Skip to content
Politică

Andrei Muraru, îngrijorat de posibila eliberare a lui Vișinescu: Justiția ar trebui să cântărească foarte bine!

agerpres.ro

Consilierul prezidențial Andrei Muraru, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), consideră că justiția ar trebui să cântărească foarte bine cererea de eliberare pe caz de boală a torționarului comunist Alexandru Vișinescu.

Muraru (care și-a lansat sâmbătă, la Gaudeamus, volumul „Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul”) a amintit că săptămâna viitoare Curtea de Apel București (CAB) ar trebui să se pronunțe cu privire la cererea de eliberare pe motive de boală a lui Alexandru Vișinescu, aflat astăzi la 93 de ani, relatează Agerpres.

„Din câte știu eu, e cel mai în vârstă deținut din închisorile românești. Totuși, aș vrea să cred că justiția din România a depășit faza în care ucigași celebri erau eliberați pe motive de boală pentru a se dovedi ulterior vindecați ca prin miracol, iar cazul care îmi vine cel mai la îndemână este cel al fostului general Victor Atanasie Stănculescu, și el un torționar de sistem, condamnat pentru crimele de la Revoluție, eliberat pe caz de boală și fotografiat și filmat ulterior de jurnaliști în cazinouri și la păcănele”, a declarat istoricul.

În opinia fostului șef al IICCMER, eliberarea lui Alexandru Vișinescu ar constitui „un act de insolență gravă săvârșit asupra memoriei deținuților care au fost chinuiți, torturați și unii dintre ei asasinați la Râmnicu Sărat”.

„Eliberarea lui Alexandru Vișinescu, din punctul meu de vedere, ar fi un act de insolență gravă săvârșit asupra memoriei deținuților care au fost chinuiți, torturați și unii dintre ei asasinați la Râmnicu Sărat și cred că justiția ar trebui să cântărească foarte bine această cerere de eliberare condiționată, pentru că nu este vorba despre un criminal ordinar, care a comis o crimă cu sau fără circumstanțe atenuante, ci este vorba totuși despre un personaj care, într-o activitate infracțională de șapte ani de zile, a chinuit și a ucis personaje importante pentru istoria acestei țări. L-a asasinat, de exemplu, pe Ion Mihalache, care a fost unul dintre puținele personaje din perioada interbelică despre care s-ar putea spune lucruri grave. Și, de asemenea, lista ar putea continua”, a încheiat Andrei Muraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *