Skip to content
Economie Politică

Andrei Caramitru trage semnalul de alarmă: deficit de 7% din PIB, în 2019

adevarul.ro

Calculele economice efectuate de analistul Andrei Caramitru arată că în cea de-a doua parte a anului România va intra într-o recesiune destul de severă, din cauza căreia se va împrumuta foarte mult la FMI sau va creşte povara fiscală pusă de populaţie, prin introducerea unor noi taxe.

Anul acesta probabil vor avea un deficit, pe care îl estimez la mult peste 5%, vorbim probabil de 7% din PIB bugetar. De asta nu avem buget. Ca să vă imaginaţi gaura despre care vorbim: cu un deficit de 7% au nevoie de 14 miliarde de euro, la care se adaugă dobânzile pe datoria trecută, plus refinanţarea datoriei trecute, care mai e încă 15 miliarde. Vorbim de cel puţin 25 de miliarde de euro foame de bani anul acesta”, a explicat economistul, referindu-se la motivul imounerii taxei pe lăcomie pe activele băncilor.

Caramitru şi-a exprimat convingerea că noul buget va veni şi cu noi taxe.

Din câte aud, ei construiesc un buget pe creştere economică de 5,5%. Deja cu această creştere economică – total nefezabilă – au deficit de 5% din PIB, vorbim probabil de 7% cu o creştere economică mai mică. Problema e că nu văd ce taxe poţi să mai pui ca să acoperi o asemenea gaură”, a adăugat analistul.   În ce priveşte posibilitatea impunerii unui impozit progresiv, acesta a arătat că ar fi o posibilitate, dar nu crede că va fi pus în practică, pentru că ”au crescut foarte mult salariile la stat”.

Băncile nu mai finanţează acest buget. Dacă vă uitaţi pe ultima lună şi jumătate, vedeţi că nici jumătate din bani n-au putut fi atraşi de Ministerul Finanţelor de la sistemul bancar. Nu cred că un om raţional ar da împrumut pe 5 ani domnului Vâlcov la dobânda de 4-5%. Nimeni n-are această încredere. Deci, au o problemă de finanţare. Mai există un buffer la Ministerul de Finanţe de 3% din PIB, pe care acum îl folosim. Înseamnă 6-9 luni, în care se mai pot finanţa. Dacă intrăm în recesiune, ceea ce e foarte posibil cu haosul din jur, plus slăbiciunea economică europeană, a doua jumătate a anului poate să fie cu mult prea multe probleme ca să fie gestionate intern”, a mai spus analistul, citat de Adevărul.ro.

Economistul a afirmat că guvernul PSD fie va tăia costuri din bugetul statului, lucru foarte puţin probabil, fiind an electoral, fie va apela la FMI, fie va miza pe o inflaţie foarte mare şi devalorizare a leului.

E ca şi cum ai tăia salariile la stat. În loc să le tai, faci inflaţie de 20%, faci devalorizarea leului cu 20% şi e ca şi cum le-ai fi tăiat şi le-ai tăiat toate salariile din ţară, iată, cu 20%”, susţine Caramitru.

În ce priveşte cursul valutar, economistul a afirmat că au fost mai multe probleme care s-au acumulat încă de la sfârşitul anului trecut, prima legată de deficitul bugetar, a doua legată de taxa pe lăcomie.

După una-două săptămâni, au intrat traderii profesionişti de pe bursele din străinatate, care au acţionat împotriva leului. Ei ştiu un lucru: arma principală a BNR care apară cursul, dobânda, i-a fost luată din mână, iar BNR e descoperită la orice atac. De ce a fost luată din mână? Dacă BNR protejează cursul crescând dobânda, automat, taxa pe lăcomie loveşte băncile. Dacă băncile la 2,5 au probleme să plătească taxa, dacă avem dobânda de 10%, practic tot sistemul financiar e în insolvenţă. (…) Îngrijorarea mea e că nu sunt arme de protecţie. Nu putem creşte dobânda ca să stopăm declinul. Nu văd cine mai are încredere să ţină bani în lei. Eu cel puţin nu am. Majoritatea oamenilor nu mai au, cei de afară vor să atace leul. Cât putem să ne protejăm, neavând arme? Aici e problema”, a încheiat Caramitru.

 

3 comentarii la “Andrei Caramitru trage semnalul de alarmă: deficit de 7% din PIB, în 2019

  1. 7% de unde ati scos procentul asta? dacă era așa ne sarea UE în cap, lăsați dezinformarile că nu tine, sau pregătiți terenul în eventualitatea câștigării alegerilor și sa aveți motive sa tăiați pensii ,salarii etc?cântați la altă masă că la masa romanilor nu mai tine.

  2. Deci rebutul stalinist/anarhist Caramitru se baga tare in seama – acum este si mare expert!! Sint VERZI de CIUDA SRI/USR – ca foar lor nu le place sa mearga ROMANIA bine .. si acum au iesit ca de obicei cu circul si denigrarea.. Hai Sictir golanas de bucuresti fecior de comunist !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *