Skip to content
Politică

Andrei Năstase: Guvernarea oligarhică, sovietică și criminală îndepărtează Republica Moldova de Europa! EXCLUSIV INTERVIU

Mesaj.md

Vineri, 12 octombrie, a avut loc la București o dezbatere organizată de Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN), în cadrul căreia Dan Dungaciu l-a iavut invitat, printre alții, și pe Andrei Năstase, președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA). Evenimentul s-a intitulat „R. Moldova Azi-integrare europeană între speranțe și dezamăgiri”.

În acest context, Andrei Năstase a acordat un interviu în exclusivitate pentru PSnews.ro în care a vorbit despre calea europeană a Republicii Moldova, cât de aproape sau departe este viitorul european pentru țara sa, și despre eforturile pe care le face partidul său pentru consolidarea valorilor europene.

Astfel, întrebat cât de aproape sau de departe este Republica Moldova de calea europeană, Andrei Năstase a tras un semnal de alarmă adăugând că țara sa este mult prea departe de Uniunea Europeană din cauza unei guvernări oligarhice de sorginte sovietică și criminală, care ”a furat ca în codru, inclusiv alegerile pentru Primăria Chișinău”.

„Din păcate, Republica Moldova, în momentul în care vorbim cu dvs., este mult prea departe de Uniunea Europeană și de tot ceea ce înseamnă spațiul civilizațional european, și asta din cauza unor politici strâmbe duse la Chișinău de către o guvernare care s-a erijat într-un purtător al vectorului european, dar care în realitate nu a fost decât o guvernare oligarhică, de sorginte comunistă, sovietică, criminală care în spatele unor flamuri europene, integraționiste, de multe ori și în spatele tricolorului nostru românesc, au furat ca-n codru, fie la nivel național, fie la nivel municipal. Asta se întâmplă în Republica Moldova, iar din păcate după furturi de miliarde de dolari, de imobile, după capturări de instituții, iată că recent a fost furat și votul popular. Asta a făcut ca Republica Moldova să fie izolată de lumea civilizată și se vede acest lucru. În ultima perioadă de timp, nici Bruxelles-ul, nici Washington-ul, nu mai privește Republica Moldova așa cum o privea înainte, ca pe un eminent al parteneriatului estic ci o privește ca pe un stat capturat. De multe ori în discuțiile dintre oficialii europeni și americani se vorbește și despre un stat mafiotizat”, a precizat liderul PPDA.

Totodată, chestionat ce eforturi face partidul său pentru a duce Republica Moldova mai aproape de valorile europene, Andrei Năstase a scos în evidență că, în primul rând, este nevoie ca formațiunea sa politică să acceadă la putere. Mia mult, acesta a ținut să sublinieze că până în momentul de față a făcut eforturi foarte mari pentru a ajuta forțele politice care sunt autentic pro-europene să combată politicienii oligarhi și pro-ruși.

„Platforma Demnitate și Adevăr a apărut ca urmare a ieșirii în stradă a celor mai importante voci din Republica Moldova și vorbesc despre o platformă civică înițial, care a întrunit cele mai importante voci de acolo. Așadar, ne-am născut din stradă ca și formațiune politică, ca și necesitate mai degrabă. Ne-am propus să realizăm ceea ce nu au realizat cei care s-au declarat pro-europeni și anume să apropiem Republica Moldova de standardele europene, dar asta nu o poți face din opoziție. Este nevoie să accedem la putere. Am făcut un efort cât se poate susținut în 2016 atunci când am participat în comun cu alte forțe pro-europene, democratice, la prezidențiale. Personal, am făcut un gest fără precedent în Republica Moldova și în zonă. M-am retras atunci când din punct de vedere personal și partinic nimic nu recomanda asta. Am făcut-o pentru că mai presus de interesele personale și partinice este interesul național. Am susținut un candidat pro-european pentru a avea mai multe șanse în fața candidatului hibrid, oligarhic și pro-rus Dodon. Am fost aproape de succes. Am continuat în același sens. Ne-am unit forțele și am candidat la Primăria Chișinău, iar cu un sprijin susținut din partea populației Chișinăului am obținut acel rezultat care a fost furat de oligarhie prin intermediul justiției capturate”, a mai adăugat președintele Platformei Demnitate și Adevăr.

Privitor la Unirea României cu Republica Moldova, Andrei Năstase a menționat că pentru ca acest proiect să fie posibil, sunt necesare proiecte comune și nu doar vorbe ale unor indivizi care se pretind unioniști.

„Unirea, la fel ca şi integrarea europeană, e destin. Iar asta înseamnă faptă, nu vorbă. Iar asta nu înseamnă corupţie şi oligarhie. E o prerogativă a cetăţenilor, nu a profitorilor. Decât să strigi cât te ţin bojocii că ești unionist, integrationist, mai bine contribui la edificarea statului de drept, a democrației și economiei funcționale, te bați cu corupția și corupții care își bat joc de acest popor. Să faci tot ce-ți stă în puteri să se construiască ecartament european de la Iaşi până la Chișinău, să se aducă gazoductul de la Ungheni la Chişinău. Sau să se realizeze interconectarea liniei de înaltă tensiune dintre cele două maluri de Prut. Sau să construieşti poduri. De ani de zile se tot vorbeşte de edificarea unui spaţiu informaţional comun, de aducerea la Chişinău a presei române, a posturilor de radio şi televiziune. Și doar se vorbește. E timpul ca pe cele două maluri ale Prutului să acceadă la putere oameni integri, onești și cu voință politică pentru fapte bune în beneficiul oamenilor și mai puțină retorică ipocrită, a conchis Andrei Năstase în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *