Skip to content
Republica Moldova

Andrei Năstase, la un an de la răsturnarea regimului Plahotniuc: Nu este meritul unui actor politic anume, este al poporului

Cotidianul

La 1 an de la evenimentele din iunie 2019, apar mai mulți actori politici care își asumă meritele de doborâre a regimului Plahotniuc, însă totul se datorează poporului R. Moldova. Totuși, așteptările societății după răsturnarea regimului condus de fostul lider al democraților au fost cu totul altele. Însă acestea au fost compromise de politicieni oportuniști și fățarnici. Declarațiile aparțin liderului Platformei DA, Andrei Năstase.

Astăzi, politicianul își aduce aminte bine ziua de 8 iunie 2019, când președintele Igor Dodon a ținut să negocieze cu Vladimir Plahotniuc până în ultima clipă cum să preia toată puterea în stat, însă a conștientizat că nu va reuși și a venit la Parlament să „pozeze în salvatorul națiunii”.

„8 iunie 2019 este o zi încărcată de simboluri și semnificații. Este ziua în care regimul sinistru și odios condus de Plahotniuc s-a prăbușit, după 10 ani în care a umilit și sărăcit Moldova și a plasat-o, fără nici o remușcare, la periferia Europei civilizate. Chiar dacă în toți acești ani și eu, alături de alți activiști civici, jurnaliști sau oameni de afaceri ne-am pus la bătaie libertatea, familiile, viața, sănătatea, repet, meritul acestui moment este al poporului Republicii Moldova, nu este meritul unui actor politic anume. Și aici, întăresc afirmația, spunându-vă că nu este nici meritul lui Andrei Năstase, nici al Maiei Sandu și cu atât mai puțin al lui Igor Dodon. Fără oamenii deșteptați ai Moldovei nu se putea face nimic, absolut nimic. Igor Dodon este cel care, dacă ne aducem bine aminte, l-a obligat pe decanul de vârstă al deputaților, numitul Smirnov, să nu convoace ședința Parlamentului până ce el nu avea să finalizeze, în nume propriu și în numele PSRM, negocierile cu Plahotniuc. Până în ultima clipă a negociat cu Plahotniuc, iar atunci când și-a dat seama că planurile lui nu se vor îndeplini, datorită conjincturii naționale și internaționale, a venit la Parlament, la Blocul ACUM, și a pozat în salvatorul națiunii. Igor Dodon nu este decât un oportunist și un fățarnic”, a declarat Andrei Năstase, pentru DESCHIDE.MD.

În acest context, liderul Platformei DA consideră că „așteptările întregii societăți au fost cu totul altele, dar ele au fost compromise de niște politicieni egoiști, egocentrici, populiști, fățarnici și a-a putut munci mult mai mult în interesul cetățenilor, a țării”.

Totodată, Năstase își exprimă regretul că datorită unor decizii din acea perioadă, greu de înțeles de către societate, a început destrămarea Blocului ACUM.

„Din cauza unor politiceni care activează prin prisma egosistemului, ignorând ecosistemul, am ajuns unde suntem. Un alt regret, gândidu-mă la ziua de 8 iunie 2019, este faptul că, din motive independente de voința mea și a colegilor mei din Platforma Demnitate și Adevăr, Blocul ACUM s-a desființat. O construcție politică de mare anvergură, pentru care atât eu cât și colegii mei din Platforma DA am muncit să o înființăm, a dispărut din cauza unor decizii atât de greu de înțeles de sutele de mii de oameni care și-au pus toate speranțele în blocul ACUM și în viitorul european al Moldovei. Mare păcat!”, susține liderul Platformei DA.

În opinia lui Năstase, „puterea, odată ieșită din labele lui Plahotniuc, nu trebuia să ajungă în labele lui Dodon, însă din păcate puțini au fost politicenii care au înțeles acest lucru. „Puterea nu trebuie tranzacționată de la un grup oligarhic la altul, puterea trebuie să râmână a poporului și să acționeze în intereseul poporului”, a conchis Andrei Năstase.

Amintim că, astăzi, 8 iunie, se face un an de la răsturnarea regimului condus de fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc.

Pe 8 iunie 2019, deputații PSRM, PAS și Platforma DA s-au întrunit în ședința plenară a Parlamentului și au votat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și a Maiei Sandu – de prim-ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *