Skip to content
Puterea Știrilor Video

Andrei Cornea, pronostic pentru alegerile locale din București: Dacă nu se întâmplă vreo minune, PSD va câștiga la toate sectoarele

dilemaveche.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, profesorul universitar Andrei Cornea a vorbit despre alegerile locale din Capitală. Acesta a spus că se simte dezamăgit de USR, considerând că conducerea partidului a făcut o serie de greșeli de-a lungul timpului. Totodată el a spus că dacă nu se întâmplă vreo minune, PSD va câștiga toate sectoarele din București.

“Eu sunt foarte dezamăgit de USR. Tot ce s-a întâmplat acolo din toamna anului trecut până acum îmi dă sentimentul de haos. În primul rând nu au reușit să se înțeleagă cu cei de la PLUS și să ajungă totuși la o unitate. Pe urmă au trebuit să pună la referendum ce sunt ei: dacă sunt de stânga, dacă sunt de dreapta, o chestie foarte complicată și cam fără sens. De fapt era vorba ca domnul Barna să-și asigure poziția. Pe urmă a fost momentul acela când s-a pus problema guvernului și ei au refuzat, ba chiar au făcut pe opoziția, apoi s-au mai înmuiat.

Au făcut o mare greșeală, pentru că era momentul să intre la putere, să nu aștepte două invitații, ba chiar să ceara și probabil ar fi primit. Aveau posibilitatea cu oameni deștepți să afle ce înseamnă să guvernezi și în condiții grele. După care a venit pandemia și a uitat lumea de ei. Acum, cu excepția lui Nicușor Dan care pare că e acceptat de ei, în rest în București sectoarele sunt fără candidați, deci vor juca din nou fiecare separat.

Eu sunt convins că PSD va câștiga la toate sectoarele. Nu știu dacă va fi vreo minune, dar în principiu va câștiga și problema e nu doar că va câștiga la sectoare, dar ceilalți nu vor putea forma majorități în consilii și atunci Nicușor Dan nu va putea să facă nimic. Va fi exact în situația lui Băsescu cândva”, a explicat Andrei Cornea la Puterea Știrilor.

Întrebat de ce crede că nu se poate ajunge la o înțelegere între PNL și USR-PLUS, acesta a spus că “PNL înțeleg că și-ar dori, chiar dacă au și ei niște pretenții”.

”La USR cred că e marea problemă. Cred că USR e în continuare un partid care e împărțit între două viziuni – una de stânga și una de dreapta. Una anarho-revoluționară venită dinspre societatea civilă care vede în PNL și PSD aceeași mizerie. Prin urmare nu vor înțelegeri cu ei. Iar pe de altă parte există și viziunea pragmatică. E o problemă foarte serioasă pentru partide care vin de jos. Până la urmă problema se pune: intrăm în jocul politic obișnuit, cu riscurile aferente, cu compromisuri, de a fi oportuniști sau ne continuăm poziția de a toca continuu puterea.

Mă tem că deocamdată nici o viziune nu are un succes definitiv pentru că dacă ar avea atunci lucrurile ar fi clare și oscilează. PLUS e mult mai pragmatic, dar nici nu are bază de masă solidă. E un partid de miniștri, format în jurul lui Dacian Cioloș, un om respectabil, dar care are o lentoare fundamentală în a lua decizii”, a mai spus Andrei Cornea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *