Skip to content
Politică Republica Moldova

Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM la Primăria Chişinău, vrea să adopte modelul românesc de succes: Funcționarii publici vor pleca în stagii de perfecționare în primării din România – INTERVIU

Inquam Photos / Octav Ganea

Au mai rămas câteva zile până la turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova, iar miza cea mai mare este, în mod firesc, Capitala. În Chişinău, se vor confrunta candidatul Blocului pro-european ACUM, Andrei Năstase, și propunerea socialiștilor, Ion Ceban.

Candidatul dreptei, Andrei Năstase, a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre problemele cu care se  confruntă Chișinăul, precum și despre soluțiile pe care acesta le propune pentru locuitorii Capitalei. Totodată, Andrei Năstase a vorbit și despre echipa cu care intenționează să lucreze în calitate de primar, adăugând că va numi un viceprimar pentru suburbii, iar funcționarii din Primăria Chișinău „vor pleca imediat în stagii de informare și perfecționare în primării din România și Europa”.

Nu în ultimul rând, candidatul pro-european a vorbit și despre relația dintre Republica Moldova și România, susținând că aceasta ”trebuie dezvoltată prin proiecte concrete și prin apropierea celor două paradigme în care ele funcționează”.

PSnews.ro: Cum credeți că experiența profesională acumulată până acum v-ar putea ajuta în mandatul la Primăria Chișinăului?

Andrei Năstase: Rolul unui primar este acela de a oferi orașului o viziune, un orizont de dezvoltare, un model de conduită publică. Mai mult decât atât, misiunea unui primar este aceea de a forma cele mai bune și mai competente echipe de experți, să-i pună pe aceștia să lucreze împreună și să formuleze condițiile ideale pentru ca această echipă să livreze cele mai bune randamente în activitate. Un primar trebuie să garanteze finanțarea proiectelor pe care le propune orașului, să reprezinte cu succes orașul pe toate piețele financiare și economice europene, să adune sinergiile pozitive care pot crește calitatea vieții oamenilor. Da, vă asigur că știu ce am de făcut, că mă pricep foarte bine la oameni, știu să-i aleg, știu să lucrez cu aceștia și garantez tuturor locuitorilor orașului meu că voi realiza majoritățile necesare pentru aprobarea proiectelor de care Chișinăul are nevoie.

PSnews.ro: Din perspectiva dumneavoastră, care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă Chișinăul?

Andrei Năstase: Cele mai grave probleme sunt cele care țin de indicele confortului urban, lipsa unui orizont de dezvoltare, izolarea internațională, lipsa accesului pe piețele financiare externe și, în primul rând, calitatea scăzută a vieții oamenilor. Deși este o capitală europeană, Chișinăul se află în urma tuturor celorlalte capitale europene ale țărilor ex-sovietice. Cauzele acestei încremeniri în trecut sunt multiple. Nu vrem să ne mai plângem, dorim să ne apucăm de treabă și să recuperăm cât putem de repede acest handicap de dezvoltare urbană. Știm că este necesar să reformăm administrația publică, să eliminăm corupția și risipa, să transparentizăm toate procesele. Am preluat bunele practici în administrare urbană din România și din Europa și ne asumăm cu responsabilitate un parcurs european pentru Chișinău, fără nici un fel de compromis și astfel vom reuși să ne reinventăm. După 3 noiembrie, începem treaba și veți vedea că schimbările nu se vor lăsa așteptate.

PSnews.ro: Care sunt proiectele concrete pe care vi le propuneți să le implementați dacă veți obține mandatul de primar al Chișinăului? Ce soluții aveți pentru un Chișinău mai curat? Care sunt măsurile care ar trebui implementate pentru reciclare în Chișinău?

Andrei Năstase: Programul meu pentru Chișinău conține cinci priorități mari, aceastea find, la rândul lor, defalcate pe direcții clare de acțiune. Prioritățile sunt: viață mai bună pentru fiecare, creșterea accelerată a confortului urban, dezvoltare economică integrată, reforma administrativă, ne propunem să eliminăm corupția și risipa și formularea identității urbane și culturale a Chișinăului. Programul meu este public, poate fi consultat de fiecare cetățean al orașului. Pentru fiecare dintre aceste mari priorități avem soluții și ne vom putea baza pe sprijinul experților din România și din Uniunea Europeană. În ceea ce privește abordările noastre care au obiectivul de a tranforma Chișinăul într-un oraș curat, într-un oraș ecologic, vă spun că vom urgenta rezolvarea problemei de la Stația de epurare a orașului și vom implementa foarte repede soluții concrete. Astfel, vom construi, din fonduri europene, un incinerator ecologic de deșeuri adaptat nevoilor orașului nostru, care, totodată, va produce, în congenerare, energie termică din arderea deșeurilor, vom perfectarea și aplica un sistem de colectare selectivă în cadrul unui proiect unitar pentru salubrizarea orașului, vom dota imediat municipiul cu mobilierul urban necesar, la standarde europene: coșuri de gunoi, pubele pentru fiecare condominium, WC-uri publice, vom dota Primăria cu echipamente moderne, specifice activității de salubrizare a unui oraș de mărimea Chișinăului: mașini de colectat deșeuri, mașini de curățat, spălat, deszăpezit, vom stabili imediat misiunea serviciilor speciale pentru curățenia orașului, necesarul uman, vom moderniza modelul de management pentru salubrizarea Chișinăului, vom implementa un nou set de reguli și sancțiuni pentru toți cei care nu păstrează curățenia în spațiile publice și vom investi în programe de responsabilizare socială și informare publică având ca principal scop menținerea curățeniei în orașul nostru.

PSnews.ro: Care sunt domeniile prioritare în care ar putea fi create noi locuri de muncă, în următorii 4 ani, care pe de-o parte să contribuie la dezvoltarea Municipului, iar pe de altă parte să diminueze rata emigrației?

Andrei Năstase: Vom asuma o colaborare foarte bună cu mediul de afaceri din oraș și vom crea un cadru legislativ și fiscal care să încurajeze deschiderea de noi afaceri. Vom încuraja dezvoltarea parteneriatelor public-private între Primăria Chișinău și mediul de afaceri și vom plasa cu multă încredere Chișinăul pe harta economică și financiară europeană. Un lucru trebuie să fie foarte limpede pentru toată lumea. Ceea ce se întâmpla în Chișinău până de curând și mă refer cu exactitate la modul în care mediul de afaceri era captiv intereselor politice sau administrative nu se va mai întâmpla. Garantez tuturor oamenilor de afaceri din Republica Moldova, România sau Europa un mediu concurențial corect și transparent, iar reputația și onestitatea mea sunt argumente solide pentru a investi pe viitor la Chișinău. Un mediu economic sănătos, sigur și predictibil, va genera locuri de muncă plătite corect. Iar atunci când locurile de muncă vor fi bine plătite, oamenii noștri vor alege să rămână acasă și să nu mai plece în alte țări.

PSnews.ro: Care este orașul pe care îl luați ca punct de reper pentru dezvoltarea viitoare a Chișinăului?

Andrei Năstase: Relația mea cu primarii liberali de succes din România este una excelentă. Aceștia m-au asigurat că imediat după 3 noiembrie se vor implica la modul real în munca noastră pentru construcția unui Chișinău cu adevărat european. Vor ajunge la Chișinău, în prima etapă a mandatului meu, unii dintre cei mai buni oameni din administrațiile publice din orașele fanion ale României. Am preluat deja modele de bune practici, am lucrat la proiectul pentru Chișinău având în vedere aceste ghiduri și exemplele de succes din Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Alba-Iulia, Arad sau Timișoara. Modelul meu este abordarea europeană și practica primarilor de succes din România și acest lucru este esențial pentru viitoarele noastre abordări de la Chișinău.

PSnews.ro: În urma discuțiilor pe care le-ați avut cu cetățenii Chișinăului, în perioada campaniei electorale, care ați putea spune că sunt cele mai importante așteptări ale oamenilor de la viitorul primar al orașului lor?

Andrei Năstase: Oamenii își doresc cu adevărat o schimbare. Vor o primărie care să lucreze în folosul lor, vor o administrație locală onestă și asumată, atentă la toate temele orașului, indiferent dacă sunt unele care țin de infrastructura mare sau sunt teme de cartier, de însemnătate punctuală. Toate vor fi rezolvate, fără favoritisme, fără discriminări. Oamenii își doresc un primar onest și muncitor, capabil să conducă o echipă care să livreze performanță. Oamenii nu mai vor scuze, vor lucruri făcute bine, durabile. În mod cert, s-au formulat așteptări mari în acest sens, este firesc, după atâta vreme în care corupția, compromisul și incompetența a ținut orașul captiv unor timpuri de mult trecute. Și, foarte important, locuitorii Chișinăului își mai doresc un om care poate asigura finanțare pentru dezvoltarea orașului, pentru că oamenii nu-și mai doresc să treacă prin nici un fel de experiment social sau economic. Oamenii își doresc un primar pro-european, cu abordări moderne, europene. Este simplu. Chișinăul se va schimba pentru că oameni au decis deja că acest lucru trebuie să se întâmple.

PSnews.ro: Domnule Năstase, știm că sunteți foarte departe de familia dumneavoastră și cel mai probabil acest lucru vă este foarte dificil. Care este strategia prin care ați transforma Chișinăul în acel oraș în care v-ați aduce aproape membrii familiei dumneavoastră?

Andrei Năstase: Abordările sunt diverse, nu este una singură. În spatele lor însa vor sta, la vedere așezate, cinstea, seriozitatea, asumarea și responsabilitatea. Sunt poate singurul om care a candidat vreodată în Republica Moldova care le-a spus oamenilor clar, înainte de alegeri și după acestea, că trebuie să muncim și mai mult, cu toții, pentru a obține rezultatele pe care le dorim. Strategia generală este una singură: munca. Dar aceasta trebuie făcută după reguli clare, verificate, moderne, europene. Schimbarea nu se așteaptă, schimbarea se va face prin implicarea fiecăruia dintre noi. Și vreau să asigur pe toată lumea că așa se va întâmpla.

PSnews.ro: Care este echipa cu care vă propuneți să colaborați în calitate de primar al Chișinăului (experți, parteneri externi etc.)

Andrei Năstase: Imediat după votul din 3 noiembrie vom comunica exact componența echipei cu care vom prelua managementul Primăriei Chișinău. Vom numi un viceprimar pentru suburbii și vom aloca fiecărei direcții de acțiune echipe profesioniste. Eu sunt cel care va coordona și va superviza munca echipelor noi create, echipe care vor fi mixte și vor avea în componența lor inclusiv experți din România și din Europa. În egală măsură, trebuie să precizez că funcționari din Primăria Chișinău vor pleca imediat în stagii de informare și perfecționare în primării din România și Europa. Dorim să ne formăm un corp de funcționari publici pregătiți pentru marea provocare a acestui mandat, desprinderea Chișinăului de un spațiu economic și administrativ care nu a livrat până acum rezultate și plasarea lui în rând cu toate celelalte capitale europene.

PSnews.ro: Cum ați putea defini relația care există acum între România și Republica Moldova? Considerați că este nevoie de o mai mare apropiere între România și Republica Moldova?

Andrei Năstase: În mod cert, relația dintre Republica Moldova și România trebuie dezvoltată prin proiecte concrete și prin apropiere a celor două paradigme în care ele funcționează. România este țară membră a Uniunii Europene din 2007, iar saltul făcut în această perioadă a fost unul real și ireversibil. Iată de ce, prin proiecte care pot aduce în comun experiență și multă muncă, relațiile dintre cele două țări se vor dezvolta. România este aliatul istoric și firesc al Republicii Moldova și așa trebuie să rămână, iar parteneriatul dintre cele doua țări trebuie dezvoltat. Tot mai multe localități din Republica Moldova trebuie să se înfrățească cu localități din România, iar acest prin pas poate garanta un parcurs corect pentru Chișinău și Moldova, alături de România, către marea familie europeană.

PSnews.ro: Ce mesaj le-ați transmite acum locuitorilor Chișinăului prin care îi convingeți să iasă la vot într-un număr mai mare decât la primul tur?

Andrei Năstase: Locuitorii din Chișinău știu ce trebuie făcut pentru a avea o viață mai bună și pentru a transforma orașul într-un loc în care vrei să locuiești și să trăiești. Am spus în repetate rânduri, o spun și acum. Trebuie să privim cu încredere către România și către Uniunea Europeană și trebuie să înțelegem că doar proiectele finanțate corect pot dezvolta orașul nostru. Finanțarea de care orașul are nevoie poate veni doar din dreapta Prutului, din România sau din Uniunea Europeană. Orice altfel de abordare este cel puțin neserioasă și periculoasă pentru viitorul nostru și al orașului nostru. Trebuie să ieșim masiv la vot și vom ieși, așa cum am făcut de fiecare dată, ori de câte ori a fost nevoie de decizia noastră, a celor mulți, care ne dorim libertate, democrație și normalitate.

Profil de candidat

Andrei Năstase este candidatul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA şi PAS” la funcţia de primar al municipiului Chişinău. Candidatul are 44 de ani, este născut în satul Mândreşti, raionul Teleneşti. Este căsătorit şi are trei copii. Este absolvent a două universităţi: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Drept. Şi-a început cariera în 1997, în funcţia de procuror. Din 2002 şi până în 2015, a fost avocat în cadrul cabinetului avocatului „Andrei Năstase”. A activat şi în calitate de ajutor al procurorului la Procuratura de Transport, dar şi vicedirector al companiei „Air Moldova”.

Numele lui Andrei Năstase a apărut în spaţiul public din Republica Moldova în anul 2013, fiind unul dintre membrii constituenţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) şi liderul acesteia. Mai târziu, Platforma s-a transformat în partid politic de centru-dreapta de opoziţie. Este cunoscut pentru organizarea şi desfăşurarea a mai multe proteste antiguvernamentale în perioada 2015-2018. Din noiembrie 2015 până în februarie 2016, a fost preşedinte al Grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului republican de modificare a Constituţiei pentru alegerea şi demiterea preşedintelui direct, de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi.

În februarie 2019 a candidat la funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia nr. 33 şi pe lista Blocului ACUM. Acesta a câştigat alegerile în circumscripţie şi a devenit unul dintre cei 26 de deputaţi care au acces în Parlament. La scurt timp, a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru de interne, funcţie care o deţine până în prezent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *