Nicușor nu-i prost, te gândești ce fac în situația asta”, a mai susținut Andrei Caramitru.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: