Andrei Caramitru susține reorganizarea administrativă

Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, economistul Andrei Caramitru a oferit o analiză critică a situației actuale din România, subliniind creșterea naționalismului și a instabilității politice, precum și necesitatea unei reforme administrative profunde.

„Vedem un stat care nu poate să facă nimic, dar chiar nimic și nu putem vorbi de a găsi două bucăți de dronă pe care le-au fost văzut din satelit la milimetru. Și vedem, e absurd, vedem ministrul Apărării care caută prin boscheți. Adică la nivelul ăsta am ajuns.

Nu poți decât să râzi și să spui că ăștia nu sunt în stare de nimic, ceea ce e foarte grav. Adică nu mă bucur de treaba asta absolut deloc, pentru că vă spun, alternativa e să facem acum o dictatură, care nu va rezolva absolut nimic, va fi și mai rău, că până la urmă nicio dictatură n-a funcționat de niciun fel. E suficient să ne uităm la Erdogan sau la Orban cât de bine o duc economic. Oamenii de acolo sunt mult mai săraci decât acum cinci sau șase ani”, a spus Caramitru.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea actuală a țării, subliniind riscul unei creșteri a partidelor extremiste și naționaliste. El a menționat că, în viitorul apropiat, este posibil să vedem partide similare cu AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) în Parlamentul European și în alte țări europene. Caramitru a subliniat faptul că aceste partide pot deveni voci puternice și dure în politica europeană.

Întrebat dacă își imaginează partidul AUR în Parlamentul European, acesta a spus că „sigur vom vedea acest partid în Parlament.”

„O să vedeți așa ceva în Parlamentul European, o să vedeți că în toate țările, inclusiv Germania, să nu mai zic de Franța, să nu mai zic de multe alte țări; o să avem echivalentul AUR, deci echivalentul AUR, familia AUR, să spunem așa, o să ia cel puțin 20% din Parlamentul European. Deci va deveni un grup foarte vocal și foarte dur”, a spus el.

Caramitru a subliniat, de asemenea, că situația din România este în continuare fragilă, asemănătoare cu cea din anii ’30. Caramitru a evidențiat inflația crescută, haosul generalizat și naționalismul în creștere ca factori de risc, care ar putea duce la o deteriorare a stabilității politice și economice.

„Din păcate, nu am o perspectivă foarte pozitivă pe zona asta. Vă spun sincer și îmi pare rău să spun, adică aș vrea să fiu optimist, sunt optimist, dar pare foarte similar cu anii 30. Așa, în 1930. De ce? Inflație mare, haos generalizat, naționalisme care cresc, război, probleme cam peste tot. Europa în declin mare, ne încurcăm economic? Da, să vedeți și în Europa de Vest că sunt într-un declin masiv acuma. Ori asta duce de obicei către semicatacrisme. Dacă reușim cumva să stabilizăm problema următorii 10 ani să nu ajungem la știu io, să dispară UE, o să înceapă războaie inter-țări în UE. La nivelul ăsta vorbesc la sau de Rusia care intră peste NATO și sau NATO să dispară. Și asta e o posibilitate. Dacă reușim să trecem peste toate riscurile astea, mă declar foarte fericit, adică nu mă mai uit la cât o să fie salariu și inflația dacă trecem peste problemele astea și se mâncă în picioare cu toți, e bine”, a mai spus economistul.

Caramitru a subliniat, de asemenea, că o reformă profundă a structurii administrative este necesară pentru a aborda problemele sistemice ale țării.

„Problema e așa. Nu a fost niciodată făcută o reformă reală pe sistemele din spate. Adică uitați-vă cum suntem organizați pe județe, sate, orașe e fix din 1968 făcută. Da, sistemul de consilii județene, toată structura cum era, ca înainte era șeful de partid, de partid pe fiecare județ, acum avem baronul, deci fundamental structura a rămas la fel.

Ne uităm la școli, învățăm în continuare și chinuim pe copii cu Sadoveanu sau alte alți mari propagandiști comuniști, nu-i învățăm lucruri care de care au nevoie. La deschiderea școlii, vin iar primarul și cu polițistul, care sunt statul ăla opresiv și acuma mai vine și popa să-i sperie și mai tare. Adică asta este exact sistemul cum era înainte. În spital e același sistem, e baronul de fiecare secție, e stăpânul Dumnezeu spitalului, Dumnezeul zonei. Deci noi fundamental n-am schimbat nimic. Doar că oamenii fac mult mai mulți bani acuma lucrând la stat pentru că sunt mă mai bun la nimeni economie poate să-și facă business-ul pe luni, mai multe”, a mai subliniat el.

În final, Caramitru a atras atenția asupra faptului că mulți oameni nu se implică în administrația locală și că multe primării rămân nefrecventate. El a propus că reorganizarea administrativă trebuie să fie o prioritate, astfel încât să existe o administrație eficientă care să servească nevoile reale ale cetățenilor.

„Mie mi se pare asta, cred că asta e punctul de plecare – reorganizarea administrativă. Noi din 41 de județe vreo 30 care nu pot funcționa. Deci vorbim de județe cu 200 și ceva de mii de oameni”, a conchis Andrei Caramitru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: