Skip to content
Externe

Andrei Caramitru profețește apusul Europei de Vest: Un azil de bătrâni sărăciți și frustrați care trăiesc în trecut

Facebook/Andrei Caramitru

Într-o postare pe Facebook, fostul USR-ist Andrei Caramitru susține că, după criza economică din 2008, criza sanitară din 2020-2021 va însemna sfârșitul Europei de Vest ca putere mondială. „Din 2008, Europa de Vest cade rapid în irelevanță. Covid-ul este ultima lovitura”, spune Caramitru Jr.

”Criza din 2008 a lovit brutal in SUA și Europa. Nu in Asia, unde China isi consolidează de atunci puterea globală. Însă americanii au acționat imediat, au introdus pachete mari de salvare și au revigorat imediat creșterea economică. In Europa, Germania a impus fix ce nu trebuia – austeritatea bugetelor publice (deși criza nu avea nici o legătura – a venit din datoriile private; in plus e absurd sa impui tăieri de costuri peste o criza in care cererea a căzut, pentru ca accelerezi declinul). Evident – creșterea economică a SUA a fost foarte bună in ultimii 12 ani, in Europa de Vest nu a existat decât stagnare. Un dezastru.
Acum se repeta istoria:
– Americanii au rezolvat agresiv cu vaccinarea (3 milioane de doze pe zi acum!). In mai/Iunie cel târziu au scăpat de covid. Au introdus un pachet financiar urias (1.9 trilioane dolari) care va duce la creștere economică de 7% anul asta, peste nivelul Chinei. Enorm.
– Europenii însă sunt in lockdown cu valul 3. Vaccinuri ioc (din cauza incompetentei absolute din Bruxelles) – poate poate o sa fie suficiente doze pana in Septembrie, dar nu se știe. O sa moara multe zeci de mii de oameni degeaba, in timp ce vor vedea distracție și libertate și in SUA, și in UK și in Israel și in multe alte țări. Mai e și prostie multa – mișcarea anti-vax care ne va arunca in aer, nu vom atinge imunitatea de turma din cauza lor oricâte vaccinuri ar fi. Economic e rău de tot, și măsuri de relansare ioc (faimosul pachet al UE nu va livra bani cash deloc anul asta, pentru ca e nevoie de “aliniere” și “consens” și multe dosare cu șină). Merkel a pierdut alegerile locale weekend-ul asta. UK a iesit din UE. Cine știe ce va ieși la următoarele alegeri din țările mari la câtă frustrare s-a acumulat.

Pe termen mediu – Europa de Vest nu va mai conta de fapt. Creștere zero, datorii uriașe, fără direcție și sărăcind din ce in ce, an de an. Avem SUA și China ca mari puteri. Zonele interesante de investit sunt Asia de Sud Est (800 milioane de oameni, serioși și muncitori) și țările emergente mari (India, Brazilia, chiar și zone din Africa…). Europa e văzută din afară cu milă deja, ca un fel de azil de bătrâni sărăciți și frustrați care trăiesc in trecut. Pana și Germania – are doar dimensiunea economică a unui singur stat sărac din SUA (un fel de Oklahoma) și e in stagnare. Polonia și Romania pot fi interesante ca sunt un fel de contrapondere cu creștere economică bună și apropiate de SUA”, scrie Andrei Caramitru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *