Skip to content
Video

Andronescu dezvăluie atmosfera din CEx-ul anti-Tudose. De ce nu a acceptat ea premieratul EXCLUSIV

psnews.ro

Prima ediție a interviurilor PSnews.ro din această săptămână a avut-o marți ca invitată pe Ecaterina Andronescu, fost ministru PSD al Educației și președintele Comisiei pentru învățământ din Senat.

În afară de această funcție parlamentară, Andronescu este unul dintre cei 13 vicepreședinți ai PSD, fapt ce îi conferă calitatea de membru în Comitetul Executiv Național (CExN) al Partidului Social Democrat. În consecință, senatorul a vorbit pentru PSnews.ro despre atmosfera din CExN-ul de săptămâna trecută, când alt vicepreședinte al PSD, deputatul Mihai Tudose, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru.

Surprinzător: Ecaterina Andronescu a declarat că atmosfera nu a fost una încrâncenată (cum de altfel nu a fost nici acum o jumătate de an, când partidul a hotărât să îl răstoarne de la putere pe Sorin Grindeanu), ci una „constructivă”.

„În toate ședințele CEx-ului (chiar și atunci când dezbăteam subiectul «guvernul Grindeanu» sau «guvernul Tudose»), atmosfera n-a fost una de încrâncenare. A fost mai degrabă o atmosferă prin care încercam să identificăm soluții, în așa fel încât să nu pierdem guvernarea, să putem duce programul la bun sfârșit (pentru că am cerut votul oamenilor pe acest program)… De aceea, n-aș face deloc o asemenea apreciere. CEx-ul s-a desfășurat – în oricare dintre etape – într-o manieră constructivă. Faptul că la ultimul CEx (de ieri) domnul Tudose (vicepreședinte al PSD) a venit fără niciun fel de încrâncenare (dimpotrivă: încercând să aducă din propria experiență de premier în discuție subiecte (pentru că încercam să vedem care este programul cu care acest guvern va veni în Parlament), asta m-a bucurat în Parlament.

Cred că așa trebuie să rămână: suntem o echipă. Din echipă, unii primesc o anumită responsabilitate într-un anumit moment, iar ea trebuie să-i pună în situația de compatibilitate cu toată echipa și cu ceea ce sunt, ce gândesc și ceea ce au, prin experiența profesională cu care vin”, a afirmat Andronescu pentru PSnews.ro.

Întrebată de ce a refuzat oferta PSD de a deveni prim-ministru, Ecaterina Andronescu a dat de înțeles că nu beneficia de o susținere atât de puternică precum europarlamentarul Viorica Dăncilă și astfel partidul i-ar fi dat președintelui Klaus Iohannis impresia de scindare.

„Eu cred că m-am orientat foarte bine. Am considerat că este mai bine ca doamna Dăncilă să meargă mai departe ca propunere la președinte cu toate voturile CEx-ului și că n-ar fi fost cea mai fericită situație în care să se împartă aceste voturi. Și nu cred că am făcut rău”, a spus senatorul de București.

Chestionată în legătură cu greșeala care i-a adus lui Mihai Tudose sfârșitul ca premier, Ecaterina Andronescu a vorbit – chiar dacă eufemistic – despre beția puterii, care a făcut ca atitudinea lui Tudose să îi inflameze nu doar pe șefii centrali ai PSD, ci și pe diverși membri din provincie.

„Puterea, de foarte multe ori, te atinge (ca să mă exprim destul de superficial). Eu cred (și i-am spus și domniei sale în Comitetul Executiv) că anumite lucruri trebuiau discutate întâi în interiorul CEx-ului și după aceea scoase public, în presă. Domnia sa a procedat invers și asta a adus foarte multe supărări – nu numai între membrii CEx-ului: dacă aș judeca după mesajele pe care le primim pe telefoane de la colegi din țară, aș spune că a supărat pe foarte mulți și dintre colegii din țară. Și sigur că nici această neînțelegere pe care a dus-o public în relația cu președintele (Liviu Dragnea – n.r.), nici această relație n-avea cum să dea temeinicie guvernării mai departe”, a explicat Andronescu.

Solicitată să precizeze care au fost reproșurile concrete pe care le-a primit Mihai Tudose în CExN, PSD-ista s-a referit la nemulțumirile provocate de felul încare ex-premierul a spălat în public rufele partidului, urechindu-le în văzul lumii pe ministrele Rovana Plumb, Sevil Shhaideh și Carmen Dan.

„Cred că foarte mulți i-au reproșat faptul că a ieșit public și a vorbit despre două colege care erau membre ale echipei domniei sale (două doamne ministru – Rovana Plumb și Sevil Shhaideh) că sunt «penale». Noi ne-am întrebat pe ce se bazează, care sunt documentele care i-ar permite să facă o astfel de afirmație. În același timp, a ieșit public și unul dintre alți miniștri (Carmen Dan – n.r.). Despre el a vorbit nu tocmai reverențios și toate aceste lucruri i s-au reproșat, după cum și faptul că tot public a spus că are cu președintele PSD-ului o relație instituțională, dar domnia sa este parte inclusiv din echipa de conducere a PSD-ului. Nu poți să stabilești o relație doar instituțională – în mod categoric”, a detaliat senatorul PSD.

Vedeți în filmarea de mai jos (de la început până la momentul 10:03) cum a colaborat și colaborează Ecaterina Andronescu și Mihai Tudose, precum și ce așteptări are fostul ministru al Educației de la Viorica Dăncilă în perspectiva mandatului de premier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *