Skip to content
Politică

Andrei Pop (PSD): Guvernul ignoră Green Deal-ul și transformarea digitală

max-media.ro

Deputatul PSD, Andrei Pop a lansat un avertisment, spunând că actualul Guvern ignoră Pactul Ecologic European și transformarea digitală. Redăm integral comunicatul de presă al deputatului.

Guvernul a adoptat prin OUG măsurile pentru elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență. Surpriză! Nicio măsură semnificativă privind Green Deal și prea puțin pentru transformarea digitală.

În urmă cu câteva luni Președintele României și Premierul anunțau în mod fastuos un plan de relansare economică care cuprindea o listă vastă de proiecte cât o carte de telefon cu investiții peste investiții înșiruite. Inclusiv pe partea de infrastructură energetică și rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale și electricitate erau prevăzute proiecte cu o valoare estimată de 12,48 miliarde euro.

Trecând peste “succesul” prezidențial de a veni cu mai puțini bani în luna iunie – 79,9 miliarde euro față de cei 85 miliarde euro anunțați de Ministrul Boloș în luna mai – măsurile adoptate ne arată lipsa de viziune, concept și angajament a Guvernului față de provocările majore în următorii ani privind tranziția energetică. La sfârșitul acestui an liderii statelor membre au decis să avanseze un nou obiectiv pentru reducerea emisiilor la nivelul Uniunii până în 2030 și un obiectiv realist de 30% pentru toate cheltuielile blocului comunitar destinate schimbărilor climatice. Chiar Ludovic Orban declara că până în 2030 trebuie să reducem emisiile conform acordurilor actuale cu 55% şi obligația de a asigura neutralitate până în 2050. Va trebui să obţinem resurse pentru a ne atinge obiectivele, pentru că, cel puţin în domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere, dacă ei vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili. Oricum, cărbunele este condamnat ca şi resursă energetică, iar aici gândirea pe care trebuie să o avem pe termen nu foarte lung, aproximativ orizontul 2030, spunea acesta cu mult aplomb, dar degeaba.

Nimic verde, nimic digital

Planul de redresare al Uniunii Europene ar trebui să transforme această imensă provocare a pandemiei cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin susținerea redresării, ci și prin investiții în viitorul nostru: acordul verde european (Green Deal) și digitalizarea împreună cu noile tehnologii.

România trebuie să profite de norma tranzitorie prin care se permite finanțarea proiectelor de gaze naturale din fondurile Green Deal având în vedere și resursele de care dispune țara noastră și trebuie să privim spre viitor implementând proiecte îndrăznețe. Fondurile UE pentru iluminat, canalizare, transport și gestionarea deșeurilor sunt benefice doar dacă proiectele vor reduce poluarea și vor avea componentă digitală dar aceste investiții punctuale au un efect marginal în acest context. Și oricum este prea puțin față de ce ar trebui să însemne o recalibrare a utilizării resurselor regenerabile vs. convenționale.

Tranziţia înseamnă investiţii şi generare de locuri de muncă în cercetare, inovare, surse regenerabile de energie, locuri de muncă ce nu au un impact negativ asupra mediului. Lucruri cu impact semnificativ care nu se regăsesc în propunerea Guvernului.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *