Andrei Corlan: Principalul factor care poluează aerul din București este traficul

maşini trafic
Sursa foto: Unsplash

Într-o dezbatere la emisiunea „Puterea Știrilor”, Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, a discutat despre preocupările legate de calitatea aerului din București. Acesta a subliniat că există o problemă cu calitatea aerului în oraș, iar principalele cauze sunt traficul, încălzirea rezidențială și activitățile industriale.

Corlan a menționat că, în trecut, a existat un plan integrat de calitate a aerului pentru București, care ar fi trebuit să îmbunătățească calitatea aerului, dar investițiile în acest plan au fost abandonate în 2020.

„Nu este cazul chiar să ne luăm măști de oxigen, dar trebuie să recunoaștem că există o problemă cu calitatea aerului în București. Orașele de gradul doi sunt orașele unde s-a întâmplat ca în 35 de zile calendaristice să fie depășită media zilnică a concentrațiilor de poluanți în atmosferă. Ca urmare a acestui aspect, este necesar elaborarea unui plan integrat de calitate al aerului care să corecteze aceste probleme. Bucureștiul a beneficiat de un astfel de plan care a avut ca moment de demarare anul 2018 și finalizat în anul 2022. La baza acestui plan integrat a stat un studiu care a relevat faptul că principala contribuție negativă la calitatea aerului din București o reprezintă traficul în proporție de 58%, încălzirea rezidențială în proporție de 27% dacă nu mă înșel și 13% alte activități industriale. Planul acesta integrat de calitate a aerului se referea în mare parte la măsuri de fluidizare a traficului și îmbunătățire a calității transportului în comună

Din păcate, Primăria Capitalei din anul 2020 a renunțat la investițiile în acest plan integrat de calitate a aerului, al cărui studiu despre care vorbeam, la finalul lui concluziona că dacă măsurile prevăzute în acest plan vor fi îndeplinite în totalitate și la termen, calitatea aerul în București va fi îmbunătățită. Garda Național de Mediu a sancționat atât Primăria Capitalei, cât și celelalte instituții implicate, respectiv primăriile de sector. Motivarea celor de la Primăria Capitalei a fost că studiu care a stat la baza acestui plan era unul depășit, dar până la această oră, că noi avem această discuție, nu au venit cu o alternativă”, a declarat Corlan.

El a precizat că populația din București nu trebuie să se alarmeze, chiar dacă există aceste depășiri a limitei admise de poluare.

„Acum, când vorbim despre aer irespirabil în București, nu cred că este cazul să ne alarmăm ca populație, pentru că rețeaua noastră națională de monitorizare a calității aerului, organizată la nivelul Ministerul Mediului, gestionată de Agenția de Protecție a Mediului, ne relevă datele în timp real. Sunt date oficiale, sunt date validate”, a spus specialistul.

Întrebat dacă de când se află la conducerea Gărzii de Mediu a încercat să discute cu primarul Capitalei, Corlan a spus că au existat constant discuții și controale.

„Pe aceste aspecte, colegii mei de la comisariatul Municipiului București au desfășurat, așa cum am spus, mai mai multe controale. Discuții, inclusiv la nivelul Ministerului Mediului, sunt constante, pentru că este o preocupare a noastă, a tuturor, nu numai a Gărzii Naționale de Mediu, care este autoritatea de inspecție și control. Noi suntem brațul armat al ministerului, cei care constatăm și sancționăm neîndeplinirea unor aspecte, ceea ce am și făcut. Aplicăm sancțini în cuantum maxim în fiecare în fiecare an”, a mai adăugat comisarul

Acesta a subliniat că este esențial ca Primăria Capitalei să recunoască gravitatea problemei și să identifice măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului în București.

„E important ca oricine să înțeleagă, și mai ales Primăria Capitalei care este gestionarul principal și cel care a obligația da elabora acest plan integrat de calitate a aerului, care se avizează prin hotărâre a Consiliul General, că realitatea calității aerului, de acum din București, este una pe care trebuie să ne-o asumăm. Faptul că ei au principala atribuție în a identifica măsuri de îmbunătățire a acestei calități”, a precizat el.

În final, comisarul a explicat care este rolul măsurătorilor a calității aerului.

„De ce se fac aceste măsurători pe intervale orare și de ce se stabilesc aceste zile calendaristice? Pentru că vorbim de o relevare de informații la nivel macro a ceea ce înseamnă calitatea la nivelul neaglomerări urbane. Există situații momentane, nu știu, un incendiu sau diverse aspecte care pot afecta pe o anumită perioadă de timp calitatea aerului. Tocmai de aceea, pentru că trebuie să vorbim de o continuitate și să vorbim de o medie a ceea ce înseamă calitate aerului, de aceea sunt aceste aceste încadrări. Totodată, în cazul în care apar aceste depășiri, la nivelul autorităților de sănătate publică, trebuiesc făcute niște planuri de protecție a sănătății populației”, a concluzionat Corlan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: