Skip to content
Politică

Andrei Țăranu analizează alegerile de la Istanbul: Un moment foarte important, prin care se arată că Erdogan nu este invincibil

 

Politologul Andrei Țăranu a explicat pentru PSNews.ro faptul că victoria lui Ekrem Imamoglu în alegerile de la Istanbul poate reprezenta un moment de cotitură în politica turcă, fiind un semnal important dat populației prin care se arată că președintele Recep Erdogan nu este invincibil.

“Momentul de la Istanbul este unul foarte important, deoarece el marchează o înfrângere cât se poate de clară a lui Erdogan, cea mai clară înfrângere de când acesta se află în fruntea țării. Reluarea alegerilor a fost în sine un gest fără precedent și practic vorbim de o a doua înfrângere în alegeri.

Campania dusă de AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), partidul lui Erdogan, s-a centrat în jurul unei narațiuni care punea în centrul ei supraviețuirea națională și îl prezenta pe Imamoglu ca pe un terorist care primește sprijinul kurzilor în general, raliindu-i practic pe aceștia de partea lui Imamoglu și făcându-l pe Erdogan să nu pară credibil.

Această victorie a lui Imamoglu poate fi un semnal dat populației din Turcia prin care se arată faptul că Erdogan, el însuși fost primar al Istanbulului, nu este invincibil”, a explicat politologul.

Ekrem Imamoglu, candidat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, de opoziţie) a obţinut 53,6% din voturi la alegerile municipale desfăşurate duminică la Istanbul, iar fostul premier Binali Yildirim, susţinut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, 45,4%. Rezultatele îl dau astfel învingător pentru a doua oară pe Imamoglu în fața candidatului sprijinit de Erdogan.

Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce formaţiunea de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.

În martie, candidatul CHP câştigase cu un avans mult mai mic în faţa lui Yildirim. Imamoglu a fost primar timp de 18 zile, înaintea anulării rezultatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *