Skip to content
Politică

Andrei Țăranu pune lupa pe scena politică: PSD ar avea 34%. Opoziția este incoerentă EXCLUSIV

Scena politică românească a fost marcată în ultima perioadă de conflictele din cadrul Partidului Social Democrat care i-au avut în centrul atenției pe Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu, Paul Stănescu și alții pe de-o parte și pe Dragnea și susținătorii lui pe de altă parte.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe politologul Adrian Țăranu pentru a analiza atât situația din PSD cât și felul în care se prezintă opoziția și dacă va reuși să capitalizeze electoral de pe urma situației tensionate din cadrul formațiunii social-democrate.

Astfel, profesorul universitar subliniază că opoziția în acest moment nu pare să fi capitalizat întrucât într-un sondaj de pe o publicație apartinică, PSD apare cu 34%, iar PNL cu 23%, fapt cauzat de faptul că opoziția nu spune ce ar face concret pe anumite probleme ci se rezumă doar la scandări de tipul „m… PSD!”.

SONDAJUL POATE FI CONSULTAT AICI

„Este greu de spus în acest moment dacă opoziția va reuși să capitalizeze electoral. M-am uitat acum pe un sondaj care se numește Poll of Polls care este făcut pentru UE și care este o mediană a sondajelor din fiecare țară a Uniunii Europene. Din păcate, PSD-ul avea foarte mult, mai precis 34%. Repet că este un sondaj median care nu este făcut de români de vreo casă de sondare apropiată de x sau de y. În acest sondaj de la Poll of Polls PSD are deci 34%, PNL 23% ceea ce arată că în această perioadă nu s-au produs niște dezechilibre foarte importante în intenția de vot. Pe de altă parte, sigur că nu avem alegeri care să bată la ușă și care să schimbe în mod esențial lucrurile. 

Opoziția ar putea să capitalizeze de pe urma PSD-ului cu condiția să își schimbe discursul. Oricine poate spune #m…PSD, dar asta nu rezolvă problema. Nu le spunem oamenilor că după ce pleacă PSD vom face x, y, z. Opoziția nu ne spune ce ar face concret în cazurile x, y, z. Eu am apreciat totuși că PNL a spus ceva, nu foarte coerent, despre pesta porcină adică ce ar fi făcut acum 2 ani dacă ar fi fost la guvernare, mai precis în 2016 când nu era Executivul PSD. În rest nu au fost decât scandări scabroase și tensiuni inutile. Este clar că opoziția nu poate să capitalizeze dacă nu își schimbă radical discursul. Lumea este lămurită cu PSD-ul, dar acest fapt nu înseamnă că se duce repede și votează cu PNL sau cu USR”, a precizat analistul politic.

„Întrebat despre proiectul politic al lui Dacian Cioloș, Adrian Țăranu a spus că este curios cum în sondaje apare RO+ deși nu există înregistrat oficial, dar PMP nu apare deși este partid parlamentar. 

Formațiunea lui Cioloș încă nu există. Este foarte greu de spus cine și cum face aceste sondaje și cum se bagă anumite formule în față. De ce nu este DEMOS și este RO+ pentru mine este o mare enigmă. Repet despre Poll of Polls că este făcut din mediana sondajelor care au fost în România, iar în țara noastră în toate sondajele apare RO+ deși nu este partid politic și în schimb nu apare PMP care este partid parlamentar”, a adăugat sociologul.

Andrei Țăranu a fost de asemenea chestionat dacă opoziția trebuie să vină cu un program de guvernare pentru a capitaliza electoral de pe urma degringoladei din PSD:

„Poate să nu vină cu un program de guvernare, dar să vină cu o alternativă. De exemplu opoziția ce spune legat de referendumul pentru familie: cu excepția vagă a USR, opoziția merge toată călare că trebuie să mergem la referendum ori acesta ar fi putut fi un subiect, referindu-mă la PNL în primul rând, în care să fi avut un punct de vedere care să nu fie identic cu cel al PSD-ului. Pe alte subiecte, absolut nimic. Trebuie să atragi cu ceva lumea. Nu se poate merge doar pe votul negativ în care zici uite ce răi sunt ăștia și votați cu mine că eu sunt bun. Chestiunea aceasta nu mai funcționează deoarece la PNL sunt aceiași oameni care acum 4-5 ani erau la guvernare alături de PSD”, a mai menționat politologul.

Referitor la disputa dintre cele 2 tabere din PSD, cea pro-Dragnea și cea anti-Dragnea, Andrei Țăranu atrage atenția că nu este vorba despre o singură tabără care îl contestă pe președintele PSD ci mai multe care au varii interese, iar „când aceste grupuri vor reuși să se unifice, să vină cu un personaj suficient de atractiv, nu neapărat carismatic, în locul lui Dragnea pe care PSD-iștii să îl creadă că poate face ceva, atunci este sigur că ar putea să câștige”.

„Sunt mai multe interese. Nu vorbim de o tabără. Dacă ar fi fost într-adevăr o tabără foarte unită, ea ar fi avut probabl mai mult succes. Doamna Firea are tot interesul în momentul acesta ca până în ianuarie să fie dată afară din PSD pentru a deveni o eroină care a luptat toată viața ei împotriva PSD-ului și să poată să se reinventeze pentru alegerile locale din 2020. Cei de teapa lui Țuțuianu au știut de pe vremea lui Tudose că sunt pe lista neagră și nu mai au aproape nimic de pierdut, motiv pentru care vor sta în continuare în PSD așteptând la cotitură să cadă Dragnea într-un fel sau altul. Repet, mă refer la Țuțuianu, Tudose și la toți cei care au fost în guvernarea Tudose și Grindeanu și care sunt marginalizați. În sfârșit, sunt alde Stănescu, Neacșu, Bădălău și așa mai departe care încearcă să își construiască un pol alternativ în măsura în care Dragnea va fi până la urmă condamnat un lucru mai rău decât se așteaptă. Așadar nu avem un singur grup ci avem 2, 3 sau 4 grupuri, iar fiecare din ele are interesele sale specifice. Când aceste grupuri vor reuși să se unifice, să vină cu un personaj suficient de atractiv, nu neapărat carismatic în locul lui Dragnea pe care PSD-iștii să îl creadă că poate face ceva, atunci este sigur că ar putea să câștige”, a reliefat profesorul universitar.

Astfel, Andrei Țăranu a fost întrebat dacă doamna Firea reprezintă acel personaj politic care să fie promovat ca alternativă la Dragnea și inclusiv ca potențială variantă de candidat la prezidențiale ținând cont de nivelul de popularitate al acesteia relevat de sondaje: „în clipele de față PSD nu are șanse să câștige Președinția României. În schimb, doamna Firea scoasă de sub spectrul PSD, cu imaginea de eroină anti-Dragnea, are șanse să recâștige funcția de edil al Bucureștiului”.

„Nu. Doamna Firea nu este în Parlament. Jocurile se vor face în Parlament în locurile în care sunt resursele puterii, în Parlament și în Guvern. Interesul doamnei Firea este să iasă din PSD, dar să rămână Primar General și nu poate să fie decât exclusă din partid pentru a nu își pierde postul de edil. Dacă își dă demisia pierde și postul de primar. 

Părerea mea este că doamna Firea este o persoană inteligentă. Oricine se uită acum pe orice sondaj și mai ales pe sondajul pe care l-a arătat Țuțuianu arată că Iohannis are toate posibilitățile să câștige alegerile prezidențiale. Este o funcție în care nu a făcut cine știe ce mari minunății, va beneficia de 6 luni de grație în timpul președinției Comisiei Uniunii Europene și așa mai departe. Așadar, Firea să candideze știind că o să piardă nu este deloc un act inteligent. Chiar și în condițiile în care îți strângi partidul în jurul tău. În clipele de față PSD nu are șanse să câștige Președinția României. În schimb, doamna Firea scoasă de sub spectrul PSD, cu imaginea de eroină anti-Dragnea, are șanse să recâștige funcția de edil al Bucureștiului ceea ce pare o miză mult mai bună și coerentă decât o miză în care știi că ai șanse foarte mici aproape de 0”, a conchis Andrei Țăranu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *