Skip to content
Politică

Andrei Marga taie nodul gordian. Care trebuie să fie singura soluție pentru Siria EXCLUSIV

mae.ro

Profesorul universitar Andrei Marga – fost ministru al Afacerilor Externe în guvernul Victor Ponta 1 – a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat care ar trebui să fie singura soluție pentru încetarea războiului din Sirai.

Concret: ex-ministrul a pledat pentru soluția politică – respectiv înlăturarea actualului președinte de la Damasc, Bashar al-Assad.

Încă de la început, profesorul de la Universitatea Babeș-Bolyai a avertizat că, dacă războiul din Siria este lăsat să continue, el riscă să se transforme într-un conflict la o scară mai mare decât cea de acum.

„În primul rând, în Siria s-au folosit arme chimice – se știe preabine că ele sunt interzise încă din anii de după Primul Război Mondial (prin Protocolul de la Geneva din 1925, disponibil AICI – n.r.). Sigur: folosirea de arme chimice atrage sancțiuni – inclusiv această trimitere de rachete americane, engleze și franceze. Măsura a fost corectă, în raport cu gravitatea faptei. Cât privește conflictul: el este un conflict cu mai multe straturi. Este clar că e un conflict politic dinăuntrul Siriei și în consecința mișcărilor cunoscute sub numele de «Primăvara Arabă» – când în mai multe țări au fost mișcări împotriva autoritarismului, împotriva dictaturilor din zonă. Mai departe: este un conflict geopolitic la scară mai mare – se vede bine aceasta și din faptul că pe terenul Siriei se întâlnesc acum nu doar Iranul, Arabia Saudită și Turcia, ci și Statele Unite, Rusia, precum și alte puteri cu interesele lor. Desigur: acolo se simte și un conflict în interiorul islamului, între șiiți și sunniți. Deci iată: e un ghem de conflicte, de fapt.

Ce este periculos este faptul că acest conflict poate degenera într-un conflict pe scară chiar și mai mare, care să angreneze și alte țări. Să sperăm că nu se ajunge până acolo (deocamdată lucrurile sunt ținute sub control), dar aceasta este primejdia.

România a avut o comunitate relativ numeroasă – inclusiv de persoane care prin mariaj au ajuns să trăiască în Siria. Siria este clar o țară care contează în istoria civilizației. Singura soluție posibilă la această oră este o soluție politică. În 2012, ca ministru de Externe (eram în consens și cu politica Americii, și cu politica țărilor europene), am propus să se meargă la o izolare a lui Bashar al-Assad și la o schimbare politică. Între timp, s-a schimbat harta politică din Siria, dar repet: singura soluție este cea politică.

Trebuie să adaug un fapt: pe lângă straturile de conflict pe care le-am amintit, mai este unul: Siria nu și-a reglat relațiile cu Israelul atunci când putea s-o facă. Mai departe, ea a devenit un fel de avanpost al atacării Israelului, ceea ce nu e tolerabil. Nimeni nu va admite aceasta: nici Statele Unite, nici lumea civilizată în general”, a detaliat Marga.

Fiindu-i solicitată o opinie cu privire la graba Statelor Unite ale Americii (SUA) de a bombarda Siria fără să fi obținut acordul Organizației Națiunilor Unite (ONU), ci doar secondate de Anglia și Franța; și – mai mult – fără să existe dovezi că regimul lui Bashar al-Assad s-ar face vinovat de atacul cu arme chimice din regiunea Ghouta, Andrei Marga a dat de înțeles că o asemenea intervenție era scuzabilă prin însăși gravitatea atacului. În plus, fostul ministru a subliniat că o parte a responsabilității revine inclusiv celor aflați oficial la putere.

„Sigur: «unde sunt dovezile?» e o întrebare importantă. Pe de altă parte, trebuie spus că o autoritate statală dintr-o zonă răspunde de tot ceea ce se întâmplă semnificativ în acea zonă. Prin urmare: e limpede că s-au folosit arme chimice. Acuma: cine le-a mânuit, cum le-a folosit se poate discuta. Însă orice autoritate răspunde de teritoriul pe care-l are sub control. Cât privește aprobarea Națiunilor Unite (Consiliul de Securitate, în speță), trebuie spus că nu va fi o reacție în acest punct a niciunei țări, pentru că folosirea de arme chimice este interzisă prin acorduri semnate de toate țările – inclusiv de Rusia, de Franța, de Anglia, de America etc. etc. Deci nu văd aici o problemă”, a explicat Marga.

În încheiere, întrebat dacă există riscul să se repete scenariul din 2003 al „armelor de distrugere în masă” pe care Irakul lui Saddam Hussein era acuzat că le deține, dar care s-au dovedit practic inexistente, Andrei Marga a răspuns: „Nu cred că există acest risc, pentru că aici sunt probe concrete. s-a folosit de către cineva arme chimice. Urmează să se stabilească de către cine. Sigur (încă o dată): e clar cine răspunde de teritoriu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *